1970'li yıllarda dolaşımda olan çocuk temalı kartpostallar

Bu araştırma, çocuk temalı kartpostallarda kullanılan dil ve görseller üzerinedir. 1970’li yıllarda dolaşımda olan kartpostallar çocuk teması özelinde tarihsel bağlamından koparılmadan anlatılacaktır. Çocukluğun ne anlama geldiği ve ne ifade ettiğini görseller ve yazılanlar üzerinden anlamaya çalışılacaktır. Maddi kültür nesneleri olan kartpostalların 1970’li yıllarda dolaşımda olan çocuk temalı kartpostallar özelinde görseller ve kartpostalların arkalarında bulunanlar fenomonolojik bir okumayla anlatılacaktır. İnsanların deneyimlerini bir kenara bırakılarak sadece algı üzerinden oluşturulan bir sorunsal inşa edilmiştir. Öznelerin çokluğu farklı algılayışlar anlamına gelmektedir. Dolayısıyla deneyimleyen özneler değil deneyimlenmiş görseller bu araştırma dâhiline katılacaktır.  Kullanılan görsellerde ise kız ve erkek çocukların nasıl temsil edildiği, ailenin içinde kadınlık ve erkeklik rollerinin nasıl görsellerle ve yazıyla birleştirildiği dikkat edilen unsurlardır. Çocuk olmanın ayrı bir yere konulduğu ve çocuklarla iletişimde ayrı bir dil kullanılmasının yanında onları insan dışı bir varlık muamelesi göstererek iletişim kurulması çocuk temalı kartpostalların incelenmesini gerektirmiştir. 17. ve 18. yüzyıllarda çocuk algısı ayrıca şu an içinde bulunduğumuz yıl itibariyle çocukların farklı bir yere konulmasını ve farklı davranılması bu tema üzerinde yoğunlaşılmasına sebep olmuştur. Bu araştırma, kartpostalların sadece birer görsel olarak değil belli basım aşamalarından geçmiş ve görsellere karar verenler(basan, seçen, alan, gönderen gibi) açısından bir fikir sahibi olmak üzerenedir. Kartpostallar da tıpkı fotoğraf albümleri gibi belli aşamalardan geçmektedirler ve farklı bakışlar barındırmaktadır. Ayırca kartpostallar da resmedilen veya fotoğraflanan görsellerin tek bir dünya bakışı üzerinden şekillendirildiği konusunu da anlamak üzeredir.

Child-based Postcards Circulating in The 1970's: Celebration and Perspective

This research is based on the language and images used in child-based postcards. The postcards that circulate in the 1970s will be analyzed without being torn from their historical context, particularly from children's contact. The meaning of childhood and what it entails will be examined through visuals and writings.The postcards of tangible cultural objects will be depicted in children's postcards circulating in the 1970's, and the ones behind the postcards will be described with a phenomonological reading. People's experiences have been built on a problematic basis, created only through perception, leaving an edge. The multitude of subjects means different perceptions. Hence, experiential visuals, not experiential subjects, will participate in this research. In the images used, how girls and boys are represented and how femininity and masculinity roles are combined with visuality and writing in a family are the factors to be considered. Communicating by showing off a non-human entity, as well as using a separate language in communicating with children, is required to examine child-based postcards. In the 17th and 18th centuries, child perception also led to the concentration of children on different occasions and the different treatment of this theme over the current years. This research is about having an idea in terms of postcards not only visually but also through the eyes of those who have passed certain stages of printing and decided on the visuals (like, who selected, who took, who sent). Postcards, like photo albums, have evolved through certain stages and have different perspectives. They are also about recognizing that the images depicted or photographed are shaped through a single world view.

___

  • Ariès, P. (1962). Centuries of Childhood: A Social History of Family Life. (Robert Baldick, çev.). New York: Alfred A. Knopf
  • Barthes, R. (2014). Camera Lucida (Reha Akçakaya, çev.). İstanbul: Altıkırkbeş
  • Becker, H. S. (2016). Toplumu Anlatmak (Şerife Geniş, Ebru Arıcan ve Mesut Hazır, çev.). Ankara: Heretik
  • Demir Gürdal, A. (2005). Doğan Kardeş, Vedat Nedim Tor ve “Kaka Bebekler”. Kebikeç, Sayı 19, 157-175
  • Direk, Z. (2003). Dünyanın Teni. İstanbul: Metis
  • Ercan, H. (2005). Çocukluk Felsefesi. Kebikeç. Sayı 19, 113-120.
  • Merleau-Ponty, M. (2012). Göz ve Tin (Ahmet Soysal, çev.). İstanbul: Metis
  • Merleau-Ponty, M. (2014). Algılalan Dünya (Ömer Aygün, çev.). İstanbul: Metis
  • Onur, B. (2005). Çocukluğun Dünü ve Bugünü. Kebikeç, Sayı 19, 99-112
  • Sontag, S. (2011). Fotoğraf Üzerine (Osman Akınhay, çev.). İstanbul: Agora Kitaplığı
  • Tunç, A. (2013). Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek, İstanbul: Can Yayınları
  • Woodward, I. (2016). Maddi Kültürü Anlamak (Ferit Burak Aydar, çev.). İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları