2020 VE 2021 YILLARINDA TÜRKİYE’DE ESKİ UYGURCA ÇALIŞMALARI

Orta Asya’ya düzenlenen keşif seferleri sonucunda bilim dünyası Eski Uygur Edebiyatı ürünleri ile tanışmış ve bu ürünler farklı ülkelerdeki muhtelif müze ve kütüphanelere taşınmıştır. Daha sonra F.W.K. Müller’in Uigurica, W. Radloff’un Alttürkische Studien, A. von Le Coq’un Türkische Manichaica aus Chotscho ve Willi Bang, Annemarie von Gabain ile G. Rachmati’nin Türkische Turfan-Texte gibi dizilerde yer alan çalışmalarıyla bu edebî ürünler üzerine ilk ilmî yayınlar yapılmıştır. Eski Uygur Edebiyatı ürünlerine olan ilgi, zamanla giderek artmış ve bu alanda hazırlanan ilmî çalışmaların hızla çoğalmasına yol açmıştır. Bu hızlı artış sonucu bu alanda bibliyografya çalışmalarının hazırlanması da hasıl olmuştur. Yurt dışında 1970’li, ülkemizde ise 2010’lu yıllardan itibaren Eski Uygurca alanında birçok bibliyografya çalışması hazırlanmıştır. Tarafımızca hazırlanan bu çalışmada 2020 ve 2021 yılında Eski Uygurca üzerine yapılan çalışmalar Türkiye özelinde ele alınmış, söz konusu yılda yayımlanan kitap, kitap tanıtma, tez ve makale çalışmaları derlenerek bibliyografya denemesi yapılmıştır. 2020 ve 2021 yılında yayımlanan çalışmalar yayın yılına bakılmaksızın alfabetik olarak sıralanarak kitaplar, kitap bölümleri, tanıtmalar, tezler ve makaleler olmak üzere beş başlık altında toplanmıştır.

OLD UYGHUR STUDIES IN TURKEY IN 2020 AND 2021

As a result of the expeditions to Central Asia, the world of science met with the products of Old Uyghur literature and these products were moved to various museums and libraries in different countries. Later, The first scientific publications were made on these literary products with the works of F.W.K. Müller's Uigurica, W. Radloff's Alttürkische Studien, A. von Le Coq's Türkische Manichaica aus Chotscho and Willi Bang, Annemarie von Gabain and G. Rachmati's Türkische Turfan-Texte. The interest in the old Uyghur literature products has increased gradually over time and led to the rapid proliferation of scientific studies prepared in this field. As a result of this rapid increase, the preparation of bibliography studies in this field has also emerged. Many bibliographic studies have been prepared in the field of Old Uyghur since the 1970s abroad and the 2010s in our country. In this study, prepared by us, the studies on Old Uyghur in 2020 and 2021 were handled specifically in Turkey, and a bibliography experiment was conducted by compiling the books, book introductions, theses and articles published in the year question. Studies published in 2020 and 2021 are listed alphabetically, regardless of publication year, and grouped under five headings: books, book chapters, introductions, theses and articles.

___

  • Aris, Gönül (2019). “2018 Yılında Eski Uygurca Üzerine Yapılan Çalışmalar”. International Journal of Old Uyghur Studies, 1(1): 95 -136.
  • Aris, Gönül (2021). “2019 Yılında Eski Uygurca Üzerine Yapılan Çalışmalar”. Esengü Bitig: Doğumunun 60. Yılında Zühal Ölmez Armağanı içinde. (Ed. Tümer Karaayak ve Uğur Uzunkaya). 23-32. İstanbul: Kesit Yayınları.
  • Karaayak, Tümer (2021). “Eski Uygurca Üzerine Yeni Yayınlar”. International Journal of Old Uyghur Studies, 3(1): 151-152.
  • Karahan, Akartürk (2013). “Altun Yaruk” İle İlgili Türkiye’deki Çalışmalara Bir Bakış”. Dil Araştırmaları, 12: 277-287.
  • Uçar, Erdem (2013). “Altun Yaruk Sudur Üzerine Yapılan Çalışmalar Hakkında Açıklamalı Bir Kaynakça Denemesi”. TÜRÜK Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 1(1): 227-251.
  • Uzunkaya, Uğur ve Karaayak, Tümer (2019). “2017 Yılında Eski Uygurca Üzerine Yapılan Çalışmalar”. International Journal of Old Uyghur Studies, 1(2): 283-306.