Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin sosyo-ekonomik profil araştırması

Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin sosyo-ekonomik profillerini belirlenmeyi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Uludağ Üniversitesi’nde okumakta olan öğrenci sayıları yardımıyla örneklem seti oluşturulmuştur. Daha sonra üniversiteye bağlı tüm fakülte ve meslek yüksekokullarına gidilerek anketler uygulanmıştır. Anket soruları öğrencilerin kişisel özellikleri, sosyo-ekonomik durumları, bölümleri ve çalışma performanslarına ilişkin soruları içermektedir. Çalışmada öğrencilerin demografik, sosyal ve ekonomik durumları üç başlık altında ortaya konulmaktadır. Betimsel istatistiklerin yanında, lojistik regresyon analizi yardımıyla öğrencilerin üniversitemizden memnuniyetini ortaya koyan faktörler belirlenmiştir. Buna göre öğrenciler için en önemli faktörler; bölüm, kampüs olanaklar, otomasyon sistemi ve öğretim üyelerinin danışmanlık hizmetinden memnun olmaktır.

Socio-economic profile research of Uludag University students

This study aims to determine socio-economic profile of Uludag University students. For this purpose, the sample set was created with the help of the number of students studying at the Uludag University. Then, we were interviewed to all the faculties and vocational school affiliated to the university. The survey questions includes to students' personal characteristics, socio-economic status, department and relating to work performance. In the study, students' demographic, social and economic conditions laid down under three headings. Besides descriptive statistics, logistic regression analysis identified factors that help reveal the satisfaction of our university students. Accordingly, the most important factors for students are the department, campus facilities, faculty consulting services and automation system.

___

Agresti, Alan (2002), Categorical Data Analysis, John Wiley and Sons Inc., New Jersey.

Akın, Fehamet (2002a), Kategorik Data Analizi, Ekin Kitapevi, Bursa.

Akın, Fehamet (2002b), Ekonometri, Ekin Kitapevi, Bursa.

Arabacı, Özer (2002), Lojistik Regresyon Analizi ve Bir Uygulama Denemesi, Uludağ Üniversitesi Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.

Bilgili, Emine, Uçan, Okyay ve Çetin, Funda (2003), “ODTÜ İktisat, Erciyes ve Niğde Üniversiteleri İktisat ve İşletme Bölümü Öğrencilerinin Profillerinin Karşılaştırılması”, Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, 21, 1-18.

Çevik, Osman ve Yiğit Sema (2009), “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Profillerinin Belirlenmesi-Amasya Üniversitesi Örneği”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 33, 1, 89-106.

Çitil Mehmet, İspir Esin, Söğüt Ömer, ve Büyükkasap Erdoğan, (2006), “Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Profilleri ve Başarılarını Etkilediğine İnandıkları Faktörler: KSÜ Örneği”, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 2, 69- 81.

Gujarati, Damodar N. (1999), Temel Ekonometri, Çev. Ümit Şenesen, Gülay. G. Şenesen, Literatür Yayıncılık, İstanbul.

Güriş, Selahattin ve Çağlayan, Ebru (2000), Ekonometri, DER Yayınları, İstanbul.

Hosmer, David W. ve Lemeshow, Stanley (2000), Applied Logistic Regression, John Wiley and Sons, New York.

Judge, G. G.,. Hill R. C., Griffiths W. E., Lütkepohl H. and. Lee T. C, Introduction to the Theory and Practise of Econometrics, New York: John Wiley and Sons., 1988, s.783.

Keskin, Nuray, Koraltan Asiye, ve Öztürk Özcan (2010), “Pamukkale Üniversitesi Buldan MYO Öğrenci Profili”, MYO-ÖS 2010 Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu, 21-22 Ekim 2010, Düzce.

Nartgün, Şenay Sezgin ve Yüksel Engin (2009), “Ahi Devran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik Düzeylerinin Belirlenmesi”, Ahi Devran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 2, 1-18.

Özdamar, Kazım (1999), Paket Programlarla İstatistiksel Veri Analizi-1, Kaan Kitapevi, Eskişehir.

Özel Ali (2006), “Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapısı”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 317-336.

Power, Daniel A. and Xie, Yu (2000), Statistical Methods for Cateorical Data Analysis, Academic Press, San Diego.

Şenses, Fikret (1999), “Yüksek Öğretimde Öğrenciler: ODTÜ İktisat Bölümü Öğrenci Profili”, ODTÜ Gelişme Dergisi, 26, 1-2, 179-201.

Şenses, Fikret (2005), “ODTÜ İktisat Bölümü Öğrenci Profili”, ODTÜ Gelişme Dergisi, 32,185-198.

Yaylalı, M. Oktay E., Özen Ü. vd. (2006), Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Profili Araştırması, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları, 109, Erzurum.

Yiğit, Rana, Esenay Figen Işık, ve Derebent Esma (2007), “Türkiye’de Hemşirelik Son Sınıf Öğrencilerinin Profili”, Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 11, 3, 1-12.