François Mauriac'ın Roman Evreninden Karmaşık Bir Karakter: Yılan Düğümü ndeki Louis

1885 yılında Bordeauxda doğan Mauriac çocukluğundan başlayaraktutkulu ve kaygılı bir Katolik olarak karşımıza çıkar. Ancak o kendisinin özellikleromanlar yazan bir Katolik olarak tanımlanmasını ister.Katolik baskının romanlarına bir tür saplantı olarak yansıdığı Mauriacınkarakterleri, Dostoyevskinin karakterleri gibi tamamlanmamış ve değişimeaçıktırlar. Dramatik kurgunun gelişimine koşut olarak evrilir, dönüşür ve değişirler.Bu yapı içinde karakterlerin, çoğunlukla, gözle görülür bir karmaşa ile yapıtıtümüyle kuşattıklarına tanık oluruz. Bu karmaşa bir yandan karakterlerindevingenliğini sağlayan bir iç dinamik olurken, diğer yandan insan ruhununderinliklerine inebilme, gizli köşelerine ulaşabilme, bu yolla da insan ruhununkarmaşık yapısı üzerine düşünebilme olanağı sunar. İnsan ruhunu karşıt eğilimlerinsavaş alanı olarak gören Mauriacın yaklaşımıyla Yılan Düğümündeki Louis biryanıyla Tanrıya yönelen, diğer yanıyla da Şeytana eğilimli iki zıt çekim alanındaparçalanmış ruh durumunu sergiler.Bu parçalanmışlığı, yazarın Yılan Düğümündeki Louis karakteri üzerindensergilemeyi deneyen bu çalışmanın amacı insanın kötülüğe/günaha eğilimliolduğuna dikkat çekmek ama Tanrı ışığı ve sevgisiyle sonunda iyiliğe yönelerek kurtuluş a ereceğine ilişkin Mauriac iletisinin altını çizmektir.

A Complex Character From François Mauriac s Fictional Universe: Louis in Le N ud deVipères/ The Knot of Vipers

Born in 1885 in Bordeaux, Mauriac appears, from his childhood, as apassionate and anxious Catholic. Mauriac s characters in which the catholicdimension is reflected as a kind of obsession are not completed, like Dostoevsky scharacters, and, they are open to alteration. The characters encircle the novel with anobvious complexity. On the one hand, this complexity builds the intern dynamic ofwork which allows the mobility of characters, on the other hand, it permits to plungein the deepness of the human soul, in its dark corners, and by this way, it providesthe ability to think about the complex structure of the human soul. Through theMauriac s approach, considering the human soul as battlefield of oppositetendencies, Louis in Le Noeud de viperès/ The Knot of Vipers exposes the conditionof the fragmented soul in two conflicting magnetic field which, on the one hand,directs to God and, on the other hand, tends to the Satan.This work which attempts to expose the fragmentation upon the characterLouis in Le Noeud de viperès aims to call attention to the fact that human isinclined to the evil and underline the Mauriac s message which expresses that he canobtain the salvation by divine grace and the love of God contained within.

___

  • Chafic, H. 2008. Une Lecture du Nœud de vipères. La culture religieuse de François Mauriac, sous la direction de Jean-François Durand, (pp.63-85). Paris: L’Harmattan.
  • Cormeau, N. 1951. L ’Art de François Mauriac. Paris: Bernard Grasset.
  • Imhoff, G. 2008. Les romans dits “catholiques” de François Mauriac, La culture religieuse de François Mauriac sous la direction de Jean- François Durand, (pp.149-167). Paris: L’Harmattan. Jaques, F. 2008. Jansénisme et culpabilité Chez Mauriac. La culture
  • religieuse de François Mauriac, sous la direction de Jean-François Durand, (pp.171-182). Paris: L’Harmattan.
  • Mauriac, F. 1957. Yılan Düğümü, çev. Samih Tiryakioğlu. İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Mauriac, F. 1970. Les chef s d ’œuvre de François Mauriac (Tome XVIII). Genève: Edito Service S.A.
  • Nouhaud, T. 2004. Le Nœud de vipères de François Mauriac. Paris: Ellipses.
  • Pinelli, P.2006. La Mythe de Phèdre dans les romans de François Mauriac. 07.09.2014 tarihinde http://www.publifarum.it/n/03/pinelli/php adresinden alınmıştır.
  • Simon, P-H. 1959. Mauriac par lui-même. Paris: Editions du seuil.
  • Touzot, J. 1998. Préf ace. François Mauriac, Le Nœud de vipères, (pp. 5-12). Paris: Editions Bernard Grasset