Economies in Transformation: A Zooarchaeological Perspective from Early Iron Age Arslantepe (Southeastern Türkiye)

Economies in Transformation: A Zooarchaeological Perspective from Early Iron Age Arslantepe (Southeastern Türkiye)

Geç Tunç Çağı’ndan Demir Çağı’na geçiş, tüm Doğu Akdeniz Havzasında büyük kargaşa ve köklü değişimlerin olduğu bir dönem olarak kabul edilir. Büyük siyasi ve kültürel dönüşümler, insan gruplarının yoğun hareketliliği ve aralarındaki ilişkilerle doğrulanmaktadır, ancak bunların ilgili toplumların geçim ekonomisini nasıl etkilediği literatürde henüz tam olarak tartışılmamış bir konudur. Arslantepe Höyüğü’nde yapılan son kazılar, bu soruya ışık tutabilecek ilginç yeni veriler ortaya çıkardı. Bu makale, Arslantepe’de ortaya çıkarılan Erken Demir Çağı zooarkeolojik kalıntılarının temel özelliklerini ortaya koymaktadır. Böylelikle, Geç Tunç Çağı materyalinin diakronik analizi, diğer alanlar ve bölgelerle yapılan karşılaştırmalar, MÖ 2. binyılın son yüzyıllarında gerçekleşen tarım ve hayvancılık biçimleri ve ilişkili zanaat üretimlerinde daha geniş potansiyel dönüşümleri anlamaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, Erken Hitit etki alanının sınırında ve daha sonra etkin, bağımsız Demir Çağı krallıklarından birinin başkenti olan bir yerleşimin, tarımsal üretim kalıplarında meydana gelen değişiklikleri anlamamıza katkı sağlayacaktır.

___

  • Andersson Strand, E. 2012. “The Textile Chaîne Opératoire: Using a Multidisciplinary Approach to Textile Archaeology with a Focus on the Ancient Near East.” Paléorient 38.1-2:21-40.
  • Andersson Strand, E. 2014. “Sheep, Wool and Textile Production. An Interdisciplinary Approach to the Complexity of Wool Working.” In Wool Economy in the Ancient Near East and the Aegean. From the Beginnings of Sheep Husbandry to Institutional Textile Industry, edited by C. Breniquet and C. Michel, 41-51. Ancient Textiles Series 17. Oxford / Philedelphia: Oxbow Books.