ÇALIŞANLARIN GÖREV YAPTIĞI ÖRGÜT KADEMESİNİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Literatürde, örgütsel ve bireysel anlamda olumlu sonuçları olan iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerine yapılan çalışmaların giderek arttığı görülmektedir. Bu kapsamda araştırmacılar iş tatmini ile örgütsel bağlılığı etkileyen faktörleri sıklıkla araştırmaktadır. Ancak yerli yazında işgörenlerin çalıştığı örgüt kademesinin, iş tatminini ve örgütsel bağlılığı ne şekilde etkilediğine dair bir çalışmaya rastlanamamıştır. Bu kapsamda, yapılan bu araştırmada işgörenlerin görev yaptığı örgüt kademesinin iş tatminini ve örgütsel bağlılığı nasıl etkilediği araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, işgörenlerin çalıştığı örgüt kademesi, iş tatmini anlamlı bir şekilde etkilemektedir, örgütün üst kademelerinde görev yapan çalışanların iş tatmininin alt kademede çalışanlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın diğer bağımlı değişkeni olan örgütsel bağlılık ile işgörenlerin görev yaptığı örgüt kademesi arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

THE EFFECTS OF ORGANIZATIONAL LEVELS OF THE EMPLOYEE’S ON JOB SATISFACTION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT

Subject fields in the literature on job satisfaction and organizational commitment have been observed to increase, and in this respect the factors affecting job satisfaction and organizational commitment are often searched by researchers. Nevertheless, no research have been encountered in the national literature examining the issue of the flatness or tallness of an organization on employees’ job satisfaction and organizational commitment. In this context, in this research the effect of organizational level- that an employee acts in- on employee’s job satisfaction and organizational commitment has been studied. According to the findings, it is found that the organizational level of the employees affects the job satisfaction significantly, and that the job satisfaction of the employees working on the upper levels of the organization is higher than the lower ones. On the other hand no significant relationship was found between the organizational commitment, the other dependent variable of the inquiry, and the organizational levels in which the task was carried out.

___

Ahmadov, F., Mustafayeva, L. ve Ersoy, S. (2008). Aile İşletmelerinde Yöneticilerin Örgütsel Bağlılığın Güçlendirilmesinde İzlediği Stratejiler (Sakarya Sanayi Bölgesi Örneği). VII. Anadolu İşletmecilik Kongresi, 139-146, Çorum.

Allen, N. J. ve Meyer, J. P. (1993). Organizational Commitment: Evidence of Career Stage Effects?. Journal of Business Research, 26, 49-61.

Ay, F. A., Ulusoy, H. ve Tosun, N. (2015). Akademisyenlerin Çalıştıkları Bölüme ve Üniversiteye Olan Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(36), 749-762.

Cohen, A. (1991). Career Stage as a Moderator of the Relationships between Organizational Commitment and its Outcomes: A Meta-analysis. Journal of Occupational Psychology, 64, 253-268.

Colquitt, J. A., Lepine, J. A. ve Wesson, M. J. (2015). Organizational Behavior: Improving Performance and Commitment in the Work Place (4th ed.). New York: McGraw-Hill.

Daft, R. L. (2015). Örgüt Kuramları ve Tasarımını Anlamak. Çev. Ed. Ömür N. Timurcanday Özmen, Ankara: Nobel.

Dağdeviren, E. G. (2007). İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Sigorta Şirketleri Üzerine Bir Uygulama. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Dole, C. ve Schroeder, R. G. (2001). The Impact of Various Factors on the Personality, Job Satisfaction and Turnover Intentions of Proffesional Accountants. Managerial Auditing Journal, 16(4), 234-245.

Ergin, C. (1997). Bir İş Doyumu Ölçümü Olarak İş Betimlemesi Ölçeği: Uyarlama, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Türk Psikoloji Dergisi, 12(39), 25-36.

Genç, N. (2003). Başarı Bedel İster. İstanbul: Timaş.

Ghobadian, A. ve Gallear, D. (1997). TQM and Organization Size. International Journal of Operations & Production Management, 17(2), 121-163.

Greenberg, J. ve Baron, R. A. (2000). Behavior in Organizations (7th ed.). New Jersey: Prentice Hall.

Grusky, O. (1966). Career Mobility and Organizational Commitment. Administrative Science Quarterly, 10, 488-503.

Hofstede, G. (1980). Culture’s Consequences: International Differences in Work-Related Values (Abridged ed.). California: SAGE Publications.

Hoş, C. ve Oksay, A. (2015). Hemşirelerde Örgütsel Bağlılık ile İş Tatmini İlişkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(4), 1-24.

İnce, M. ve Gül, H. (2005). Örgütsel Bağlılık. Ankara: Çizgi.

Judge, T. A., Hulin, C. L. ve Dalal, R. S. (2009). Job Satisfaction and Job Affect. New York: Oxford University Press.

Locke, E. A. (1976). The Nature and Causes of Job Satisfaction. M.D. Dunette (Ed.), Handbook of Industrial and Organizational Psychology, 1297-1349, Chicago: Rand McNally.

Luthans, F. (1989). Organizational Behavior (5th ed.). New York: McGraw-Hill.

Luthans, F. (2011). Organizational Behavior (12th ed.). New York: McGraw-Hill.

Mathieu, J. E. ve Zajac, D. M. (1990). A Review and Meta-Analysis of the Antecedents, Correlates, and Consequences of Organizational Commitment. Psychological Bulletin, 108(2), 171- 194.

McCaul, H. S., Hinsz, V. B. ve McCaul, K. D. (1995). Assessing Organizational Commitment: An Employee’s Global Attitude toward the Organisation. Journal of Applied Behavioural Science, 31(1), 80-90.

McDonald, D. J. ve Makin, P. J. (2000). The Psychological Contract, Organizational Commitment and Job Satisfaction of Temporary Staff. Leadership and Organization Development Journal, 21(2), 84-91.

Mert İ. S., Keskin N. ve Baş T. (2011). Adaletsizlik, Bir Yönetim Stratejisi Olabilir mi? Bankacılık Sektöründe Keşfedici Bir Araştırma. Amme İdaresi Dergisi, 44(2), 99-129.

Mert, İ. S. (2010). İş Tatmini Alt Boyutlarının Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisi: Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma. KHO Savunma Bilimleri Dergisi, 9(2), 117-143.

Meyer, J. P. ve Allen, N. J. (1991). A Three-Component Conceptualization of Organizational- Commitment. Human Resource Management Review, 1, 66-86.

Morand, D. A. (2010). The Social Psychology of Status Leveling in Organizational Contexts. International Journal of Organizational Analysis, 18(1), 76-104.

Nelson, D. L. ve Quick, J. C. (1995). Organizational Behevior: Foundations, Realities, and Challenges. New York: West Company.

Örücü, E., Yumuşak, S. ve Bozkır, Y. (2006). Kalite Yönetimi Çerçevesinde Bankalarda Çalışan Personelin İş Tatmini ve İş Tatminini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 13(1), 39-51.

Özcan, E. D. (2011). Kişilik Bakış Açısından Örgüt Yapısı ve İş Tatmini. İstanbul: Beta.

Robbins, S. P. ve Judge, T. A. (2013). Örgütsel Davranış (14. basımdan çeviri). Çev. Ed. Prof. Dr. İnci Erdem, Ankara: Nobel.

Schneider, B. ve Dachler, H. P. (1978). A Note on the Stability of the Job Descriptive Index. Journal of Applied Psychology, 63(5), 650-653.

Schultz, D. P ve Schultz, S. E. (1990). Psychology and Industry Today: An introduction to industrial and Organizational Psychology (5th ed.). New York: MacMillan.

Sheldon, M. E. (1971). Investments and Involvements as Mechanisms Producing Commitment to the Organization. Administrative Science Quarterly, 16, 143-150.

Steers, R. M. (1981). Introduction to Organizational Behavior. Santa Monica-California: Goodyear Publishing Company Inc.

Toker, B. (2007). Demografik Değişkenlerin İş Tatminine Etkileri: İzmir’deki Beş ve Dört Yıldızlı Otellere Yönelik Bir Uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 8(1), 92-107.

Ugboro, I. O. ve Obeng, K. (2000). Top Management Leadership, Employee Empowerment, Job Satisfaction, and Customer Satisfaction in TQM Organizations: An Empirical Study. Journal of Quality Management, 5, 247-272.

Wasti, A. (2012). Örgütsel Bağlılık Kavramı, Odakları, Öncül ve Sonuçları. Keser, A., Yılmaz, G. ve Yürür, S. (Eds.), Çalışma Yaşamında Davranış, Kocaeli: Umuttepe Yay.

Zhang, L. ve Morand, D. (2014). The Linkage between Status-Leveling Symbols and Work Attitudes. Journal of Managerial Psychology, 29(8), 973-993.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

PLANLI DAVRANIŞ TEORİSİ İLE WHISTLEBLOWING NİYETİNİN İNCELENMESİ: SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

BÜLENT TURAN, İsa İPÇİOĞLU

TÜKETİCİ YENİLİKÇİLİĞİ İLE FONKSİYONEL GIDALARA YÖNELİK TUTUM ARASINDAKİ İLİŞKİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Pınar ÖZKAN, Ezgi KARATAŞ YÜCEL, Engin YÜCEL

BİR İŞ YERİNDE BEYAZ VE MAVİ YAKALI ÇALIŞANLARIN KARİYER ÇIPALARI İLE PROAKTİF İŞ DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Nida PALABIYIK, İlhami YÜCEL

YABANCI ÜRÜN DÜŞMANLIĞI VE SATIN ALMA İSTEKSİZLİĞİ ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Aysel ERCİŞ, F. Görgün DEVECİ, Gülşah KORKMAZ

SPK’DAN BAĞIMSIZ DENETİM YETKİSİ ALMIŞ DENETİM ŞİRKETLERİNDEKİ DENETÇİLER AÇISINDAN YARATICI MUHASEBE UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Murat GENÇ, MURAT GENÇ

ETİK LİDERLİK, İŞGÖREN SESSİZLİĞİ VE ÖZNEL İYİ OLUŞ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Ahmet GÜNAY, Koray ÇETİNCELİ, Kutay ÖZDEMİR

ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ İLE KARİYER UYUM YETENEKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Özge GÜNAY, İlker Hüseyin ÇARIKÇI

AHP GRUP KARAR VERME YÖNTEMİ İLE BİLGİ İŞLEM ÇALIŞANLARININ YETKİNLİK TEMELLİ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRMESİ

Berna TEKTAŞ SİVRİKAYA, Esra ÜNAL

İŞ TATMİNİNİN İŞ PERFORMANSINA ETKİSİNDE ÇALIŞMAYA TUTKUNLUĞUN ARACI ROLÜ: SATIŞ VE PAZARLAMA SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

SAFİYE ŞAHİN, BİLAL ÇANKIR

GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNDE MENTORLUK YÖNETİMİNİN YATIRIMIN GERÇEKLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Pınar ACAR, Beyhan ÖZENLİ