BORSA İSTANBUL’DA BASIM-YAYIN SANAYİ GRUBUNDA YER ALAN ŞİRKETLERİN PERFORMANSLARININ GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Sahip olunan kaynakların belirlenen amaç doğrultusunda kullanımı ve istenilen sonuçlara ulaşılması firmaların kuruluş gerekçeleri içinde bulunmaktadır. Kullanılan kaynak ve elde edilen amaç arasındaki ilişki düzeyinin analizi hedeflenen ve bulunulan konum arasındaki mesafeyi ortaya çıkaracaktır. Süreç doğru yöntemler ile doğru analizlerin yapılması ile mümkündür. Bu çalışmada Bu çalışmada BİST’te Basım ve Yayın Sanayi grubunda işlem gören 7 adet firmanın finansal performanslarının Gri İlişkisel Analiz (GİA) yöntemi ile sıralanması amaçlanmıştır.  Çalışmada belirlenen 12 finansal oran kullanılmıştır. Finansal oranlar firmaların 2011-2016 yılları genelinde hesaplanmış ve ortalama değerler analiz amacıyla kullanılmıştır. Sanayi grubu içinde başarı düzeyleri değerlendirilmiş ve karşılıklı olarak irdelenmiştir.

___

  • Akdoğan, N. ve Tenker, N. (2001). Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Akgüç, Ö. (2011). Mali Tablolar Analizi. İstanbul: Avcıol Basım Yayın.
  • Ayrıçay, Y., Özçalıcı, M. ve Kaya, A. (2013). Gri İlişkisel Analizin Finansal Kıyaslama Aracı Olarak Kullanılması: İMKB-30 Endeksindeki Finansal Olmayan Firmalar Üzerine Bir Uygulama. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 219-238.
  • Bektaş, H. ve Tuna, K. (2013). Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Piyasasında İşlem Gören Firmaların Gri İlişkisel Analiz İle Performans Ölçümü. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 185-198.
  • Brigham, E.F. ve Houston, J.F. (2014). Finansal Yönetimin Temelleri. (O. Ökten, Çev.) İstanbul: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.Chan, J. ve Tong, T. (2007). Multi-criteria Material Selections and-of-life Product Strategy: Grey Relational Analysis Approach. Materials and Design, 28 (5), 1539-1546.
  • Çakmak, Z., Baş, M. ve Yıldırım, E. (2012). Gri İlişkisel Analiz ve Uyum Analizi İle Bir İşletmede Karşılaşılan Üretim Hatalarının İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17 (1), 123-142.
  • Deng, J.L. (1989). Introduction to Grey System Theory. The Journal of Grey System, 1(1), 1-24.
  • Ecer, F. ve Günay F. (2014). Borsa İstanbul’ da İşlem Gören Turizm Şirketlerinin Finansal Performanslarının Gri İlişkisel Analiz Yöntemiyle Ölçülmesi. Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (1), 35-48.
  • İç, Y.T., Tekin, M., Pamukoğlu, F.Z. ve Yıldırım, S.E. (2015). Kurumsal Firmalar İçin Bir Finansal Performans Karşılaştırma Modelinin Geliştirilmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 30(1), 71-85.
  • İSO. (2015). Kağıt, Kağıt Ürünleri ve Basım Sanayi. İstanbul: Tor Ofset San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • KAP. (2017). Kamu Aydınlatma Platformu. www.kap.org.tr. adresinden alınmıştır.
  • Kuo, Y., Yang, T. ve Huang, G.W. (2008). The Use of Grey Relational Analysis in Solving Multiple Attribute Decision-Making Problems. Computers and Industrial Engineering, 55, 80-93.
  • Lin. J.L ve Lin, C.L. (2005). The Use of Grey-Fuzzy Logic for the Optimization of the Manufacturing Process. Journal of Materials Processing Technology, 160, 9-14.
  • Meydan, C., Yıldırım. ve Senger, Ö. (2016). BIST’ te İşlem Gören Gıda İşletmelerinin Finansal Performanslarının Gri İlişkisel Analiz Yöntemi Kullanılarak Değerlendirilmesi. Muhasebe ve Finans Dergisi, 69, 147-167.
  • Özdemir, A.İ. ve Deste, M. (2009). Gri İlişkisel Analiz İle Çok Kriterli Tedarikçi Seçimi: Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 38(2), 147-156.
  • Peker, İ. ve Baki, B. (2011). Gri İlişkisel Analiz Yöntemi ile Türk Sigortacılık Sektöründe Performans Ölçümü. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 4 (7), 1-7.
  • Şişman, B. ve Eleren, A. (2013). En Uygun Otomobilin Gri İlişkisel Analiz ve Electre Yöntemleri ile Seçimi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 18 (3), 411-429.
  • Senger, Ö. ve Albayrak, Ö. K. (2016). Gri İlişki Analizi Yöntemi İle Personel Değerlendirme Üzerine Bir Çalışma. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 17, 235-258.
  • Tayyar, N., Akcanlı, F., Genç, E. ve Erem, I. (2014). BIST’ e Kayıtlı Bilişim ve Teknoloji Alanında Faaliyet Gösteren İşletmelerin Finansal Performanslarının Analitik Hiyerarşı prosesi (AHP) ve Gri İlişkisel Analiz (GİA) Yöntemiyle Değerlendirilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 61, 19-40.
  • Üstünışık, N.Z. (2007). Türkiye deki iller ve Bölgeler Bazında Bazı Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması: Gri İlişkisel Analiz Yöntemi ve Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Zhai, L.Y., Khoo, L.P. ve Zhong, Z.W. (2009). Desing Concept Evaluation in Product Development Using Rough Sets and Grey Relation Analysis. Expert System With Application, 36, 7072-7079.
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-370X
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AKADEMİSYENLER BİRLİĞİ DERNEĞİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

GRUPLAR ARASI TEMAS VE ÇAPRAZ EVLİLİKLER: İZMİR'DE ALEVİ-SÜNNİ EVLİLİKLERİ

Gül ÖZATESLER ÜLKÜCAN, Abbas Türnüklü, Özge Erarslan İngeç, Sedef Tulum Akbulut

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI KONUSUNDA GÖRÜŞLERİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ

Emine Yılmaz Bolat

VAROLUŞÇU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE PSİKOTERAPİ: TEORİ VE PRATİĞİ

Mehmet Zeki İLGAR, Semra COŞGUN İLGAR

GRUPLAR ARASI TEMAS VE ÇAPRAZ EVLİLİKLER: İZMİR'DE ALEVİ-SÜNNİ EVLİLİKLERİ

Gül ÖZATEŞLER ÜLKÜCAN, Abbas TÜRNÜKLÜ, Özge ERARSLAN İNGEÇ, Sedef TULUM AKBULUT

4-7 YAŞ ÇOCUKLARININ ÇİZDİKLERİ RESİMLER VE BU RESİMLERE YÖNELİK SÖZEL DIŞAVURUMLARI YOLUYLA ZİHİNSEL VE GÖRSEL GERÇEKLİK DURUMLARININ İNCELENMESİ

Sevinç ÖLÇER

TEMEL EĞİTİM DERS KİTAPLARINDA AFET OLAYLARI İLE İLGİLİ KAVRAMLARDA GÖRÜLEN EKSİKLİKLER

Hakan ÖNAL

TÜRKİYE’DE CARİ AÇIĞIN FİNANSMAN YAPISI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: EKONOMETRİK BİR ANALİZ*Dilek MÜTEVELLİ

Ali KONAK, Dilek MÜTEVELLİ

TEMEL EĞİTİMDE COĞRAFYA BİLGİSİ VE BİLİNCİNİN ÜST KADEMELERDE VERİLEN EĞİTİME ETKİLERİ

Tugay ÇALIŞKAN, Hakan ÖNAL, İrem ÇOLAK, Alattin KIZILÇAOĞLU

SIĞINMACI ÇOCUKLAR İÇİN OYUN İMKANI SAĞLAMAK: YEREL YÖNETİMLERE TAVSİYELER ÜZERİNE BİR TARTIŞMA

Melih BOZKURT

BORSA İSTANBUL’DA BASIM-YAYIN SANAYİ GRUBUNDA YER ALAN ŞİRKETLERİN PERFORMANSLARININ GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Kadir Cemil AKYÜZ, İlker AKYÜZ, İbrahim YILDIRIM, Nadir ERSEN