COMPARISON OF TRADITIONAL AND LEARNING ORGANIZATION IN TERMS OF LEARNING DIMENSION

The concept of learning has an undeniable importance in terms of both individuals and organizations. It is generally accepted phenomenon that proportional development can be achieved from learning individuals to learning organizations and towards to learning society. In this study, traditional and learning organizations are compared in terms of learning dimension. In the title of traditional organizations covers; The place of traditional organizations in theories of management, the assumptions of traditional management theories on human and organization, the common features of traditional management approaches and the general evaluation of traditional management theories. The second main topic is related to learning organizations. In this title, the definition and the character of the learning organizations are introduced first. Then, the features and development process and dimensions of the learning organizations are discussed. In the sub-headings of features of learning organizations, the system has been clarified in terms of thought, personel mastery, mental models, shared vision, team learning. Eventually, the basic elements of the organizations learning have been emphasized. At the end of the study, traditional and learning organizations are compared.

___

  • Yüksel, H., Cevher, E. ve Yüksel, M. (2015). Öğrencilerin Girişimci Kişilik Özellikleri İle Girişimcilik Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5 (1), 143-156.
  • Yılmaz, A. S. (2014). Bir Sosyal Değişim Ajanı Olarak Girişimcilik Eğitimi. Zeitschrift für die Welt der Türken (ZfWT), 6 (1), 297-310.
  • Şahin, Ç., Mertol, H., Arcagök, S. ve Kayapınar, E. (2016). Üstün Zekâlı Öğrenciler ile İlköğretim Öğrencilerinin Girişimcilik Algılarının Karşılaştırılması. Journal of Educational Science, 2 (3), 32-41.
  • Özdemir, L. (2016). Kişilik Özelliklerinin Bir Girişimcilik Boyutu Olan Denetim Odağı Üzerindeki Etkisi. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 17 (2), 131-149
  • Önce Günal, A., Marangoz, M. ve Erboy, N. (2014). Ekonomik Büyüme ve Kalkınmada Girişimciliğin Rolü ve Önemi. Internatıonal Conference on Eurasıan Economıes. http://avekon.org/papers/ 1041.pdf. Adresinden 06 Eylül 2017’de alınmıştır.
  • Numanoğlu, G. (1999). Bilgi Toplumu-Eğitim-Yeni Kimlikler-II: Bilgi Toplumu ve Eğitimde Yeni Kimlikler. Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 32 (2), 341-350.
  • Mercin, L. (2005). Piaget ve Kohlberg’in Ahlak (moral) Gelişim Kuramlarının Özellikleri ve Karşılaştırılması. Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi (SBArD), 5, 73-86.
  • MEB (1983). Sınırlı Sorumlu Okul Kooperatifleri Ana Sözleşmesi (10.10.1983). Tebliğler Dergisi, Sayı: 2149.
  • Korkmaz, O. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Bülent Ecevit Üniversitesi Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14 (2), 209 – 226.
  • İşcan, Ö. F. ve Kaygın, E. (2011). Potansiyel Girişimciler Olarak Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3 (2), 275- 286.
  • İnce, A. R., Erdem, H., Deniz, M. ve Bağlar, N. (2015). Girişimci Kişilik Özelikleri ile Girişimcilik Becerileri Arasındaki İlişkinin Potansiyel Girişimci Adayları Üzerinden İncelenmesi. The Journal of Academic Social Science Studies (JASSS), 41, 399-416.
  • İlhan, S. (2003). Sosyo-Ekonomik Bir Fenomen Olarak Girişimciliğin Oluşumunu Etkileyen Başlıca Faktörler. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 61-79.
  • Erol, M. (1997). Bir Üretim Faktörü Olarak Girişimcinin, Ekonomik Gelişme Üzerindeki Etkilerinin Sosyal-Kültürel Boyutu, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19, 123-148.
  • Eraslan, L. (2011). İlköğretim Programlarında Girişimcilik Öğretimi (Hayat Bilgisi Dersi Örneği). Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 82-94
  • Doğan, T. (2013). Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Öznel İyi Oluş. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 14(1), 56-64.
  • Doğanay, A. (2007). Değerler Eğitimi. C. Öztürk (Editör). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi Yapılandırmacı Bir Yaklaşım. (3.basım). Ankara: Pegem-A Yayıncılık, 255-286.
  • Dilmaç, B. (2007). Bir Grup Fen Lisesi Öğrencisine Verilen İnsani Değerler Eğitiminin İnsani Değerler Ölçeği İle Sınanması. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Çetinkaya Bozkurt, Ö. (2011). Dünyada ve Türkiye’de Girişimcilik Eğitimi: Başarılı Girişimciler ve Öğretim Üyelerinden Öneriler. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Çelik, O. (2014). Sosyal Bilgiler ve Sınıf Öğretmenliği Öğretmen Adaylarının Girişimcilik Bilgi Ve Beceri Düzeyleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Çalık, T., ve Sezgin, F. (2005). Küreselleşme, Bilgi Toplumu ve Eğitim, Kastamonu Eğitim Dergisi, 13(1), 55-66.
  • Aytaç, Ö. ve İlhan, S. (2007). Girişimcilik ve Girişimci Kültür: Sosyolojik Bir Perspektif. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18, 101-120.
  • Aydın, B. (1997). Çocuk ve Ergen Psikolojisi. İstanbul: MÜ Vakfı Yayınları.
  • Arıkan, S. (2002). Girişimcilik Temel Kavramlar ve Bazı Güncel Konular. Ankara: Siyasal Kitabevi.
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi-Cover
  • ISSN: 2148-1237
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1941
  • Yayıncı: Türk Kooperatifçilik Kurumu
Sayıdaki Diğer Makaleler

THE INTERNATIONAL CENTER OF RESEARCH AND INFORMATION ON THE PUBLIC, SOCIAL AND COOPERATIVE ECONOMY (CIRIEC), A NETWORK TO BETTER UNDERSTAND AND PROMOTE THE SOCIAL ECONOMY AND COOPERATIVE ENTREPRENEURSHIP

Bernard THIRY

TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTEREN KARAYOLU YÜK TAŞIMA KOOPERATİFLERİNİN ULUSLARARASI TAŞIMACILIĞA YÖNELİK İNOVASYON, GİRİŞİMCİLİK VE İŞBİRLİĞİ EĞİLİMLERİ ÜZERİNE KEŞİFSEL BİR ARAŞTIRMA

CEMALETTİN AKTEPE, Hilal S. ÇİFTÇİ

TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN DÖNEMSEL ANALİZİ (1950-1960 DÖNEMİ)

Yasemin MEMİOĞLU

KÜÇÜK SANAYİ İŞLETMELERİNDE ÇIRAK-KALFA-USTA TEMİNİ ÜZERİNE UYGULAMALI BİR ARAŞTIRMA

İSMAİL GÖKDENİZ, Çağlar KARAMAN

PAMUK ÜRETİCİLERİNİN MEVCUT ÖRGÜTLENME DURUMLARI VE ÖRGÜTLENMEYE BAKIŞ AÇILARININ BELİRLENMESİ: AYDIN İLİ ÖRNEĞİ

Filiz KINIKLI, Ayşe UZMAY, Murat YERCAN, Muhammed ZEYTİN, H. Can DEMİRKAYA

KOOPERATİFLERDE MARKALAŞMA VE TÜKETİCİKOOPERATİF ÜRÜNLERİ İLİŞKİSİ: TORKU ÖRNEĞİ

Hazal OĞUZ, Oğuz METE

TÜRKİYE’DE KOOPERATİFLERİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

ERTUĞRUL GÜREŞCİ, Murat GÖNÇ

İSTANBUL İLİ SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFLERİNİN YÖNETİM VE ORGANİZASYON YAPISI

KADİR DOĞAN

TÜKETİCİLERİN PERAKENDE MARKALARINA BAKIŞI: KOOPERATİF MARKA ÖRNEĞİ

MEHMET BAŞ, SELİN GÖRAL

OKUL KOOPERATİFÇİLİK ÇALIŞMALARININ ÖĞRENCİLERİN GİRİŞİMCİLİK BECERİLERİ VE GİRİŞİMCİ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Mustafa TAHİROĞLU, Ali MEYDAN