İŞKUR’DAN HİZMET ALAN İŞARAYANLARIN DANIŞMANLIK FAALİYETLERİNDEN MEMNUNİYETİ: ÇANAKKALE İŞKUR ÖRNEĞİ

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) temel görevleri arasında işsizliğin azaltılması, işsizlerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılması, işgücü piyasası analizleri yapmak, işverenler ile işsizler arasında aracılık hizmeti sunmak ve işsizlik sigortası faaliyetlerinin yürütülmesi vardır. İŞKUR, bu hizmetleri 2012 yılında özel olarak eğitilmiş ve istihdam edilmiş “iş ve meslek danışmanları” (İMD) aracılığı ile gerçekleştirmeye başlamıştır. Böylece gelişmiş ülkelerde istihdam hizmetlerinde kullanılan yüz yüze, interaktif ve dinamik süreç Türkiye’de de uygulanmaya başlamıştır. Bu çalışmada İMD’lerin sunduğu danışmanlık hizmetlerinden iş arayanların ne kadar memnun olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Çanakkale İŞKUR’a başvuran iş arayanlar ile nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. İŞ- KUR’a şahsen iş aramak için başvuran 385 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmada İŞKUR’un iş arayanlara sundukları hizmet İMD danışmanlık hizmeti, hizmet sunulan binanın fiziksel ortamı ve İŞKUR’un internet sitesi kullanımı olmak üzere üç boyutta incelenmiştir. SPSS analiz programı ile yapılan analizlerde İŞKUR’un sunduğu hizmetlerden yüksek bir ortalama ile memnun oldukları belirlenmiştir.

SATISFACTION LEVELS OF JOB SEEKERS ABOUT THE COUNSELLING SERVICES OF İŞKUR: THE CASE OF CANAKKALE İŞKUR

Turkish Employment Agency (İŞKUR) functions to reduce unemployment, increase employability of the unemployed make the labor market analysis provide mediation services between the unemployed with employers and conduct unemployment insurance activities. İŞKUR started to perform these services through “job and vocational counselors” who were specially trained and employed in 2012. Thus, a similar interactive and dynamic process in developed countries which consists of face-to-face interviews began to be implemented in Turkey. In this study, it is aimed to determine how satisfied job seekers are with the consultancy services offered by job and vocational counselors. For this purpose, a quantitative research has been carried out with jobseekers applying to Çanakkale İŞKUR. A questionnaire was applied to 385 people who applied to İŞKUR to search for a job personally. In the research, the service offered by İŞKUR to jobseekers was examined in three dimensions: job and vocational counselors consultancy service, the physical environment of the building served and the ISKUR website usage. In the analyzes made with the SPSS program, it has been determined that they are satisfied with a high average of the services provided by İŞKUR.

___

  • Bacak, B.; Kanyılmaz Polat, E. (2015). An Investigation of Unemployed Univesity Graduates’ Depression Levels: The Case of Çanakkale Province, “In Current Approaches in Social Sciences, Yılmaz, R., Löschningg, G., Arslan, H., Icbay, M. A., Editör: Frankurt: PL Academic Research, 545- 555.
  • Biçerli, M. K. (2011), Çalışma Ekonomisi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Bodur, Z. (2013), İŞKUR İş Ve Meslek Danışmanlığı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılmasında Performans Ölçümünün Rolü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi.
  • Erdoğmuş, N. (2011), “İş ve Meslek Danışmanlığı”, İş ve Meslek Danışmanlığı, İş ve Meslek Danışmanlığı Derneği, Ekim, Ankara.
  • Emirgil, B. F.; Aca, Z.; Işığıçok, Ö. (2014), Türkiye’de İş ve Meslek Danışmanlığının Etkinliği: Sorun Alanları ve Beklentiler (Bursa İŞKUR Örneği), Çalışma ve Toplum Dergisi, 2014/ 1.
  • İŞKUR (2011), 2008 Yılı Faaliyet Raporu. Türkiye İş Kurumu, Ankara. İş ve Meslek Danışmanlığı Kitabı (2011), İş ve Meslek Danışmanlığı, Türkiye İş Kurumu, Ankara.
  • İŞKUR (2018), 2017 Yılı Faaliyet Raporu. Türkiye İş Kurumu, Ankara.
  • İŞKUR (2019), 10. Olağan Genel Kurul Raporu, https://media.iskur.gov.tr/33490/10-genel- kurul-raporu.pdf (Erişim Tarihi: 25.06. 2020).
  • İŞKUR (2020), 2020 Yılı Mayıs Ayı İstatistik Bülteni, https://media.iskur.gov.tr/38701/05-mayis- 2020-aylik-istatistik-bulteni.pdf (Erişim tarihi: 26.06.2020).
  • Kanyılmaz Polat, E.; Bacak, B. (2018), Yükseköğrenim Mezunu İşsizlerde İşsizliğin Psikolojik Sonuçları ve İşsizlik Süresi İlişkisi: Çanakkale Örneği. Çalışma İlişkileri Dergisi, 9 (2), 24-47.
  • Kaaragülle, B.; (2007), Türkiye’de İşsizliğe Bir Çözüm Önerisi Olarak Türkiye İş Kurumu’nun İş Danışmanlığı Hizmetleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi.
  • Koçak, O.; Akman, A. C. (2011), İşsizlikle Mücadelede İş Danışmanlık Hizmetleri ve Yalova Örneği, “İş, Güç”, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Nisan, Cilt: 13, Sayı: 2, 135- 154.
  • Koçak, O.; Kırtay, Ç.; Kaya; A. (2017), Üniversite Öğrencilerinin İş Bulma ve Kariyer Beklentilerinin İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetlerinden Etkilenmesi: Yalova Üniversitesi Örneği, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E- Dergi, Haziran, Cilt: 6, Sayı: 1, 266- 308.
  • Küçükali, A.; Özmen, K. (2019), İş ve Meslek Danışmanlarının Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Problemler ve Eksik İstihdam Sorunu: Muş, Bitlis, Van ve Hakkari Örneği, İşve Hayat Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 10, 136- 158.
  • Özer, T., (2019), Türkiye’de İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetlerinin Etkinliği: Kocaeli İli Örneği, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Temur, S., (2017), Kamu İstihdam Hizmetlerinin Kalbi: İş ve Meslek Danışmanlığı, İstihdamda 3İ Dergisi, Sayı: 23, Nisan, Mayıs, Haziran, Türkiye İş Kurumu.
  • Yıldız, K., (2018), İş ve Meslek Danışmanlarının İş Problemleri ve Mesleki Memnuniyet Düzeyleri, Adıyaman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 10, Sayı: 30, 1319- 1337.
  • Yıldız, K.; Çiloğlu Yörübulut, M. (2017), Türkiye’de İş ve Meslek Danışmanlığı Sisteminin İşlerliği, Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, Cilt: 12, Sayı: 1, 97- 109.
  • Yıldırım, S.; Acaray, A.; Şevik, N. (2015), Üniversite Öğrencilerinin İŞKUR Hizmetlerine İlişkin Algı ve Tutumları, Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, Cilt: 10, Sayı: 1, 65- 78.
Yönetim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-5318
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Yönetim Bilimleri Dergisi