Eğitim Bilişim Ağı (Eba) Sisteminde Yer Alan Müzik Eğitimi Derslerine Yönelik Öğretmen Görüşleri

EBA, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından kurulan, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin ücretsiz bir şekilde kullanımlarına açılan çevrimiçi bir eğitim platformudur. EBA’nın kullanımı arttıkça EBA’yı konu alan araştırmalarda da artış görülmektedir. Ancak bu artışın yanında EBA’da yer alan müzik eğitimine yönelik henüz bir araştırmanın olmadığı tespit edilmiştir. Alanyazındaki bu boşluğun doldurulması amacı ile EBA’daki müzik derslerinin müzik öğretmenleri tarafından değerlendirildiği bu araştırmanın yapılmasına ihtiyacı duyulmuştur. Böylece müzik disiplini EBA alanında bu çalışma ile ilk kez ele alınmıştır Yapılan araştırma nitel bir araştırmadır ve durum çalışması desen türü kullanılmıştır. Araştırmaya katılan müzik öğretmenlerinin görüşlerine Google Docs altyapısıyla hazırlanan form aracılığıyla gönderilerin anket formu ile ulaşılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile incelenmiş ve sonuçlar ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen olumlu sonuçlara göre EBA’nın pekiştirme imkanı sunduğu, etkin katılımla başarıyı arttırdığı, uygulama dışında teorik açından ders ile paralel içerikler sunduğu, çocuklara motivasyon ve özgüven kazandırıp moral verdiği, kültürel katkı sağladığı, eğitici ve eğlendirici olduğu ve akılda kalıcı içerikleri bulunduğu ortaya çıkmıştır. Olumsuz sonuçlara bakıldığında, EBA sisteminin teori ve pratikte, etkileşimde, materyal ve kaynakta, senkronizasyonda, dikkat çekmede ve uygulamada (icrada) eksik olduğu sonuçları tespit edilmiştir. Bunun dışında müfredatı da beklenilen oradan desteklemediği ortaya çıkmıştır. Bir başka açıdan müzik öğretmenlerinin ifade ettiği eksiklikler şöyledir: videolar, şarkı notaları, enstrüman görselleri, müzik defteri portalı, çalgı çalma, şarkı söyleme, aile ile ritim çalışmaları, görüntü kalitesi, ses kalitesi, oyunlar, canlı dersler, dikkat çekici ve eğlendirici ders içerikleri, ozan kültürü, Türk halk müziği kültürü ve dünya müziği kültürü açısından EBA’nın eksik olduğu görülmüştür.

EBA is an online education platform established by the General Directorate of Innovation and Educational Technologies that is opened to primary and secondary school students for free use. As the usage of EBA increases, there is an increase in the researches about EBA. However, besides this increase, it has been determined that there is no research for music education in EBA yet. In order to fill this gap in the literature, it was needed to conduct this research in which music lessons in EBA were evaluated by music teachers. Thus, the discipline of music was handled for the first time with this study in the field of EBA. The research conducted is a qualitative research. The opinions of the music teachers participating in the research were reached through the questionnaire form of the posts through the form prepared with the Google Docs infrastructure. The data obtained were analyzed with the content analysis technique and the results were revealed. According to the positive results obtained, it has been revealed that EBA offers reinforcement, increases success with effective participation, offers content in parallel with the course in addition to practice, gives motivation and self-confidence and morale to children, contributes culturally, is educational and entertaining and has memorable contents. Looking at the negative results, the results that the EBA system is lacking in theory and practice, interaction, material and resource, synchronization, attention and practice are determined. Apart from that, it was revealed that it did not support the curriculum. In another respect, the deficiencies expressed by music teachers are as follows: videos, song notes, instrument visuals, music notebook portal, playing instruments, singing, rhythm studies with family, image quality, sound quality, games, live lessons, remarkable and entertaining course contents. EBA was found to be incomplete in terms of bard culture, Turkish folk music culture and world music culture.

___

  • Abe, P. ve Jordan, N. A. (2013). Integrating Social Media into the Classroom Curriculum. About Campus, 18(1), 1-32.
  • Alayyar, G. M., Aljeeran, R. K., ve Almodaires, A. A. (2018). Information and communication technology and educational policies in primary and secondary education in the Middle East and North African (MENA) region. Handbook of Information Technology in Primary and Secondary Education, 1-21.
  • Altın, H. M. ve Kalelioğlu, F. (2015). Fatih Projesi ile ilgili Öğrenci ve Öğretmen Görüşleri. Başkent University Journal of Education, , 2(1), 89-105.
  • Ateş, M., Çerçi, A. ve Derman, S. (2015). Eğitim Bilişim Ağında Yer Alan Türkçe Dersi Videoları Üzerine Bir İnceleme. Sakarya University Journal of Education, 5(3), 105-117.
  • Bahçeci, F. ve Efe B. (2018). Lise öğrencilerinin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sitesine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi [Journal of Theoretical Educational Science], 11(4), 676-692
  • Ballıel Ünal, B, Hastürk, G. (2018). Fen Bilimleri Dersinde Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Kullanımının Ortaokul Öğrencilerinin Akademik Başarılarına Etkisi. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi, 4 (7) , 327-342
  • Bello, A. A. (2014). Impact of Technology Interventions on Student Achievement in Rural Nigerian Schools. Walden Dissertationsand Doctoral Studies, Walden University Scholar Works.
  • Bogdan, R. C. ve Biklen, S. K. (1998). Qualitative Research for Education: An İntroduction to Theory and Methods. Boston: Allyn and Bacon
  • Chang, K. E., Sung, Y. T., ve Hou, H. T. (2006). Web-based Tools for Designing and Developing Teaching Materials for Integration of Information Technology intoInstruction. Educational Technology & Society, 9 (4), 139-149.
  • Chen, F. H., Looi, C. K., ve Chen, W. (2009). Integrating Technology in The Classroom: A Visual Conceptualization of Teachers' Knowledge, Goals and Beliefs. Journal of ComputerAssisted Learning, 25(5), 411–501.
  • Cohen, L., Manion, L. ve Morrison, K. (2007). Research methods in education (6th ed.). New York, NY: Routledge.
  • Çevik, H. ve Duman, T. (2018). Analyzing the effects of e-learning on science education. International Journal of Instruction, 11(1), 345-362.
  • Davey, L. (2009). The Application of Case Study Evaluations. Elementary Education Online, 8(2), 1-3.
  • Demircioğlu, G. ve Yadigaroğlu, M. (2014). Kimya Öğretmenlerinin Fatih Projesine İlişkin Görüşleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları, 3(2), 302-310.
  • Denzin, N. K. ve Lincoln, Y. S. (Eds) (1994). Handbook of Qualitative Research. Thousand Oas, CA: Sage Publications
  • Dursun, Ö. Ö., Kuzu, A., Kurt, A. A., Güllüpınar, F., & Gültekin, M. (2013). Okul Yöneticilerinin FATİH Projesinin Pilot Uygulama Sürecine İlişkin Görüşleri. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 100-113.
  • Ekici, M, Arslan, İ. ve Tüzün, H. (2016). Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Web Portalı Kullanılabilirliğinin Göz İzleme Yöntemiyle Değerlendirilmesi. Eğitim Teknolojileri Okumaları içinde. (Eds: İşman, A., Odabaşı, H. F. ve Akkoyunlu, B.), 273-297, Ankara: TOJET.
  • Ergüney, M. (2015). Uzaktan Eğitimin Geleceği: MOOC (Massive Open Online Course). Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(4), 15-22.
  • Guba, E. G. and Lincoln, Y. S. (1994). Competing paradigms in qualitative research. Handbook of qualitative research, 2(105), 163-194.
  • Kalemkuş, F. (2016). Ortaöğretimdeki Öğretmen ve Öğrencilerin Eğitim Bilişim Ağı (Eba)’Ya İlişkin Görüşleri, yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon.
  • Karatekin, K., Elvan, Ö. ve Öztürk, D. (2015). Sosyal bilgiler ve sınıf öğretmenlerinin Fatih Projesi hakkındaki düşünceleri, Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 6(18), 81114.
  • Kavcar, C., Ferhan, O., ve Hasırcı, S. (2016). Türkçe Öğretimi: Türkçe ve Sınıf Öğretmenleri İçin. Ankara: Anı Yayıncılık
  • Kayahan, S. ve Özduran, K. (2016). İngilizce Dersinde Uygulanan EBA Market Mobil Yazılımlarına İlişkin Öğrenci Görüşleri. XVIII. Akademik Bilişim Konferansı, 30 Ocak - 5 Şubat 2016, Adnan Menderes Üniversitesi: Aydın.
  • Klenke, K. (2016). Qualitative research in the study of leadership. Emerald Group Publishing Limited.
  • Korkmaz, F. ve Ünsal, S. (2016). Okul Öncesi Öğretmenlerin ‘‘Teknoloji’’ Kavramına İlişkin Metaforik Algılarının İncelemesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Mustafa Kemal University Journal of Graduate School of Social Sciences, 13(35), 194-212.
  • Kurtdede Fidan, N., Erbasan, Ö. ve Kolsuz, S. (2016). Sınıf Öğretmenlerinin Eğitim Bilişim Ağı’ndan (Eba) Yararlanmaya İlişkin Görüşleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(45), 626-637.
  • MEB (2017). Eğitimde FATİH Projesi. http://fatihprojesi.meb.gov.tr/proje-hakkinda/ adresinden 1 Ocak 2017’de alınmıştır.
  • Nuhoğlu, M. M., Hüseyin, T. ve Ertuğrul, K. (2007). Türkçe Öğretiminde Tiyatro ve Uygulamalar. Ankara: Maya Akademi Yayın Dağıtım.
  • Sakowski, P. A. M., ve Tóvolli, M. H. (2016). Complex approaches for education in brazil. 03.04.2020 tarihinde http://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/6362/1/DiscussionPaper_210.pdf adresinden indirilmiştir.
  • Saygılı, D. ve Kana, F. (2016). Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Dersinde Eğitim Bilişim Ağı'nın Kullanımına Yönelik Öğrenci Görüşlerine Yönelik Bir Durum Çalışması. Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, 10(20), 11-23.
  • Orakcı, Ş., Durnalı, M. ve Efe, A. A. (2018). İngilizce Dersi Öğretmenlerinin Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi [Tam Metin]. I. Uluslararası Eğitimde ve Kültürde Akademik Çalışmalar Sempozyumu’nda sunulmuş bildiri, Eylül, Mersin Üniversitesi, Mersin. Erişim adresi: http://i-sasec.org/tam-metin-bildiri.
  • Öz, F. (2011). Uygulamalı Türkçe Öğretimi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Tavşancıl, E. ve Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. Epsilon Yayınları: İstanbul.
  • Timur, B , Yılmaz, Ş , İşseven, A . (2017). Ortaokul Öğrencilerinin Eğitim Bilişim Ağı (Eba) Sistemini Kullanmalarına Yönelik Görüşleri. Asya Öğretim Dergisi , 5 (1) , 44-54 .
  • Türker, A. ve Güven, C. (2016). Lise Öğretmenlerinin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Projesinden Yararlanma Düzeyleri Ve Proje İle İlgili Görüşleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 5(1), 244-254.
  • Tüysüz, C. ve Çümen, V. (2016). Eba Ders Web Sitesine İlişkin Ortaokul Öğrencilerinin Görüşleri. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(3), 278-296.
  • Yalçın, A. (2012). Türkçe Öğretim Yöntemleri Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Akçağ Basım Yayım Pazarlama.
  • Yelbay, Y. (2015). Sözcük Bilgisi Öğretimi. Bekleyen N.(Ed.) Dil Öğretimi, içinde (s.352-367). Ankara: Pegem Akademi.
  • Yıldız, C., Okur, A., Arı, A., ve Yılmaz, Y.(2013). Yeni Öğretim Programına Göre Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi.
Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0682
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Tayfun Taşbilek
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Alanında Nitel ve Karma Araştırma Yöntemleriyle Hazırlanan Çalışmaların İncelenmesi (2006-2019)

Zafer GÜNEY

Ortaokullarda Görev Yapan Öğretmenlerin Okuldaki İletişim Engelleri İle İş Doyumları Arasındaki İlişki

Necmi GÖKYER, Harun ÖZPOLAT

Matematik Dersi Öğretim Programının Matematik Öğretmenlerinin Görüşleri Açısından Analizi: Matematiksel Süreç Becerileri, Öğretim Yaklaşımları ve Ölçme-Değerlendirme Boyutu

Emine Özgür ŞEN, Şeref MİRASYEDİOĞLU

İran’da Türk Dillilere Türkiye Türkçesi Öğretiminde Yöntem Sorunu

Umut BAŞAR

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Çevreye Yönelik Davranışlarının İncelenmesi

Serkan TİMUR, Mehmet Ziya YILMAZ

Eğitim Bilişim Ağı (Eba) Sisteminde Yer Alan Müzik Eğitimi Derslerine Yönelik Öğretmen Görüşleri

Ayşe Nihan AVCI

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabında Bulunan Etkinliklerin Fen Öğretim Programındaki Hedef ve Kazanımlarla İlişkisinin ve Yeterliliğinin İncelenmesi

ŞENDİL CAN, Arzu Gül EKİM

İlkokul Öğrencilerinin Sorumluluk Algısı ve Öğrenme Deneyimleri: Fenomenolojik Bir Araştırma

Hanifi ŞEKERCİ

Vocabulary size of Turkish EFL learners at the tertiary level and its’ impact on their reading and listening comprehension

Sedat BECEREN

Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi

Nudar YURTSEVER, Duriye Esra ANGIN