Hocaların Hocası Orhan Okay Üzerine

Orhan Okay 1931'de, İstanbul'un ırk ve kültür mozaiğinin zengin semtlerinden olan Balat'ta dünyaya gelir. Okuma merakı ve dolayısıyla da edebiyatla bağı ilkokul yıllarında başlar. Lise döneminde önce edebiyata, Nurettin Topçu'yu tanıdıktan sonra ise, felsefeye yönelir. 1950'de İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümüne kayıt yaptırır, ancak edebiyat bölümünden mezun olur. Lise ve üniversite yıllarında tanıştığı ve etkilerinde kaldığı iki önemli hoca vardır: Vefa Lisesi'nden Nurettin Topçu ve İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Kaplan1955 yılında fakülteden mezun olan Orhan Okay ilkin Artvin, ardından Diyarbakır'da bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde göreve başlar. 1959'da başlayan bu görev 1994'e kadar 35 yıl sürer. Daha sonra Sakarya Üniversitesi'nde çalışır ve buradan emekli olur. İlmî araştırmalarının niteliği kadar şahsiyetiyle de Türk edebiyatı araştırmacılarını etkileyen Orhan Okay, pek çok Yeni Türk edebiyatı hocalarının ilmî ve şahsî anlamda hocası olmuş müstesna insanlardandır.

On The Master of Teachers Orhan Okay

In 1931, Orhan Okay was born in Balat where is one of the wealthy provinces of İstanbul’s race and culture mosaic. The curiosity of reading and therefore the connection with literature begins in elementary school years. In the high school period, firstly he tended to the literature after recognized Nurettin Topçu that he has tended to philodophy. In 1950 he registered to the Department of philosophy at İstanbul University, but he graduated from the Department of Literature. There were two important professors that he metand was influenced in high school and university years: Nurettin Topçu and Professor Mehmet Kaplan. Orhan Okay, who graduated from the university in 1955, firstly he worked as a teacher for years in Artvin then in Diyarbakır. Then he taught at Atatürk University in Erzurum. He worked as an academician for 35 years. Then, he worked at Sakarya University and retired from there. Orhan Okay, who influenced researchers of Turkish literature as well as quality of his scientific investigations, is an exceptional person who has taught many new professors of Turkish literature in a scientific and personal sense.

___

  • Okay, O., Anadolu’dan Hatıralarla Nurettin Topçu’nun Mektupları, Cümle Yayınları, Ankara, 2015.
  • Yorulmaz, Hüseyin, Dopdolu Bir Ömür Orhan Okay’a Armağan, Dergâh Tayınları, İstanbul, 1997.
  • Okay, O., İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti Beşir Fuad, Dergâh Yayınları, İstanbul, 2008.
  • Okay, O., Batı Medeniyeti Karşısında Ahmed Midhat Efendi, Dergâh Yayınları, İstanbul, 2017.
  • Uçman, Abdullah, Nefesler Dinledik Sâz-ı Rızâ’dan, (Editör: Nâzım Hikmet Polat), Journal of Turkish Studies-Türklük Bilgisi Araştırmaları, Orhan Okay Armağanı, C. II, Harvard University, 2006, s. 293-311.
  • Erbay, Erdoğan, M. Orhan Okay Bibliyografyası, Türklük Bilgisi Araştırmaları-Orhan Okay Armağanı-I, Harvard University, 2005, s. XVII-XL