Geçmişten Günümüze Münâfıkların Değişmeyen Karakteri (Kur’ân-ı Kerîm’deki Nitelikler)

Kelam ilminde, îmân konusu ele alınırken, amelin îmândan bir cüz olup olmadığı ve büyük günah işleyen kimsenin dünya ve ahiretteki konumu meselesinde gündeme gelen nifâk ya da münâfık kavramı, îmân ve küfür konularından farklı olarak ele alınmışsa da fazla detaya girilmemiştir. İman mefhumu dilin ikrarı, kalbin tasdîki veya marifet şeklinde tanımlandığı gibi, îmânın fonksiyonel bir özelliğinin olması gerektiğinden hareketle onun amel ile olan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Îmân için yapılan bu tanım, ortaya farklı görüşlerin çıkmasına sebep olmuştur. Tüm bu konular tartışılırken, nifâk ve münâfık meselesinin detaylı bir şekilde işlenmemesi ise münâfıkların kendilerine has belli bir ilmî ve itikadî disiplinlerinin olmadığı şeklinde yorumlanması mümkündür. İtikâdî noktada münâfıkların ahiretteki durumlarının, inkarcılarla birlikte olduğu kabul edilmiştir. Ancak bunların dünyaya bakan yönlerinde bulunan niteliklerini belirleme yönünde Kur’ân âyetleri belirgin bir rol oynamıştır.Kur’ân’ın bu grup hakkındaki nitelemesi ise onların itikadî bir oluşum olmalarının aksine anarşik bir örgüt olduğu düşüncesini ön plana çıkarmaktadır. Münafığın tanımı ile ilgili kelâmî eserlerde fazla ayrıntıya yer verilmemiş, “iki yüzlü”, “zahiren mü’min gibi gözüken kâfir” gibi açıklamalarla yetinilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm’in nifâk ve münâfıklarla ilgili çok fazla ayrıntıya yer vermesi ise meselenin İslam toplumu açısından önemli olduğu fikrini doğrulamaktadır.Kur’ân, teşhis edilmesi zor ve hatta belli bir zamana kadar Müslüman muamelesine tabi tutulması gereken bu gizli siyasi örgütün ve bağlılarının özelliklerini birçok âyette saymış, onlara karşı alınması gereken tedbirleri de uzun uzun anlatmıştır. Evrensel olan Kur’ân’ın, münâfıkların vasıflarını ortaya koyan bu geniş anlatımı, bunların her asır ve coğrafyada İslam toplumunun başına bela olduğunun işaretlerini verdiği düşünülebilir. Eşsiz belâğat ve fesâhatı ile mu’ciz olan Kur’ân, münafığın sıfatları ile ilgili öylesine dehşet verici bir tablo çizmiştir ki gizli bir kuruluş olmasına rağmen adeta o’nu milyonlarca kişinin içerisinden “işte münâfık budur” denecek kadar bariz bir duruma getirmiştir. Bu çalışma ile, Kur’ân’ın bu nitelemelerini daha çok günümüz dil terminolojisini kullanarak ele alma ve İslam toplumunun ve bilim dünyasının istifadesine sunma amaçlanmıştır.

The Unchanging Character of the Sunumi Hypotheses from the Past (Qualities of the Qur'an)

When the subject of belief is taken into consideration, the concept of disbelief or hypocrisy, which is considered to be different from beliefs and beliefs, is not taken into account, whether or not the deity is an immanent consort and who has committed great sins in the world or in the hereafter. Relation with his deed is emphasized in the sense that faith is a functional feature of belief, as defined in the language of linguistics, the attitude of heart, or ingenuity. This definition of faith has caused different opinions to emerge. When all these issues are discussed, it is possible to interpret the hypocritical and munificative issues in detail as if the hypocrites had no specific scientific and ideological disciplines. It is accepted that in the present point the hypocritical situation of the hypocrites is with the disbelievers. However, the verses of the Qur'an played a significant role in determining their qualities in the world-facing aspects. The qualification of the Qur'an about this group gives rise to the idea that they are an anarchical organization, as opposed to being an italic formation. The kalamî works related to the definition of the mosque have not been given much detail, such as “two-faced”, “unbeliever who looks like a lie”. The fact that the Qur'an contains much detail about the nifâk and münâfıklar verifies that the matter is important in terms of Islamic society. The Qur'an has counted many of these secret political associations and their attributes that must be subjected to Muslim treatment until a certain time, which is difficult to diagnose, and it has long described the precautions to be taken against them. The universal Qur'an can be considered to have given its signs that the qualities of the munafizi reveal that these are the troubles of Islamic society in every century and geography. The Qur'an, with its unique wisdom and suffering, has brought such a terrifying picture of the adjectives of the sunnah, that although it is a secret organization, it has become so obvious that it will be called "it is hypocritical" from within millions of people. With this work, it was aimed to reconsider these qualities of the Qur'an more by using the terminology of today's language and present it to the Islamic society and the world of science.

___

  • ALPER, H., (2006). “Münâfık”, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, C 31, İstanbul s. 565-568.
  • ALPER, H., (2002). “Nifâk ya da İmanda Çatışma (Kur’ân-ı Kerîm Bağlamında Nifâk Psikolojisi)”, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, C 22, S 2002/1, İstanbul s. 5-24.
  • ASBAHÂNÎ, N., (1988). Hilyetu’l-Evliya ve Tabakâti’l-Asfiya, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut.
  • ASKALÂNÎ, İ.H., (1960). Fethu’l-Bârî Bişerhi Sahîhi’l-Buhârî, Dâru’l-Ma’rife, Beyrut.
  • ÂŞÛR, T., (1984). et-Tahrîr ve’t-Tenvîr, Dâru’t-Tûnûsiyye, Tunus.
  • BÂBERTÎ, E., (2009). Şerhu Vasiyyeti’l-İmâm Ebî Hanîfe, Dâru’l-Feth.
  • BUHÂRÎ, M. İ., (2002). Sahîhu’l-Buhârî, Haz. Muhammed Züheyr b. Nâsır, Dâru Tûki’n-Necât, Beyrut.
  • ÇAĞRICI, M., (2008). “Riyâ”, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, C 35, İstanbul s. 137-138.