OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI KONUSUNDA GÖRÜŞLERİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ

Okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları, okul öncesi eğitimde yer verilen etkinliklerden birisi olup çocukların ilkokula uyumlarını ve hazır bulunuşluk düzeylerini desteklemek amacıyla yapılan etkinliklerdir. Bu etkinliklerle çocuklar okuma yazmaya ve ilkokula hazır hale getirilir. Okul öncesi öğretmenleri ilkokula hazırlık için sosyal, duygusal, matematiksel, bilimsel ve özbakım becerilerini desteklemenin yanı sıra okuma yazmaya hazırlık çalışmaları yaptırırlar. Bazı öğretmenler okuma yazmaya hazırlık çalışmaları için defter, kağıt, kalem vb. kullanmakta çocuklara yazı yazdırmaya çalışmakta ve bu çalışmalarda sıklıkla çizgi çalışmalarına yer vermektedir. Oysa okula hazırlık pek çok beceriyi geliştirmeyi kapsayan uzun bir süreç içerisinde hedefe ulaşılan çalışmalardır. Bu çalışma okul öncesi öğretmenlerinin okuma yazmaya hazırlık çalışmaları konusundaki görüşlerini ve uygulamalarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Veriler bağımsız anaokulunda çalışan öğretmenlerle görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin okuma yazmaya hazırlık çalışmaları kapsamında çizgi ve yazı yazma çalışmalarına yer verdikleri tespit edilmiştir.

___

  • Bayraktar, V. ve Temel, F. (2014). Yazı farkındalığı becerileri. Ed. Z. Fulya Temel (Yay. haz.), Her yönyüle okul öncesi eğitim-4, Dil ve erken okuryazarlık içinde (s. 65-90). Ankara: Hedef CS Yayıncılık.
  • Çelik, N. ve Daşcan, Ö. (2014). Son değişikliklerle okul öncesi eğitimi programı ve etkinlik kitabı. (Derleme). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Coşkun, L. ve Deniz, Ü. (2017). Okul öncesi öğretmenlerinin çocukların okuma yazmaya hazırlık becerilerini desteklemeye yönelik uygulamaları (Teksas eyaleti örneği). Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2017, 233-260.
  • Dickinson, D. K. ve Caswell, L. (2007). Building support for language and early literacy in preschool classrooms through in-service professional development: Effects of the literacy environment enrichment programme (LEEP). Early Childhood Research Quarterly, 22, 243-260.
  • Erdoğan, T. (2013). Okul öncesi dönemde okuma-yazmaya hazırlık. Ed. Tolga Erdoğan (Yay. haz.), İlkokula (ilköğretime) hazırlık ve ilkokul (ilköğretim) programları içinde (s. 109-134). Ankara: Eğiten Kitap.
  • Erkan, S. (2011). Farklı sosyoekonomik düzeydeki ilköğretim birinci sınıf gören öğrencilerin okula hazır bulunuşluklarının incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40, 186-197.
  • Ertürk-Kara, H. G. ve Gözcü, S. (2015). Okula hazır olma konusunda öğretmen ve aile görüşleri: Bir olgu bilim çalışması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD,) 16(2), 391-408.
  • Feiler, A., Andrews, J., Greenhough P., Hughes, M., Johnson, D., Scanlan, M. ve Ching Yee, W. (2007). Improving primary literacy linking home and school. New York: Routledge Taylor And Francis Group.
  • Glesne, C. (2013). Nitel araştırmaya giriş, (Çev. A. Ersoy ve P. Yalçınoğlu). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Güven, G. (2011). Okul öncesi eğitim programında kullanılan yöntem ve teknikler. Ed. Fatma Alisinanoğlu (Yay. haz.), Okul öncesinde özel öğretim yöntemleri içinde (s. 67-110). Ankara: Pegem Akademi.
  • Karaman, G. (2014). Erken okuryazarlık becerilerinin tarihsel gelişimi, kuramsal temelleri ve kapsamı. Ed. Z. Fulya Temel (Yay. haz.), Her yönüyle okul öncesi eğitim-4, dil ve erken okuryazarlık içinde (s. 11-34). Ankara: Hedef CS Yayıncılık.
  • Koçyiğit, S. (2016). Okul öncesi eğitimin tanımı, amacı, önemi ve ilkeleri. Ed. Rengin Zembat (Yay. haz.), Okul öncesi eğitime giriş içinde (s. 13-28). Ankara: Hedef CS Yayıncılık.
  • Nation, K. ve Snowling, J. M. (2004). Beyond phonological skills: broader language skills contribute to the development of reading. Journal of Research in Reading, 27, 342-356.
  • Spira, E. G., Bracken, S. S. ve Fischel, E, J. (2005). Predicting improvement after first-grade reading difficulties: the effects of oral language,emergent literacy, and behavior skills. Developmental Psychology, 41, 225-234.
  • Uyanık-Balat, G. (2010). Okul öncesi eğitimde anlatım, tartışma, soru cevap, örnek olay, gezi, gözlem ve gösteri öğretim yöntemleri. Ed. Rengin Zembat (Yay. haz.), Okul öncesinde özel öğretim yöntemleri içinde (s. 255-284). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-370X
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AKADEMİSYENLER BİRLİĞİ DERNEĞİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

4-7 YAŞ ÇOCUKLARININ ÇİZDİKLERİ RESİMLER VE BU RESİMLERE YÖNELİK SÖZEL DIŞAVURUMLARI YOLUYLA ZİHİNSEL VE GÖRSEL GERÇEKLİK DURUMLARININ İNCELENMESİ

Sevinç ÖLÇER

TÜRKİYE’DEKİ İLLERİN SOSYO-EKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE YEREL SEÇİM OY DAĞILIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI*

İstem KESER, Rahime Burcu KART

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ZAMAN YÖNETİMİNDE DÜŞTÜKLERİ ZAMAN TUZAKLARI VE BUNLARLA BAŞETME YOLLARI

Meltem ÖKDEM

TEMEL EĞİTİM DERS KİTAPLARINDA AFET OLAYLARI İLE İLGİLİ KAVRAMLARDA GÖRÜLEN EKSİKLİKLER

Hakan ÖNAL

TÜRKİYE’DE CARİ AÇIĞIN FİNANSMAN YAPISI ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: EKONOMETRİK BİR ANALİZ

Ali KONAK, Dilek MÜTEVELLİ

TÜRKİYE’DEKİ İLLERİN SOSYO-EKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE YEREL SEÇİM OY DAĞILIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

İstem Köymen KESER, Rahime Burcu KART

4-7 Yaş çocuklarının çizdikleri resimler ve bu resimlere yönelik sözel dışa vurumları yoluyla zihinsel ve görsel gerçeklik durumlarının incelenmesi

Sevinç ÖLÇER

“GURBET KUŞLARI” ADLI ESERDE GÖÇ KURAMLARININ İZİNİ SÜRMEK

Sibel BAYRAM

SIĞINMACI ÇOCUKLAR İÇİN OYUN İMKANI SAĞLAMAK: YEREL YÖNETİMLERE TASVİYELER ÜZERİNE BİR TARIŞMA

Melih BOZKURT

BORSA İSTANBUL’DA BASIM-YAYIN SANAYİ GRUBUNDA YER ALAN ŞİRKETLERİN PERFORMANSLARININ GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Kadir Cemil AKYÜZ, İlker AKYÜZ, İbrahim YILDIRIM, Nadir ERSEN