Adalet için Eğitim Temellendirilebilir mi?

Rawls, Bir Adalet Kuramı adlı çalışmasında eğitim hakkında fazlaca konuşmaz. Üstelik, içinden bir tür adalet için eğitim perspektifinin de geliştirilebileceği kapsamlı bir çalışma olarak ele alınmazsa sözü edilen yapıtın alışıldık anlamda eğitimle herhangi bir ilişkisinin olduğu bile söylenemez. Bu yalnızca Rawls'un yapıtında eğitime özel herhangi bir bölüm ayırmayışından değil, bu makalede göstermeye çalışacağım gibi, kuramının değer yargılarında gizli metafizik tavrının eğitim sorunsalında bize Kantçı etikten daha fazla yardımcı olamayacak olmasından dolayıdır. Bir başka deyişle, Rawls da tıpkı Kantçı düşünürler gibi eğitimciyi değerlerin ve değer yargılarının muğlak dünyasında yalnız olduğunu fark etmeye çağırmaktan fazlasını yapmaz. Bu çalışmada sözü edilen çerçeve içinde kalarak şu iki tezi savunmaya çalışacağım: Öncelikle, Rawls'un kuramına bağlı bir adalet için eğitim perspektifi Kant metafiziğinden emin bir uzaklıkta kaldığınız sürece rasyonel bir yoldan temellendirilemez. İkincisi, her şeye karşın Rawls'un adalet kuramı eğitimcinin öğrencilerini sosyal adaletin temel açmazları, hakların ve faydaların dağıtımı gibi sorunsallar üzerine düşünmeye davet edebileceği soyut bir zemin sağlayabilir.

Is Education for Justice Justifiable?

Rawls does not talk much about education in A Theory of Justice. His study is not educational at all in the conventional sense, were it not taken as a lengthy source, out of which one can still derive an account of education for justice. This is so, not only because he did not write explicitly on education in any of the chapters, but also because, I shall argue, his theory does not help us any more than Kant's ethics to get rid of the metaphysics embedded in value judgments. In other words, Rawls too, together with Kantian theorists, brings the educator to see that she/he is alone in the dubious world of values and value judgments. In this study, I argue for two points. Firstly, that education for justice based on Rawls's theory cannot be justified rationally, as long as one stands safely outside a Kantian metaphysics. Secondly, that Rawls's theory of justice, can yet provide an abstract ground for the educator, upon which she can invite her pupils to reflect upon the basic dilemmas of social justice, distribution of rights and goods.

___

  • Barry B. (1973). The Liberal Theory of Justice: A Critical Examination of the Principal Doctrines in A Theory of Justice by John Rawls. Oxford 1973.
  • Dworkin R. (1975). "The Original Position". Ed. N. Daniels, Reading Rawls: Critical Studies of A Theory of Justice (1975).
  • Kant I. (1990). Foundations of the Metaphysics of Morals. New York 1990.
  • Kelley D. (1994). "Altruism and Capitalism". IOS Journal 3/5 (1994).
  • Lyons D. (1975). "Nature and Soundness of Contract and Coherence Arguments". Ed. N. Daniels, Reading Rawls: Critical studies of A Theory of Justice (1975) 141-168.
  • Michael J. S. (1982). Liberalism and the Limits of Justice. Cambridge 1982.
  • Rawls J. (1972). A Theory of Justice. Oxford 1972.
  • Rorty R. (1999). "The Communitarian Impulse". Paper delivered at Colorado College's 125th Anniversary Symposium Cultures in the 21st Century: Conflicts and Convergences.
  • Wilson J. (1973). A Teacher's Guide to Moral Education. London 1973.
  • Wilson J. (1990). A New Introduction to Moral Education.
  • Wolff R. P. (1977). Understanding Rawls: A Reconstruction and Critique of a Theory of Justice. Princeton 1977.