TÜRKİYE’DE SİGORTACILIKTA GÜNCEL SORUNLAR

Dünya tarihi boyunca sigorta çeşitli formlarda hep var olmuştur. İnsan hayatı devam ettikçe tüm varlıkları tehdit eden riskler de var olacaktır. Tüm bu riskleri tek başına yüklenmek mümkün değildir. Bu riskler var oldukça da bir yandan riskleri ortadan kaldırmak için fiziki tedbirler alınacak, tamamen ortadan kaldırılamayan riskler için de daima, sigorta gibi finansal çözümler mevcut olacaktır. Sigortacılık sektörü burada devreye girerek karşılaşılabilecek risklere karşı bir teminat fonu oluşturuyor. Girişimcinin, iş insanının ve vatandaşın üzerindeki riskleri paylaşan bir ortak haline geliyor. Yani Sigortacılık Sektörü kara değil, riske ortak oluyor. Ekonominin gelişmesine ve büyümesine paralel olarak Sigortacılık sektörü de büyümektedir. Sigortacılık sektörü gelişmediği takdirde müteşebbisler daha az risk almak durumunda kalacak, daha az ticari faaliyette bulunacak, neticede ekonomi yavaşlayacaktır. Ekonomiyi büyütmenin ve ticareti artırmanın yolu güçlü bir sigorta sistemine sahip olmaktır. Türkiye’de sigortacılık hizmetinin kalitesi dünya standartlarına ulaşırken; insanların da sigortaya olan ilgisi artıyor. İnsan hayatı için bu derecede önemli olan sigortanın sunumunda da hem devlet hem de özel sektör rol almaya devam edecektir. Sigortacılık sektörü, insanların ve işletmelerin risklerini üstlenmesi gibi temel işlevlerinin yanında toplanan primlerin ekonomiye büyük ölçüde kaynak yaratması, sektörün önemini artırarak gelişmesini olumlu etkilemiştir. Sigortacılık sektörü, sosyoekonomik kayıpların önlenmesi, sermaye birikimi ve kredi olanağı sağlaması, refahı ve vergi gelirlerinin artırması, istihdama katkısı ve uluslararası ekonomik ilişkileri geliştirmesi gibi fonksiyonlarından dolayı da önemini artırmıştır.

CURRENT PROBLEMS IN INSURANCE IN TURKEY

Throughout of the history of world insurance has already been in a lot of forms. As long as human life exists a lot risks threatening to human life will exist. It is not possible to challenge with these risks on yourself. As long as these risks exists physical precautions will be taken in order to put an end to these risks by one way, financial sollutions like insurance will exist for risks which can be put an end completely. Insurance sector plays a role by this way. It is becoming a partner sharing risks of entrepreneur , businessman and ctizen.By means insurance sector is a partner on a risk rather than a profit. Bigger and more developed of an economy means bigger of an insurance sector. Unless insurance sector is undeveloped entreprenuers take less risks, they are less dealt with commercial relations as as a consequence the economy will slow down. The way of developing economy and increasing trade is having a challanging insurance system. As long as the quality of insurance service is reaching to the world of standarts ; the people are more interested to insurance. In the presentation of an insurance so important for human life both state and private sector continue to play a role. Not only insurance sector adopts the risks of people and business sectors as a vital duties but also it has effected positvely on a earned profits creating a source for the economy in a great way , the development of this sector by increasing its importance . The importance of insurance sector has been increased thanks to functions of preventing social economical losts, creating opportunites for accumulation of capitals and credit, increasing welfare and tax revenue, benefits for employment and developing international economic relations.

___

  • http://www.sigortacilik.gov.tr/02YD/21TSM/21.01- Kanun/Türk_Ticaret_Kanunu.pdf http://www.hazine.gov.tr/sdk2008/doc/Rapor2008.pdf http://www.sigortacilik.gov.tr/02YD/21TSM/21.01
  • Yükçü, S. ve Baklacı, H. F. (1998) “Sigortacılık Sektörünün Temel Sorun Alanları”, Reasürör, Sayı. 29, ss. 6–17.
  • Yücesan, M. (1998) “Türk Sigorta Sektörünü Bekleyen Globalleşme ve Sektörün Bugün İçinde Bulunduğu Sorunlarla Beraber Bu Günü Nasıl Karşılayacağı Konusunda Görüşler”, Reasürör, Sayı. 27, ss. 29–31.
  • Varlık, C. (2003) “Sigorta şirketlerinde Stratejik Planlama”, Birlik‟ ten Dergisi, Yıl. 4, Sayı. 31, ss. 21–23.
  • Sigma World insurance in 2015: steady growth amid regional disparities,Swiss Re. Taşkın, E. ve Şener, H. Y. (2004) “Küreselleşme Sürecinde Türk Sigorta Sektörünün Önüne Çıkabilecek Sorunlar, Bu Sorunları Aşabilmek İçin Alınması Gereken Önlemler - Global Normlu Sigorta Sektörü”, Reasürör, Sayı. 51, ss. 14–24. 195
  • Saran, M. (1998) “Sigortacılık Sektöründe İmaj Sorununun Çözümünde Halkla İlişkiler Faaliyetlerinin Kullanılması”, Reasürör, Sayı. 27, ss. 19–28.
  • Madran, C. ve Önal, B. Y. (1999) “Dünyada ve Türkiye’de Sigorta Aracılık Sistemleri, Sorunlar ve Öneriler”, Pazarlama Dünyası, Yıl. 13, Sayı. 75, ss.4–14.
  • Korkmaz, S. (1997) “Sigorta Pazarlaması ve Sigorta Hizmetine Tüketici Duyarlılığı”, Pazarlama Dünyası, Yıl. 11, Sayı. 66, ss. 10–15.
  • Gümüş, F. (2006) “Türk Sigortacılık Sektörünün Sorunlarının Tespiti ve Çözüm Önerileri”, Sigorta Araştırmaları Dergisi, Sayı. 2, ss. 67–78.
  • Gönenç, B. (1994) Sigortada Dağıtım ve Tutundurma Metotları, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sigortacılık Anabilim Dalı: İstanbul.
  • Gençosmanoğlu, E. (2003) Dünden Bugüne Sigortacılık, www.hazine.gov.tr/makaleler/80yildergi.pdf
  • Dikmen, H. (2001) Maliyet Esasına Göre Sigorta Fiyatlandırması, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sigortacılık Bölümü: İstanbul. Erdoğan, İ. (1993) İsteğe Bağlı Sigorta Hizmetine Karşı Tutum, Beta Yayınları: İstanbul. Ererdi, H. C. (1998) Sigortacılığımızın Tarihi, Commercial Union Sigorta Yayını: İstanbul.
  • Demir, F. O. (1996) Sigorta İşletmesi ve Pazarlaması, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi İşletme Politikası ve Yönetim Organizasyon Yüksek Lisans Programı: İstanbul.
  • Çoban, S. (2003) “Sigorta Pazarlamasının Yapısal Özellikleri ve Temel Sorunları”, Pazarlama Dünyası, Yıl. 17, Sayı. 3, ss. 10–14.
  • Çipil, M. (2004) Dünyada Zorunlu Sigorta Uygulamaları ve Türkiye Örneklerinin İncelenmesi, Milli Reasürans T.A.Ş. Yayınları: İstanbul.
  • Cockerell, H. A. L. (1984) Sigortacılıkta Neler Oluyor (Çev. C. Selçuk Özcan), Metsan Matbaacılık: İstanbul.
  • Aybay, S. (2002) “Türk Sigorta Sektörünün Gelişimi, Sorunları ve Çözüm Önerileri: Güncelleştirilmiş Pazarlama Karması–7 P‟s Yaklaşımıyla Uygulamalı Bir Araştırma”, Reasürör, Sayı. 44, ss. 21–40
  • Anonim 2, (2004) “Sigortacılar ve Müşterilerin Uzlaşma Adresi: Brokerler”, Bireysel Emeklilik ve Sigorta Tanıtımı Dergisi, Sayı. 9, ss. 8–12.
  • Alpay, T. (2001) Temel Sigortacılık Bilgileri ve Uygulamalı Hasar Yönetimi, Yüce Yayım: İstanbul.
  • Aksigorta, (1995) Sigortacılık Temel Bilgileri (1.Basım), Ar-Ge Eğitim Müdürlüğü Yayını: İstanbul.
  • Akay Balkaş, E. E. (2002) Türkiye’de Özel Sağlık Sigortası Hizmeti Satan İşletmelerin Pazarlama Politikalarının Bir Parçası Olan Reklâm Planlama ve Stratejilerinin Karşılaştırılması, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı: İstanbul.
  • Akalın, M. (2004) CRM ve Sigortacılık Sektöründe Örnek Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı: İstanbul.
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi-Cover
  • ISSN: 2148-1237
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1941
  • Yayıncı: Türk Kooperatifçilik Kurumu