Mekanik titreşimli zeytin hasat makinasının performans değerlerinin belirlenmesi

Bu çalışmada, ülkemizin zeytin üretim alanlarında yaygın olarak kullanılmayan ve üreticimiz tarafından benimsenmeye çalışılan, "mekanik titreşimli (sarsıntılı) zeytin hasat makinasının" performans değerleri saptanmış ve elle hasat yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışına sonucunda, zeytinin el ile hasadında ortalama 21,91 kg/adam h'lik kapasite değeri, makine ile hasadında ise ortalama 147,91 kg/h'lik kapasite değeri bulunmuştur. Ayrıca, makina ile hasatta birim ürün başına maliyet 0,023 $/kg olarak belirlenirken, bunun el ile hasadında 0,150 $/kg gibi yüksek bir değere çıktığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

hasat makinası, zeytin, performans

Determination of performance values the mechanical vibration olive harvester

In this study, it was established the performance values of the mechanical vibration olive harvester that was not commonly used in olive producing areas in our country and considered by growers, and it was compared by the hand harvest method.At the end of the study, it was roughly found capacity 21,91 kg/ h man and 147,91 kg/ h man by the hand and machine, respectively. Furthermore, while it was determined as 0,023 $/kg per unit crop cost in harvest with machine, it was reached as 0, ISO $/kg to an high cost at the hand harvest of olive.

___

  • AYBARS B., 1991. Zeytincilik Tesis Edilecek Arazinin Hazırlanması ve Toprak İşleme, Zeytin Yetiştiriciliği Kursu Kitabı, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No.48, Bornova, İZMİR.
  • CARAN D., 1991. Hasat, Zeytin Yetiştiriciliği Kursu Kitabı, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No.48, Bornova,İZMIR.
  • DARGA,A., ALİBAŞ,K., EVLİCE,Ö.,2000. Marmara Bölgesinde Zeytin Üretimi Mekanizasyonu, Türkiye 1.Zeytincilik Sempozyumu, BURSA.
  • DEMİR V., 1991. Türkiye’de Kullanımı Yaygın Olan Damla Sulama Boru- ları ve Damlatıcılarının İşletme Karakteristikleri Üzerinde Bir A- raştırma, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bornova, İZMIR.
  • DİKMEN İ., 1996. Zeytinliklerin Bakımı. Bornova Zeytincilik Enstitüsü Yayınları, Bornova, İZMIR.
  • IŞIK, E., OKURSOY,R., ALİBAŞ,İ., 2000. Optik Algılayıcılar Kullanarak Zeytinin Renklerine Göre Ayrılması Üzerine Bir Araştırma, Türki- ye 1.Zeytincilik Sempozyumu, BURSA.
  • IŞIK, E., DARGA, A., 2002. Bursa ve Yöresinde Zeytin Üretiminde Me- kanizasyon Düzeyinin Belirlenmesi, U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2): 59-69, BURSA.
  • IŞIK, E., 2002. Titreşimli Zeytin Hasat Makinalarında Kullanılan Meka- nizmanın Kinematik Analizi, U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2): 93-100, BURSA.
  • KANTAR, M. 1991. Çağdaş Marmara Zeytinciliği. Marmarabirlik Yayın- ları-1, 80s.
  • KEÇECİOĞLU G., 1975. Atalet Kuvvet Tipli Sarsıcı ile Zeytin Hasadı İmkanları Üzerinde Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakülte- si Yayınları No.288, Bornova, İZMIR.
  • OKURSOY,R., DARGA,A., TUNÇKAL,C.,2000. Zeytin Hasadında Me- kanizasyon Uygulamaları, Türkiye 1.Zeytincilik Sempozyumu, BURSA.
  • SAĞLAM,C., AKÇAY,M.,E.,2000. Sofralık Zeytinlerde Makinalı ve El İle Hasat Yöntemlerinin Karşılaştırılması., Türkiye 1.Zeytincilik Sem- pozyumu, BURSA.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bursa Karacabey projesi planlama bilgilerinin ARTOP arazi toplulaştırma bilgi sistemi ile analizi

Akkaya Ş. Tülin ASLAN, İSMET ARICI

Karacabey Merinosu koyunlarda gebelik süresine bazı çevre faktörlerinin etkisi

MEHMET KOYUNCU, SERDAR DURU

Mısırda (Zea mays indentata Sturt.) line x tester analiz yöntemiyle uyum yeteneği etkilerinin ve heterosisin belirlenmesi

İLHAN TURGUT

Bursa ili vertisol büyük toprak grubu topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleriyle belirlenmesi

ZEYNAL TÜMSAVAŞ

Doğal ve yapay gri küf (Botrytis cinerea pers:Fr.) bulaşık olan üzümlerin muhafazası üzerine ultraviolet-C (UV-C) ışık uygulamalarının etkisi

M. Hakan ÖZER, Bülent AKBUDAK

Bursa ili çilek alanlarında bulunan orthoptera türleri

Bahattin KOVANCI, N. Sema GENÇER, O. Barış KOVANCI, H. Celal AKGÜL

MM 106 anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin görükle koşullarındaki verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi-II

Arif SOYLU, Ümran ERTÜRK, CEVRİYE MERT, Özgür ÖZTÜRK

Bursa iline ilişkin mekanizasyon düzeyinin belirlenmesine yönelik bir çalışma

Eşref IŞIK, Taner GÜLER, ASLI AYHAN ARSLAN

Mekanik titreşimli zeytin hasat makinasının performans değerlerinin belirlenmesi

Eşref IŞIK, Halil ÜNAL

Kendilenmiş mısır (Zea mays indentata Sturt.) hatlarının yoklama melezlerinde, verim ve verim öğeleri bakımından heterosis ve kombinasyon yeteneği değerlerinin belirlenmesi

İLHAN TURGUT, Ahmet DUMAN, Arzu BALCI