MM 106 anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin görükle koşullarındaki verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi-II

Bahçe, MM 106 anacı üzerine aşılı 7 elma çeşidinin Bursa Görükle koşullarındaki verim ve kalite özelliklerini kıyaslamak amacıyla J993 yılında kurulmuş ve ağaçlar doruk dalı. hakim serbest dallanan terbiye sistemine göre terbiye edilmiştir. İlk 7 verim yılı. sonuçlarına göre, Elstar en erken hasat edilen çeşit olmuştur. Granny Smith ağaç başına 7yıllık ortalama verim (26.39 kg /ağaç) ve birim gövde kesit alanına düşen verim (0.39 kg/cm2) bakımından ilk şırada yer almış, bunu ortalama verim bakımından Jonagold (16-32 kg /ağaç) ve gövde kesit alanına verim bakımından Ultra Red (0.35 kg/ cm2) çeşitleri izlemiş-tir.Dekara verim dikkate alındığında ise Ultra Red ve Granny Smith çeşitleri ilk sırada yer almışlardır. Ortalama en yüksek meyve ağırlığı Granny Smith (169.5 g) ve Jonagold (153.5 g) çeşitlerinden elde edilmiş, meyve eti sertliği ve SÇKM, pH ve asit miktarları çeşide ve yıllara göre değişiklik göstermiştir. Bazı çeşitlerde periyodisite eğilimi görülmüştür. Sonuç olarak mevcut koşullarda Granny Smith, Ultra Red, Starkrimson D. ve Jonagold kışlık, Elstar ise yazlık çeşitler olarak önerilebilir.

Investigation on yield and quality of apple cultivars budded on MM 106 rootstock under görükle condition-II

This research was conducted in the experimental orchard of Uludağ University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. The experiment plot was established by the aim to compare the yield and quality of 7 apple cultivars budded on MM 106 rootstock, under Görülde conditions, in 1993. The trees were trained to free branching system. According to the first 7 cropping years' results, Elstar was the first maturing cultivar. Granny Smith has taken the first row in respect of average yield (26.39kg/ tree) and the yield of per an of cross sectional area of the trunk (0.39 kg/cm 2) in the first seven cropping y ears.This was followed by Jonagold (16.32 kg/ tree) and Ultra Red (0. 35 kg/ cm2) Ultra Red and Granny Smith have taken the first rows in respect of the yield of per decare. The highest average fruit weights were obtained from Granny Smith (169.5 g) and Jonagold (153.5 g) cultivars. Flesh firmness, soluble solids content, pH and titratable acidity were different more or less, among the cultivars and the years. Some of cultivars showed alternate bearing tendency. At the end of the trials,it can be stated that Granny Smith, Ultra Red, Starkrimson D. and Jonagold were recommended as winter cultivars, Elstar was recommended as a summer cultivar under this conditions.

___

  • Akça, Y. ve M. Sağlamer 1999.Tokat Ekolojik Koşullarında Elma Yetişti- riciliğinde Uygun Çeşit x Dikim Sıklığı Kombinasyonlarının Sap- tanması Üzerine Bir Araştırma. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri, Ankara. 690-694.
  • Burak, M., F. Öz ve A.N. Bulagay 1995. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşitleri-III. Bahçe. 24 (1-2): 79-91.
  • Burak, M., M. Büyükyılmaz ve F. Öz 1997. Granny Smith Elma Çeşidinin Farklı Anaçlar Üzerindeki Verim ve Kalite Özelliklerinin Belir- lenmesi. Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu Bildirileri. 2-5 Eylül 1997, Yalova, 61-68.
  • Burak, M., M. Büyükyılmaz ve F. Öz 1998. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşitleri –IV. Bahçe 27(1-2):107-119.
  • Çil-Özgüven,N. ve A.V. Katkat 1997. Uludağ Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Topraklarının Verimlilik Durumunun Belirlen- mesi. Uludağ Üniv. Zir. Fak.Derg.,(1997)13: 43-54.
  • Kaşka, N. 1997. Türkiye’de Elma Yetiştiriciliğinin Önemi, Sorunları ve Çözüm Yolları.Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu Bildi- rileri. 2-5 Eylül 1997, Yalova, 1-12.
  • Küden,A. ve N. Kaşka 1995. Elma Çeşit Denemeleri. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri. Cilt I,16-20.
  • Öz, F ve G. Çelebioğlu,. 1974. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşit- leri-I. Bahçe Kült. Araş. ve Eğit. Merk. Dergisi: 7(3-4):1-14.
  • Öz, F. ve A.N. Bulagay 1982. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşitle- ri II. Bahçe.11(1): 10-22.
  • Öz. F., M. Burak, M. Büyükyılmaz, S. Özelkök ve M. E. Ergun 1994. Elma Sık Dikim Denemesi. Bahçe. 23(1-2):93-103.
  • Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türle- ri).Çukurova Üniv. Ziraat Fakültesi Yay. No:128. Ders Kitapla- rı:11, Adana,468s.
  • Soylu, A. 1997. Ilıman İklim Meyveleri II. U.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Not- ları No.72, 245s.
  • Soylu, A ve Ü. Ertürk 1999. MM 106 Anacı Üzerine Aşılı Elma Çeşitleri- nin Görükle Koşullarındaki Verim ve Kalite Özelliklerinin İnce- lenmesi. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri, Ankara.67-70.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mısırda (Zea mays indentata Sturt.) line x tester analiz yöntemiyle uyum yeteneği etkilerinin ve heterosisin belirlenmesi

İLHAN TURGUT

Bursa ili vertisol büyük toprak grubu topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleriyle belirlenmesi

ZEYNAL TÜMSAVAŞ

MM 106 anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin görükle koşullarındaki verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi-II

Arif SOYLU, Ümran ERTÜRK, CEVRİYE MERT, Özgür ÖZTÜRK

Bursa ili çilek alanlarında bulunan orthoptera türleri

Bahattin KOVANCI, N. Sema GENÇER, O. Barış KOVANCI, H. Celal AKGÜL

Karacabey Merinosu koyunlarda gebelik süresine bazı çevre faktörlerinin etkisi

MEHMET KOYUNCU, SERDAR DURU

Bursa Karacabey projesi planlama bilgilerinin ARTOP arazi toplulaştırma bilgi sistemi ile analizi

Akkaya Ş. Tülin ASLAN, İSMET ARICI

Doğal ve yapay gri küf (Botrytis cinerea pers:Fr.) bulaşık olan üzümlerin muhafazası üzerine ultraviolet-C (UV-C) ışık uygulamalarının etkisi

M. Hakan ÖZER, Bülent AKBUDAK

Kendilenmiş mısır (Zea mays indentata Sturt.) hatlarının yoklama melezlerinde, verim ve verim öğeleri bakımından heterosis ve kombinasyon yeteneği değerlerinin belirlenmesi

İLHAN TURGUT, Ahmet DUMAN, Arzu BALCI

Karık sulama yönteminde polyacrylamide (PAM) ve sıkıştırılmış karık uygulamalarının farklı akış koşullarında sediment taşınımına etkisi

Ramazan MERAL, Mehmet APAN

Güz dönemide besiye alınan hindilerde askorbik asit uygulamasının besi performansı ve bazı karkas özelliklerine etkileri

TAŞKIN DEĞİRMENCİOĞLU, Ibrahim AK