Çeviri Yöntemlerinin Mali Analiz Sonuçları Üzerindeki Etkisi

Yabancı para üzerinden düzenlenen mali tabloların Türk Lirasına çevirisinde kullanılabilecek bir çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler farklı varsayımlara dayandığı için, mali tablolar ve mali analiz sonuçları üzerindeki etkileri de farklı olmaktadır. Bu çalışmada ise, çeviri işleminde kullanılabilecek yöntemler ve bu yöntemlerin mali tablolar ve mali analiz sonuçları üzerindeki etkilerini açıklayan uygulamalar hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.

The Effects of Foreign Currency Translation Methods on the Results of Financial Analysis

There are several methods that can be used in translating of financial statements into Turkish Liras. As these methods based on different assumptions, their effects on financial statements and on the results of financial analysis are different from each other. This descriptive study aims to provide information as regards to the foreign currency translation methods and their impacts on financial statements and the results of financial analysis

___

Akbulut, Yıldız (1999), Yüksek Enflasyonun Olduğu Ekonomilerde Yabancı Paralı Finansal Tabloların Çevirisine İlişkin Yaklaşımların Değerlendirilmesi, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Sayı:3, Eylül, ss. 25-35.

Akdoğan, Nalan ve Mehmet Sayarı (1984), Türk ve Yabancı İşletmelerin Karşılaşt­ıkları Muhasebe Sorunlarına Çözüm Önerileri, Türkiye VI. Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Alanya.

Alexander, David (1990), Financial Reporting(2.Edt.), Chapman and Hall., London.

Balck, Geoff (1987), Accounting Standards, Longman Group U.K. Limited, New York.

Belcaoui, Ahmed Riahi (1993), Accounting Theory(3.Edt.), The Dryden Press., Montreal.

Choi, Frederick D.S. ve Gerhard G.Mueller (1984), International Accounting, Prentice-Hall Inc., New Jersey.

Copeland, Tom, Tim Koller ve Jack Murrin (1990), How to Value a Multinational Business, Planning Review, May/June.

Çabuk, Adem ve İbrahim Lazol (2002), Mali Tablolar Analizi, Vipaş A.Ş., Bursa.

Doğan, Zeki (1999), Yabancı Para Üzerinden Düzenlenmiş Mali Tabloların Ulusal Paraya Çevirisinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Sayı:4, Aralık.

Eıteman, David K, Arthur I.Stanehill, Micheal H. Moffett (1992), Multinational Business Finance(6.Edt.), Addison-Wesley Publishing, U.S.A.

Kırsch, Robert J. ve Dawn Becker Dermen (1994), Proposed Revisions of International Accounting Standard No:21 and Their Implications for Translation Accounting in Selected English- Speaking Countries, The International Journal of Accounting, May.

Larsen, E.John (1994), Modern Advanced Accounting(6.edt.), McGraw Hill Company.

Lewis, Richard ve David Pendrill (1991), Advanced Financial Accounting(3.Edt.), Pitman Publishing., London.

Samuels, J.M., R.E. Brayshow ve J.M. Craner (1995), Financial Statement Analaysis in Europe, Chapman and Hall., London.

Seyidoğlu, Halil (1994), Uluslararası Finans, Güzem Yayınları No:8., İstanbul.

Tmudesk (Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu), (2000), Türkiye Muhasebe Standartlan-2000, TÜRMOB Yayınları, Ankara.

Yılmaz, Fatih(2000), Mali Tabloların Farklı Para Birimlerine Dönüştürülmesi, ARC Yayınlar 6, İstanbul.