Six Amuletic Gems in Ankara

Six Amuletic Gems in Ankara

Sıklıkla ihmal edilse de “büyülü amuletler” grubunun da dahil olduğu yarı değerli taşlar üzerindeki amuletler, yalnızca kişisel dini uygulamalar için değil, aynı zamanda dolaylı olarak Roma İmparatorluk Dönemi’nde Doğu Akdeniz şehirlerindeki ritüel uzmanlarının birbirleriyle olan bağlantıları noktasında da önemli kanıtlar sağlar. Bu çalışma, Anadolu’daki Türk müze ve koleksiyonlarında bulunan altı objeyi tanıtmaktadır. İki sihirli taştan biri, Isis’in Harpokrates’i teselli ettiği bir ikonografi sunmaktadır. İkinci sihirli taş üzerinde, bir aslan üzerinde Kronos / Satürn’ün olduğu ve nadir bulunan büyülü motifler taşıyan bir sahne betimlenmiştir. Sihirli olmayan diğer iki taştan birinde Harpokrates’i taçlandıran Hermes / Merkür yer alır. Diğer örnek ise Serapis’e övgü yazan dört yüzlü taş boncuktur.

___

  • Altınoluk, S. 2013. “Batı Anadolu’dan İki Tılsımlı Obje: Abrasaks / Two Magical Objects from Western Asia Minor: Abrasax.” In Tarhan Armağanı: M. Taner Tarhan’a Sunulan Makaleler / Essays in Honour of M. Taner Tarhan, edited by O. Tekin, M.H. Sayar and E. Konyar, 13-18. Istanbul: Ege Yayınları.
  • Altınoluk, Z.S. 2016. “Geç Roma İmparatorluk Dönemi’nde Batı Anadolu’daki Senkretik Büyü Uygulamalarına Bir Bakış: Iao, Abrasaks.” In Eskiçağ Yazıları 10, edited by A.V. Çelgin, E.N. Akyürek Şahin and F. Onur, 239-52. Akron Eskiçağ Araştırmaları 13. Istanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.