Joaquín Rodrigo’nun Cinco Sonatas de Castilla Piyano Sonatlarının Form, Armonik, Teknik ve Müzikal Açılardan Benzer ve Farklı Yönlerinin İncelenmesi

Birinci Dünya Savaşı’nın sanat üzerinde, romantizmin abartılı yapısının reddedilerek, gerçeklik,açıklık, yalınlık, arınma gibi kavramların ön plana çıkarıldığı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Budüşünceler 1920’lerde neo-klasik hareketin ortaya çıkmasına sağlamıştır. Fransa’daki neo-klasikhareket, zengin bir müzik kültürüne sahip olan İspanya’daki bestecileri de etkilemiş ve İspanya’nıngerilemesine tepki niteliğinde entelektüel bir hareket olarak ortaya çıkan, yazar ve şairlerden oluşanGeneracion del ’98’in müzikteki yansıması, bestecilerin yeni bir kompozisyon stili oluşturmasına yolaçmıştır. Neo-klasizmi kendi kültürlerine uyarlayarak casticismo akımını yaratan ve sürdüren 98Kuşağı bestecileri, kendilerinden sonra gelen kuşağı etkileyerek, Generacion del ’27 isimli bir grubunoluşmasına yol açmıştır. 1920’li yıllarda kendini gösteren bu grubun bir üyesi de, milliyetçiduygularının yansıması olarak İspanyol müziği elementleri ile modern besteleme tekniklerinikullanarak bestelediği eserleri ile neocasticismo stilinin temsilcisi olan Joaquín Rodrigo’dur. Yaşamısüresince çok sayıda eser üreten Joaquín Rodrigo, tanınmış gitar eserlerinin yanında, piyano içinyazmış olduğu eserlerle de dikkat çekmektedir. Ancak alanyazın incelendiğinde piyano eğitimindeönemli bir yere sahip olduğu düşünülen piyano eserlerinin yeterince tanınmadığı söylenebilir. Bubağlamda çalışmanın amacı Rodrigo’nun Cinco Sonatas de Castilla eserini inceleyerek, eserlerinbirbirleri ile benzer ve farklı yönlerini tespit etmektir. Betimsel araştırma yöntem ve tekniklerininkullanıldığı bu araştırmada eser incelemesi yapılmış, elde edilen veriler tablolaştırılmış veyorumlanmıştır.

An Investigation of Similar and Different Aspects of Form, Harmonic, Technical and Musical Angles for Piano Sonatas “Cinco Sonatas de Castilla” by Joaquín Rodrigo

It is known that World War I has an effect on art as rejecting the exaggerated structure of romanticism and emphasizing the concepts such as reality, openness, simplicity, and purification. These ideas led to the emergence of the neo-classical stream in the 1920s. The neo-classical stream in France also influenced composers in Spain, where had a rich musical culture and Generacion del 98, composed of writers and poets, which emerged as an intellectual movement in response to the decline of Spain, caused the composers to create a new style of composition in music. The composers of the 98 Generation, who created and maintained casticismo stream by adapting neo-classism to their own culture, influenced the generation that followed and led to the formation of a group called Generacion del 27. Joaquín Rodrigo who is one of the members of this group that appeared in the 1920s is the representative of the neocasticismo style with his works composed of elements of Spanish music and modern compositions as a reflection of his nationalist feelings. Joaquín Rodrigo, who produced many works during his lifetime, attracted attention with the works he wrote for piano beside the well- known guitar works. When the literature is reviewed, it can be said that the piano works which are thought to have an important place in piano education are not well known. In this context; the aim of the study is to examine the works of Rodrigo's Cinco Sonatas de Castilla, and to identify similar and different aspects of the works. In this research where descriptive research methods and techniques are used, the study review is performed and the obtained data is tabulated and interpreted.

___

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem.
  • Catalogo, Joaquín Rodrigo (2017). Ediciones Joaquín Rodrigo, Madrid. 18.09.2018 tarihinde https://www.joaquin-rodrigo.com/files/Catalogo2007.pdf sayfasından erişilmiştir.
  • Eisenhardt, K.M. (1989). Building theories from case study research academy of management. The Academy of Management Review, 14(4), 534.
  • Fairclough, P. (Ed) (2016). Twentieth-Century music and politics: essays in memory of Neil Edmunds. (2nd Ed.) New York: Routledge Taylor&Francis Group.
  • Gallego, A. (2003). El arte de Joaquin Rodrigo. Madrid: Iberautor Promociones Culturales.
  • Guil, D. M. (2014). La canción con piano de Joaquín Rodrigo. Un estudio poético-musical y psicoeducativo, Ph. Thesis, Universidad de Córdoba Facultad de Ciencias de la Educación Departamento de Psicología, Cordoba.
  • Jones, D. K. (2001). The piano works of Joaquin Rodrigo: an evaluation of social influences and compositional style. Doctor of Musical Arts with a Major in Music, The University of Arizona.
  • Koonce, F.W. (2008). The renaissance vihulea & guitar in sixteenth-century Spain. USA: Mel Bay Publications.
  • Küçümen, F. C. (2009). Joaquin Rodrigo "Fantasia Para un Gentilhombre" ve kaynağı olan Gaspar Sanz'ın altı gitar eserinin karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi, İstanbul.
  • Marco, T. (1993). Spanish music in the twentieth century. USA: Harvard Univesity Press.
  • Mimaroğlu, İ. (2006). Müzik tarihi. (10. Basım). İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Minor, J.L. (2004). "Were they truly neoclassic?" A study of French neoclassicism through selected clarinet sonatas by "Les Six" composers: Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Darius Milhaud and Francis Poulenc. Ph. Thesis. Division of Research and Advanced Studies of the University of Cincinnati, USA.
  • Rodríguez, E. M. (2017). Music criticism and music critics in early Francoist Spain. USA: Oxford University Press.
  • William, J. (1969). What was neo-classicism? Journal of British Studies, 9(1), 49-70.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi