Denis Diderot'nun La Religieuse (Rahibe) Adlı Romanında Özgürlük Direnci

Fransız aydınlanma hareketinin en önde gelen düşünürlerinden DenisDiderot, yazıyı olduğu denli yazını da aydınlanma hareketinin en güçlü aracı görür.Hazırlanmasında çok önemli katkısının olduğu dev bilgi kaynağı Ansiklopediyanında, özellikle düşünsel derinlikli romanlarını da bu kapsamda değerlendirmekgerekir. Birbirlerine oldukça ince alay dolu açık saçık öyküler anlatarak neşeli biryolculuk yapan iki erkeğin serüveninin öyküsü olan Kaderci Jacques ile Efendisiadlı romanının bir bakıma karşıtı gibi düşünülecek La Religieuse (Rahibe), birmanastıra kapatılan genç kızın özgürlük savaşımının dokunaklı anlatısıdır.Diderotnun bu romanı yazmasında Kilisede, özellikle de manastırlarda, egemenolan boğucu havayı tanımasının, romanın kahramanıyla aynı adı taşıyan birrahibenin gerçekten yaşadığı acı olayların halk arasında anlatılır olmasınınyönlendirici olduğu bilinmektedir. Romanın ana izleği tüm özgürlüklerden yoksunkılınmış, yaşamlarını kapalı uzamlarda geçiren rahibelere odaklanmaktadır. RomanTanrının sevgisini kazanmak için hiçbir özveriden kaçınmama savında olmalarınakarşın, şiddetin, saldırganlığın, kinin, değişik sapkınlıkların pençesine düşmektenkurtulamayan rahibeleri öykülemektedir. Bu araştırma istemsiz bir biçimde buortama sürüklenen rahibe adayı bir genç kızın dirençli özgürlük savaşımınındevinimlerini göstermeyi amaçlamaktadır.

The Force of Freedom in The Nun ofDenis Diderot

Denis Diderot, one of the predominant thinkers of the Enlightenment, seesfiction as a powerful weapon that writing in social progress. Besides Encyclopedia isa huge source of knowledge to which he has contributed significantly, we must alsolist his novels philosophical dimension. Religious filled with pathetic paintings, isthe story of the struggle for the freedom of a girl locked up in a convent. Diderotpresents him as the counterpart of Jacques the Fatalist is the joyful adventure of thetwo men on a journey telling stories rather nimble. It is known that prompting DenisDiderot to write this novel is that it knows the stifling air that prevailed in theChurch and very especially in convents and that the tragic history actuallyexperienced by a nun who bore the same name as the heroine of this novel waspublished. The main axis of the plot of the novel focuses on private religiousfreedom of living in a cloister. This novel tells the nuns who do not prevent fromfalling into the clutches of violence, aggression, hatred and every perversion despitetheir sacrifice in the process of divine charity. This research aims to show theassiduous freedom struggle of a young girl who finds himself unwittingly in thisenvironment.

___

  • Delon, Michel 2013. Toutes les voix possibles du roman, Paris: Magazine Littéraire, No: 537, pp. 66 – 68
  • Diderot, Denis 1997. La Religieuse, Paris: Marchands de Nouveautés.
  • Diderot, Denis 1925. La Religieuse, Paris: Librairie Alphonse Lemerre.
  • Marracci-Roy, Véronique 2015. La Correspondance littéraire de 1776 à 1789, 27.01.2015 tarihinde http://fr.wikipedia.org adresinden alınmıştır.
  • Paige, Nicholas 2011. Diderot Démystifıé: Les Lectures de la Religieuse, Revue d ’histoire littéraire de la France, 4ème Ed. Paris: P.U.F.