Hayvancılık İşletmelerinde Endüstriyel Simbiyoz Uygulaması: Bursa Örneği

Ülkemizde tarımsal üretim yapan işletmelerin en önemli sorunlarından birisi; tarımsal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan atıkların doğru bir şekilde değerlendirilip tarıma, doğaya ve insana yararlı hale getirilememesidir. Günümüzde çevre bilincinin artmasıyla birlikte atıkların toprak, su, hava ve insanlar üzerinde etkileri daha da önem kazanmıştır. Değişen bu durum ile birlikte doğal kaynakların daha az kullanılması için var olan sistemlerden kaynaklanan atıkların yeniden değerlendirme fikri ortaya çıkmıştır. Bu amaçla, endüstriyel simbiyoz herhangi bir işletmeden açığa çıkan atığın başka bir işletmenin ham maddesi olarak kullanılmasına imkan sağlayan son yıllarda ortaya çıkmış çevresel açıdan yararlı bir uygulamadır. Bu çalışmada, ülkemiz tarımında önemli bir yeri olan Bursa koşullarına uygun 1000 başlık süt sığırı işletmesinden açığa çıkan gübrenin endüstriyel simbiyoz ile değerlendirilmesine ilişkin alternatifler değerlendirilerek bu alternatiflerin bileşenlerinin hesaplamaları ve tasarımları yapılmıştır.

One of the most important problems of the agricultural producers in our country is; the waste arising as a result of agricultural activities can not be properly assessed and made useful for agriculture, nature and human beings. Today, with the formation of environmental awareness, the effects of waste on soil, water, air pollution and people have become even more important. The idea of evaluating the waste that form together with this changing consciousness has emerged. The industrial symbiosis allows that the waste generated from any operation is used as raw material of another operation.In this study, alternatives of industrial symbiosis related to reuse of manure arised dairy cattle operation with 1000 cattle suitable for the conditions of Bursa Region were evaluated and calculations and design of these alternatives were made.

___

  • Anonim, 2018a. Türk-Alman Biyogaz Projesi, Biyogaz Eğitimi Notları http://www.biyogaz.web.tr/tr/dokumanlar/egitim-dokumanlari Erişim Tarihi: 16 Şubat 2018.
  • Anonim 2018b. Hayvansal Kaynaklardan Elde Edilebilecek Ortalama Gübre Ve Biyogaz Miktarları. http://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Biyokutle.
  • Akbulut, A., Dikici, A. 2004. Elazığ İlinin Biyogaz Potansiyeli ve Maliyet Analizi. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, Elazığ.
  • Arıcı,İ., Şimşek,E., Yaslıoğlu, E. Ve Kılıç, İ. 2014. Süt Sığırı Ahırlarının Planlanması. Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları. No:4, Bursa.
  • Eskicioğlu, A.V. 2013. Bitkisel Atıklardan Kompost Gübre Üretim Sisteminin Tasarımı. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Gülen, J., Çeşmeli, Ç. 2012. Biyogaz Hakkında Genel Bilgi ve Yan Ürünlerinin Kullanım Alanları. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt-Sayı: 5-1 syf (65-84).
  • Karaman, S. 2006. Hayvansal Üretimden Kaynaklanan Çevre Sorunları ve Çözüm Olanakları. KSÜ, Fen ve Mühendislik Dergisi 9(2).
  • Kılıç İ., Uğuz S., Aşık B. B.,2014. Soil pollution by trace metals derived from animal feed and manure in the Bursa region of Turkey. Toxicological and Environmental Chemistry 96 (10) : 1476-1478.
  • Olgun, M. 2013. Tarımsal İnşaat. Ankara Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Ders Kitabı No: 564, Ankara.
  • Öztürk, M. 2017. Hayvan Gübresinden ve Atıklardan Kompost Üretimi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara.
  • Soyer, G. 2014. Aydın İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Gübre Yönetim Uygulamaları ve Bitkisel Üretimde Gübre Kullanım olanaklarının Geliştirilmesi. Adan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Tufaner F., Avşar Y., Dere T., gönüllü M. T. (2013). Türkiye’de Biyogaz Tesisi Projelerinde Başarı ve Başarısızlık Nedenlerinin Analizi ve Merkezi Biyogaz Tesislerinin Önemi. Ulusal Kompost ve Biyogaz Çalıştayı 11-14 Nisan 2013, Antalya.
  • Tüik 2018, Hayvansal Üretim İstatistikleri, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu Haber Bülteni, 27704. Erişim adresi: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27704. (Erişim tarihi 04.07.2018, saat 19:16).
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Assessment of Water Usage and Consumption of Livestock Enterprises in Bursa Region

Seyit UĞUZ, Ercan ŞİMŞEK

DSİ 15. Bölge Sulama Şebekelerinde Tarımda Su Kullanımının Değerlendirilmesi

Müslüme Sevba ÇOLAK, Belgin ÇAKMAK

Farklı Hayvan Gübrelerinin Domatesin Gelişimi ve Mineral Beslenmesine Etkisi

İbrahim ERDAL, Zeliha KÜÇÜKYUMUK, Koray ŞİMŞEK, Mustafa BASIR, Gürcan Duygu BAYSAL

Buğdayda Farklı Sulama Koşulları Altında Kararlı İzotop Karşılaştırma Metodu Kullanılarak Bitki Su Kullanım (Transpirasyon) Oranının Belirlenmesi

Sema KALE ÇELİK, Ufuk TÜRKER, Sevinç MADENOĞLU, Bülent SÖNMEZ

Farklı Sulama Rejimleri Altında Yetiştirilen Fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) Yaprak Alanı Gelişiminin Bazı Matematiksel Büyüme Modelleri İle Karşılaştırılması

Sultan KIYMAZ, Ufuk KARADAVUT, Galip ŞİMŞEK, Kübra SOĞANCI

Kültür Bitkilerinde Zararlı Olan Böceklerle Biyoteknolojik Mücadelede Son Yöntemler

Erhan KOÇAK, Şevki ERTÜRK, Mehmet Oğuz YAMAN

Hayvancılık İşletmelerinde Endüstriyel Simbiyoz Uygulaması: Bursa Örneği

İlker KILIÇ, Hatice DELİCE, Sinem SOFU, Burak YILDIZ

Küpe çiçeğinde (Fuchsia spp.) Paclobutrazol Uygulamalarının Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri

Deniz HAZAR, Ömer Faruk BORA

Kuraklık Oluşumunun Bilecik İli’ nde Standartlaştırılmış Yağış İndeksi Yöntemi Kullanılarak Değerlendirilmesi

Murat KARAER, Hüseyin Tevfik GÜLTAŞ

Farklı Bor Konsantrasyonlarının Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Çimlenmesi Üzerine Etkileri

Ezgi KURTULMUŞ, Hayrettin KUŞÇU, Bilge ARSLAN, İpek KARAKUŞ, Emir KUMRALTEKİN, İdil Eylül UÇAN, Mehmet Can AŞIK