İlkokul Öğrencilerinin Matematik Dersi Tutumlarına Yönelik Yapılan Çalışmaların İncelenmesi

Bu araştırma ile, ilkokul öğrencilerinin matematik dersi tutumlarına yönelik yapılan çalışmaların incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi benimsenerek yapılan araştırmada 11 adet makale, 35 adet yüksek lisans ve 5 adet doktora tezi incelenmiştir. Araştırmanın verileri doküman incelemesi tekniğiyle toplanmıştır. Yüksek Öğretim Kurulu’nun Ulusal Tez Veri Tabanında bulunan ve tam metin erişimine açık olan tezler ile makaleler; çalışmanın yayım türü, yayım yılı, yapıldığı sınıf düzeyi, araştırma yöntemi, örneklem belirleme yöntemi, veri toplama araçları, analiz yöntemi ve sonucuna göre incelenmiştir. Araştırma verileri içerik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; en fazla yüksek lisans tezi yapıldığı, en çok çalışmanın 2019 yılında yapıldığı, çalışmaların en fazla 4. sınıf düzeyinde olduğu, çoğunlukla nicel araştırma yönteminin benimsendiği ve seçkisiz örnekleme yönteminin kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca veri toplama araçları olarak çoğunlukla matematik dersi tutum ölçeği ile matematik başarı testinin kullanıldığı, daha çok nicel veri analizlerinin kullanıldığı, çalışma sonucuna göre de anlamlı farkın bulunduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

___

  • Akaydın, Ş., Çeçen M. A. (2015). Okuma becerisiyle ilgili makaleler üzerine bir içerik analizi. Eğitim ve Bilim, 40(178), 183- 198.
  • Akdemir, Ö. (2006). İlköğretim öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumları ve başarı güdüsü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü.
  • Arseven, A. (2019). Matematik Öğretim Yöntemleri. Ankara: Pegem A Akademi.
  • Başer, N., Yavuz, G. (2003). Öğretmen Adaylarının Matematik Dersine Yönelik Tutumları.
  • Çoban, A. (1989). Ankara merkez ortaokullarındaki son sınıf öğrencilerinin matematik dersine ilişkin tutumları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Değirmenci Gündoğmuş, H. (2018). Okuduğunu anlama ile ilgili yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi. Turkish Studies, 13(3), 899-910.
  • Ekiz, D. (2015). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayınları.
  • Ersoy, Y. (2003). Teknoloji destekli matematik öğretimi-II. Hesap makinesinin matematik etkinliklerinde kullanılması. İlköğretim Online, 2(2), 35–60.
  • Güven, B., Özçelik, Ç. (2017). İlkokul matematik dersine yönelik gerçekleştirilen lisansüstü eğitim tez çalışmalarına ilişkin bir inceleme. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 13(4), 693-714.
  • Kılıçkaya, M., Toptaş, V. (2017). Problem çözme: Literatür incelemesi. International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 2(2), 20-31.
  • Örnek, S. (2007). Trigonometrik kavramların canlandırma yöntemiyle öğrenilmesinin öğrencilerin matematik başarısına etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü.
  • Taşdemir, C. (2009). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin matematik dersine karşı tutumları: Bitlis ili örneği. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2009), 89-96.
  • Tıraş, Ş. (1999). Öğrenme-öğretme açısından matematik öğretmenlerinin yeterliliği ve etkili olma düzeyleri. D.E.Ü. Buca eğitim Fakültesi Dergisi,11(1999), 166-178.
  • Toptaş, V., Gözel, E. (2018). Türkiye’de matematik kaygısı ile ilgili yapılan lisansüstü tezlerin içerik analizi. Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi, 4(3), 136-146.
  • Tural, H. (2005). İlköğretim matematik öğretiminde oyun ve etkinliklerle öğretimin erişi ve tutuma etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü.
  • Yaşar, Ş., Papatğa, E. (2015). İlkokul matematik derslerine yönelik yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 113-124.
  • Yetgin, N. B., Yeşilyurt, M. (2020). İlkokul öğrencilerinin matematik tutumlarına ilişkin ölçek geliştirilmesi. Temel Eğitim Dergisi, 2(4), 26-33.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. 10. baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Rekreasyon Kavramına İlişkin Metaforik Algılarının İncelenmesi

Bekir Bariş CİHAN, Ebru ARAÇ ILGAR, Batıkan KARAVELİOĞLU

Öğretmen adaylarının akademik erteleme, kopya çekme tutumu, akademik öz-yeterlik ve akademik kontrol odağı arasındaki ilişkilerinin incelenmesi

Asuman Seda SARACALOĞLU, Mehmet ALTIN, Muhammed EKEN

Farklı Branşlardaki Sporcuların Çeşitli Değişkenlere Göre İmgeleme Biçimlerinin İncelenmesi

Mehmet KUMARTAŞLI, Özgür GÜLEN, Büşra SERÇE, Enes MADAK, Şerafettin BAKIR

Turizm Öğrencilerin Lisans Eğitimine İlişkin Görüş ve Düşünceleri: Devlet Üniversitelerinde Bir Araştırma

Muzaffer ÇAKMAK, Mehmet SARIIŞIK, Şevki ULEMA

Etik Dersi Alan ve Almayan Lisans Öğrencilerin Uzaktan Eğitim Sürecindeki Etik Davranışların İncelenmesi

Nazlı YANAR, Gizem CEYLAN, Semiyha TUNCEL

İlkokul Öğrencilerinin Matematik Dersi Tutumlarına Yönelik Yapılan Çalışmaların İncelenmesi

Meltem CEVAHİR BATMAZ, Veli TOPTAŞ

Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Dijital Okuryazarlık Düzeyleri

Ahmet UYAR

Pandemi Sürecinde Kadın Futbolcuların Yeni Tip Koronavirüse Yakalanma Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Nihan SU, Oğuzhan ARSLAN, Bekir ÇAR

Futbol Kulüplerinde Marka Yönetimi: Kurumsal İletişim Aracı Olarak Twitter

Abdurrahman YARAŞ, Ali Gürel GÖKSEL

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Bazı Fakülte Öğrencilerinin Mizah Tarzlarının Karşılaştırılması

Bekir Bariş CİHAN, Nermin DURSUN