Cannibale'de 1931 Uluslar Arası Paris Sömürge Sergisi

Yazar Didier Daeninckx Cannibale adlı bu eserinde 1931 Paris SömürgeSergisini ve bu sergi sırasında yaşanan bazı olayları gözler önüne sermeyeçalışmaktadır. Bilindiği gibi, sömürgeleştirme, güçlü bir ülkenin siyasi ve ekonomikniyetlerle kendisinden daha güçsüz bir ülkenin topraklarını ele geçirmesidir.Sömürge sergisi böylesi bir algıyı ortadan kaldırmak için düzenlenmiş vesömürgeleştirmenin sadece kaba kuvvetle işgal etme olarak anlaşılmamasıgerektiğini vurgulamak için iyi bir araç olarak görülmüştür. Bu çalışmada, sömürgesergisinde ülkelerini temsil etmek üzere Parise götürülmek için toplanan yüz kadarKanaklının dramatik hikayesi ve onların Pariste maruz kaldıkları insanlık dışıolaylar anlatılmaktadır. Fransızlar için önemli olan Büyük Fransa imajını dünyayagöstermekti. Bu amacı gerçekleştime yolunda, insani özelliklerin nasıl yozlaştığı vemateryalist bir anlayışla insanın nasıl bir ticari araca dönüştüğü görülmektedir.Ayrıca ırkçılık, insan hak ve hürriyetlerinin ihlali üzerine vurgu yapılmış vetoplumsal duyarlılık uyandırılmaya çalışılmıştır.

1931 Paris International Colonial Exhition in Cannibal

he author Didier Daeninckx, in this work called Cannibal, depicts someevents during this exhibition of the 1931 Paris Colonial Exhibition. As it is known,colonization is that a powerful country captures territory of a weaker country due topolitical and economic intentions. Colonial exhibition is designed to conceal such aperception and is regarded as a tool to highlight that the colonization should not beunderstood as brutal force. This work describes the dramatic story of some hundredKanaks, collected to take to Paris, to represent their country during the colonialexhibition and narrates inhuman events in which the Kanaks are exposed in Paris.What is important for the French people was to show the great france image to theworld. On the process of the realisation of this purpose, it is seen how the humancharacteristics corrupt and how humains are transformed into a commercial vehiclewith materialist conception. Besides, in this article, the focus is emphasized onracism, violation of human rights and freedoms and the social sensitivity is try to beawakened.

___

  • Blanc-Chaléard, M-C, Pons, S. 2008. Être étranger dans le XII arrondissement au temps de l’Exposition coloniale. 1931 Les étrangèrs au temps de l’Exposition coloniale. Sous la direction de Laure Blévis, Hélène lafont- Couturier, Nanette Jacomijn Snoep, Claire Zalc. (pp.44-49). Paris: Gallimard /CNHI.
  • Catherine Hodeir. 1931:des Kanak au Jardin d’Acclimatation. 28.08.2014 tarihinde www.jardindacclimatation.fr/download_pdf.ph alınmıştır.
  • Daeninckx, D. 1998. Cannibale. Paris:Editions Verdier.
  • Ferro, M. 2002. Sömürgecilik Tarihi, Çeviren: Muna Cedden. Ankara: İmge Kitabevi.
  • l'Estoile de B. 2008. Les indigènes des colonies à l’Exposition coloniale de 1931. 1931 Les étrangers au temps de l'Exposition coloniale, Sous la direction de Laure Blévis, Hélène lafont-Couturier, Nanette Jacomijn Snoep, Claire Zalc. (pp.36-41). Paris: Gallimard /CNHI.
  • Loomba, A. 2000. Kolonyalizm Postkolonyalizm, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Montaigne de M. 2010. Denemeler, Editör, Füsun Dikmen, Ankara: Tutku Yayınevi.
  • Pierre, M. 2008. L’Exposition coloniale internationale de 1931. 1931 Les étrangèrs au temps de l’Exposition coloniale. Sous la direction de Laure Blévis, Hélène lafont-Couturier, Nanette Jacomijn Snoep, Claire Zalc. (pp.20-27). Paris: Gallimard /CNHI.
  • http://calounet.pagesperso-orange.fr/biographies/daeninckx_biographie.htm". 28.08.2014.
  • http://ddata.over-blog.com/xxxyyy/1/92/55/17/Travail-sur-l-exposition-coloniale-de- 1931.pdf, 28.8.2014.
  • tr.wikipedia.org/wiki/İnsan_ve_Yurttaş_Hakları_Bildirisi 29.09.2014