Kırşehir'de Yaşayan Bazı Kadınların Spor Yapma ve Yapmama Nedenleri

Spor, insan üzerinde birçok olumlu etkiler yaratmasıyla birlikte bireyleri daha sosyal, aktif ve üretken bir halegetirmektedir. Kadın erkek ayırt etmeksizin her yaştan her bireyin daha sağlıklı ve daha mutlu olmaları içinegzersiz ve spor yapmaları önemlidir. Günümüzde kadınların spora olan ilgisi ve katılımında giderek artışolduğu gözlense de erkeklere oranla kadınların spora katılımları daha düşük seviyededir. Bu araştırmanın amacıKırşehir’de yaşayan bazı kadınların spora katılım düzeylerini belirleyerek, spor yapma ve spor yapmamanedenlerini araştırmaktır. Araştırma grubunu Kırşehir merkezde yaşayan 1981 kadın oluşturmuştur. Grubun yaşortalaması ẋ=31’dir. Araştırmanın verisi açık uçlu sorular ile araştırmacılar tarafından toplanmıştır. Verilertanımlayıcı istatistikler kullanılarak açıklanmıştır. Çalışmanın sonucunda araştırmaya katılan kadınların %63(n=1244)’ünün aksine %37 (n=737)’si düzenli olarak spor yapmaktadır. Spor yapan kadınların başlıca spor yapmanedenleri ‘kilo vermek ve sağlıktır’. Diğer taraftan spor yapmayan kadınların başlıca nedenleri ‘zaman bulamamave sağlık problemleri' olduğu görülmüştür. Sonuç olarak Kırşehir'de yaşayan kadınların spor ve egzersizinyararları ve teşviki konusunda daha fazla bilgilendirilmeleri önerilebilir.

Reasons for participation and non-participation in sports among women living in Kırşehir

Sports contribute to an individual in many ways and help them become more social, active and productive. It is of vital importance that both men and women of all ages be involved in exercises and sports for a happier and healthier life. Although women’s interest and participation in sports are relatively higher in today’s world compared to the past, they are still outnumbered by men in sports branches. This study aims to determine the rate of participation in sports among women living in Kırşehir province of Turkey, and find out their reasons for participation and non-participation in sports. The study group consists of 1981 women living in Kırşehir, and their average age is ẋ=31. The data were collected by the researchers through open-ended questions, and analyzed using descriptive statistics. The findings of the study demonstrate that 37% (n=737) of the participants do sports regularly while 63% (n=1244) of them do not do sports. Women’s main reasons for participation in sports are “losing weight and health”. On the other hand, it is observed that women who do not do sports complained about a “lack of free time for sports” and “health problems”. As a result, it can be suggested that women living in Kırşehir should be more informed about the benefits of sports and exercise and encouraged to participation in sports.

___

  • Amman, T. (2005). Kadın ve spor. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • Bhasin, K. (2003). Toplumsal cinsiyet “bize yüklenen roller”. Kadınlarla Dayanışma Vakfı Yayınları.
  • Birchwood, D., Roberts, K. ve Pollock, G. (2008). Explaining differences in sport participation rates among young adults: Evidence from the South Caucasus. European Physical Education Review. Volume 14(3),283–298.
  • Büyüköztürk, Ş.,Çakmak, E., Akgün,Ö., Karadeniz,Ş., Demirel, F. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara:Pegem
  • Dökmen, Z. (2004). Toplumsal Cinsiyet. İstanbul: Sistem Yayınevi.
  • Gündüz, D. (2010). İlköğretim okullarında görev yapan kadın öğretmenlerin spora katılımı ve sosyo kültürel problemler (Sarıyer örneği). Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yükseklisans Tezi.
  • Ifedi, F. (2008). Sport Participation in Canada, 2005. Statistics Canada 2008.
  • Karahüseyinoğlu, M.F., Arslan, C. ve Ramazanoğlu, F. (2003). Elazığ halkının spora karşı eğiliminin incelenmesi. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 4, 70-74.
  • Koca, C., Aşçı, H. ve Kirazcı, S. (2003). Takım ve bireysel sporlarla uğraşan kadın ve erkek sporcuların ve sporcu olmayanların toplumsal cinsiyet rol eğilimi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 10, 3-9.
  • Koçak, F., Tuncel, F. ve Tuncel, S. (2010). Determining the health-exercise/physical activity levels of turkish women. AIESEP International Congress Book, A Coruna, Spain.
  • Mavi, S. Tuncel, S. Tuncel, F. ve Akdemir, B (2011). Ankara’da yaşayan insanların spor yapma ve yapmama nedenleri. Uluslararası Hakemli Akademik Sosyal Bilimler Dergisi. 3 (2), 44-52.
  • Melli, N. (2000). Bireysel ve takım sporları yapan bayan ve erkekler ile spor yapmayan bayan ve erkeklerin cinsiyet rollerinin karşılaştırılması. (Bilim Uzmanlığı Tezi). H.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Noyan, İ. (2006). Elit kadın sporcular ve kadın akademisyenler ile spor yapmayan kadınların toplumsal cinsiyet rol özelliklerinin karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yükseklisans Tezi.
  • Peterson, S.L., Weber, J.C. ve Trousdale, W.W. (1967). Personality traits of women in team sports and women in individual sports. Reseach Quartely. 38(4):686-690.
  • Savaş, İ. (1997). Spor genel kültürü. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.
  • Sofuoğlu, S. (2006). Türkiye’deki spor federasyonları yönetim kurullarında görevli kadın üyeler üzerine bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı.
  • Şebin, K., Serarslan, Z.M., Katkat, D., Tozoğlu, E. ve Kizilet, A. (2007). Spor yapan üniversite öğrencilerinin spora başlama ve spor yapma nedenlerine ilişkin görüşleri. Atatürk Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 1, 43-63
  • Tazegül, Ü. (2014). Sporun kişilik üzerindeki etkisinin araştırılması. The Journal of Academic Social Science Studies. 2 (5), 538-539.
  • Tel, M. ve Köksalan, B. (2008). Öğretim üyelerinin spor etkinliklerinin sosyolojik olarak incelenmesi (Doğu anadaolu örneği). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(1),261-278.
  • Tezcan, M. (1992). Toplumsal değişme ve spor. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 25 (2), 617-623.
  • Walseth, K. (2006). Young muslim women and sport: the impact of identity work. Leisure Studies, Vol. 25(1), 75–94.
  • Yaprak, P. ve Amman, M.T. (2009). Sporda kadınlar ve sorunları, Türkiye Kick Boks Federasyonu Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 39-49.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yenilenen Ortaöğretim Beden Eğitimi ve Spor Dersi Öğretim Programlarının Değerler Eğitimi Bağlamında İncelenmesi

Rabia SARICA

Geometrik Yer Problemlerinin Yazılım Destekli Çözümleri Esnasında Tahmin Et-Gözle-Açıkla (TGA) Stratejisinin Kullanılımı

Avni YILDIZ, Serdal BALTACI

Açıköğretim Fakültesi Sosyal Bilimler Önlisans Programının Öğrenci Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi

İlker USTA, Ayhan HAKAN

Üstün Yeteneklilerde Yaratıcı Yazma Becerilerinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma

Nazlı SALUK, Salim PİLAV

GEOMETRİK YER PROBLEMLERİNİN YAZILIM DESTEKLİ ÇÖZÜMLERİ ESNASINDA TAHMİN ET-GÖZLE-AÇIKLA STRATEJİSİNİN KULLANILIMI

Serdal BALTACI, Avni YILDIZ

Joaquín Rodrigo’nun Cinco Sonatas de Castilla Piyano Sonatlarının Form, Armonik, Teknik ve Müzikal Açılardan Benzer ve Farklı Yönlerinin İncelenmesi

Tuğba ÇAĞLAK EKER, Nezihe ŞENTÜRK

Ortaokul Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematiksel Düşünmeye İlişkin Sahip Oldukları Metaforların Belirlenmesi

Cemalettin YILDIZ, Mihriban HACISALİHOĞLU KARADENİZ

Öğrencilerin Memnuniyet Düzeyleri Açısından Eğitim Fakültelerinde Verilen Öğretim Hizmet Kalitesinin Karşılaştırılması

H. Ömer BEYDOĞAN, Gizem Zeynep BEYDOĞAN

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ YARI-YAPILANDIRILMIŞ PROBLEM KURMA BAĞLAMINDA OLUŞTURDUKLARI PROBLEMLERİN BAĞLAMSAL VE BİLİŞSEL YAPISI

Fadime ULUSOY, İbrahim KEPCEOGLU

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLİMLER ÖNLİSANS PROGRAMININ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

İlker USTA, Ayhan HAKAN