Necip Fazıl’a Akademinin Kapılarını Açan Hoca Prof. Dr. M. Orhan Okay

M. Orhan Okay Hoca, akademik çalışmalarıyla Türk edebiyatının beş önemli ismi olan Beşir Fuad, Ahmet Mithat, Mehmed Âkif, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Necip Fazıl Kısakürek'in üniversite kürsülerinde okutulmasında hatırı sayılır bir gayret göstermiştir. Sıklıkla "Sevgi gayret ister." Cümlesini kullanan Orhan Hoca, çocukluğundan itibaren okuyucusu olduğu Necip Fazıl'ın şiirlerini üzerinde yoğunlaşmıştır. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin bu önemli şairinin özellikle 1934 sonrası İslamî duyarlıklı bir duruş ve şiir anlayışı sergilemesi ona olan ilgiyi etkilemiştir. Bu nedenle "sâbık şair" yaftasıyla ötekileştirilmiştir. Necip Fazıl üzerine kaleme aldığı ilkyazı, 1954 yılında Kısakürek'in bir kitabı hakkındadır. 1970'ten sonra üniversite kürsüsündeki derslerde şairin kendisini ve şiirlerini inceler ve öğrencilerine Necip Fazıl'ın sanatı üzerine bitirme tezleri yaptırır. Buna daha sonra 1985'te tamamlanan yüksek lisans tezi ilave olurHocanın Necip Fazıl ilgisi yaşamının sonuna değin sürer. Doksanlı yıllarda bu şair üzerine çalışmalarını genişletir. Yazılarını bir yekûn olarak 2014 yılında "Necip Fazıl-Sıcak Yarada Kezzap" kitabıyla ilgili okuyucularına sunar. Akademik çalışmalarında titizliği ve "Hocaların Hocası"sı sıfatına sahip M. Orhan Okay hocamızın sevgi dolu gayretleri ve çelebiliği hem çalışmaları hem de talebeleri aracılığıyla ebede uzanacaktır.

The Teacher/Master Who Opens the Door of Academy to Necip Fazıl: Prof. Dr. M. Orhan Okay

M. Orhan Okay has made a considerable effort for the studies of the five important names of Turkish literature, Beşir Fuad, Ahmet Mithat, Mehmed Âkif, Ahmet Hamdi Tanpınar and Necip Fazıl Kısakürek to be read in the universities in academic studies. Orhan Okay, who frequently uses the phrase “Love needs effort”, has focused on the poems of Necip Fazil since his childhood. The fact that this important poet of Turkish poetry during the Republican period, especially after 1934, exhibited an Islamic sense of posture and poetry influenced his interest. Due to this situation, he was otherised as an “old-timer/archaic poet”. The first writing of him on Necip Fazıl is about a book of Kısakürek in 1954. After 1970, the poet examines him and his poetry in the lectures of the university and makes his students prepare graduation thesis on Necip Fazıl’s art. This is followed by Master of Art thesis completed in 1985n 1985. Okay’s interest on Necip Fazıl continues through all of his life. In the nineties he widens his works on this poet. He gathers all of his articles in a book called “Necip Fazıl-Sıcak Yarada Kezzap” and represented it to readers in 2014. M. Orhan Okay, who has the title of “Master of masters/ Teacher of teachers”, is very meticulous in his academic studies and his lovely efforts and his politeness/gentility will reach for ever and ever both through his works and his students.

___

  • İsmail Habib [1930], Edebî Yeniliğimiz, 3. tabı, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Kaplan, Prof. Dr. Mehmet (1977), Edebiyat, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • Mustafa Nihat [Özön] (1930), Metinlerle Muasır Türk Edebiyatı Tarihi, İstanbul: Devlet Matbaası.
  • Okay, Orhan (1955), “Dergiler-Yayınlar-Olaylar: Sonsuzluk Kervanı”, İstanbul, C. 2, S. 3, Mart.
  • Okay, M. Orhan (1987), Necip Fazıl Kısakürek, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Y.
  • Okay, M. Orhan (2011), “Kitaplar, Okul Sıraları ve Kürsüler Arasında Bir Ömür”, Orhan Okay Kitabı, Hazırlayan: Ezel Erverdi, 2. baskı, İstanbul: Dergâh Y.
  • Okay, M. Orhan (2014), Necip Fazıl Kısakürek -Sıcak Yarada Kezzap-, İstanbul: Dergâh Y.