İsrail’de Vatan ve Ulus Algısı

Yahudi milliyetçi hareketinin on dokuzuncu yüzyılın sonlarında ortaya çıkışının temel sebepleri Yahudilerin Avrupa'da, özellikle Doğu Avrupa'da, kötü yaşam şartlarına ve katliamlara (pogrom) maruz kalmalarıdır. Bu yüzden Yahudi toplumu içinde devlet kurma talepleri ifade edilmeye başladı. Her ne kadar bu fikir Yahudiler arasında hakim bir düşünce olmasa da Rusya yönetimi altındaki Yahudilerin bir kısmı için oradaki katliamlardan kurtulmanın çaresi ve bir umut ışığı olarak Yahudi devleti kurulması düşüncesi yaygınlaştı. Toprak talebi olarak Siyonistler, Siyonist hareketin ilk ortaya çıkışından, İsrail devletinin kuruluşuna kadarki dönemde kurulacak devlet için Filistin ve civarındaki topraklar üzerine odaklanmışlardı. Bu çalışmada Yahudi ulusçuluğundaki vatan kavramı analiz edilecektir. Sonuç olarak Yahudilerin Filistin topraklarını kendi vatanının bir parçası olarak tanımlamaları barış çabalarını engelleyici bir durumu ortaya çıkarmaktadır

The Perception of Homeland and Nation in Israel

With the advent of Jewish nationalist movement in the nineteenth century, the idea for the establishment of a state emerged in the Jewish community in Europe, especially in Eastern Europe where living conditions were particularly dire. Even though this idea was not dominant among Jews, those living in Russia saw the establishment of a Jewish state as a way out of pogroms and other discriminatory policies. Palestine was described by the Zionists as the ancient homeland of the Jews who eventually succeeded in forming their state in part of that territory. This study will analyze the conception of homeland in Jewish nationalism

___

  • Herzl, Theodor. The Jewish State, New York: Dover Publications, 1988. (İlk basımı Der Judenstaat 1896 Viyana)
  • Hess, Moses, Rome and Jerusalem: A study in Jewish Nationalism. New York, Bloch Publishing, 1943.
  • Hess, Moses, Rom und Jerusalem: Die letzte Nationalitaetsfrage, Briefe und Noten, Leipzig, Kaufmann, 1899.
  • Kimmerling, Baruch, The invention and Decline of Israeliness: State, Society, and the Military. Berkeley: University of California Press, 2005.
  • Lustick, Ian. For the Land and the Lord: Jewish Fundamentalism in Israel. New York: Council on Foreign Relations Press, 1988.
  • Pinsker, Leo. Autoemanzipation: Mahnruf an Seine Stammgenossen. Von einem russichen juden. Berlin: jüdischer Verlag, 1920.
  • Sand, Shlomo. The invention of the Jewish people. Londra: Verso, 2009. (İlk basım: Matai veeich humtza haam hayehudi, Tel Aviv: Resling, 2008)
  • Segev, Tom. Elvis in Jerusalem: Post-Zionism and Americanization of Israel. New York: Metropolitan Books, Henry Holt, 2002. (Orijinal Adı Hatzionim hahadashim).
  • Shelef, Nadav. Evolving Nationalism: Homeland, Identity, and Religion in Israel, 1925- 2005. Ithaca: Cornell University Press, 2010.
  • Sternhell, Zeev. The founding myths of Israel: Nationalism, Socialism and the Making of the Jewish State. Princeton: Princeton University Press, 1998.
  • Waxman, Dov. The Pursuit of Peace and the Crisis of Israeli Identity: Defending/Defining the Nation. New York: Palgrave, 2006.
  • Zerubavel, Yael. Recovered Roots: Collective Memory and the Making of the Israeli national Tradition. Chicago: University of Chicago Press, 1995.