Türk Orman ürünleri sanayi'nde doğrudan yabancı sermaye yatırımları

Yabancı sermayeli yatırımların dünya ekonomisindeki öneminin artmasının bir sonucu olarak ülkemize giren yabancı sermaye miktarında önceki dönemlere göre daha yoğun bir artış olmuştur. İmalat Sanayi’nin bir alt kolu olan Orman Ürünleri Sanayi (OÜS) sektörü de dünyadaki artışla uyumlu olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ilgisini çekmiştir. Bu çalışmada, doğrudan yabancı sermayeli yatırımların OÜS alt sektörlerindeki dağılımı ve İmalat Sanayi içindeki yeri araştırılmıştır. Orman Ürünleri ve İmalat Sektörü’nün nitelik ve niceliklerini gösteren çapraz tablolar sunulmuş ve x2 testleri kullanılarak çözümlenmiştir. Selüloz, Kağıt ve Karton Sektörü’nün yatırım için daha çok tercih edildiği ve yabancı sermaye yatırımlarının yoğunlaştığı illerde faaliyet gösteriyor oldukları bulunmuştur.

Foreign direct investments in the Turkish forest products industry

As a result of the Foreign Direct Investments (FDIs) which has grown in importance in the global economy, FDIs in Turkey have increased more than before, intensively. In accordance with increasing the FDIs in the world, Forest Products Industry (FPI), a subdivision of the Manufacturing Sector, attracted the interest of the FDIs. In this paper, the situations of the FDIs in the FPI and its rank in the Manufacturing Sector were examined. Cross tables illustrating the quality and quantity of the FPI and Manufacturing Sector were presented and analysed using x2 Tests. It was found out that Cellulose, Paper and Cardboard Sector was selected more than other subdivision in the FPI for foreign investment and the FDIs in the FPI settled in the city where the FDIs in the Manufacturing Sector were situate.

___

Akyüz, K.C., 2006. Avrupa birliği sürecinde Türkiye Orman Ürünleri Sanayi’nin rekabet düzeyi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 9: 83-94.

Alpar, C. ve Ongun T., 1987. Dünya Ekonomisi ve Uluslararası Özel Kuruluşlar: Azgelişmiş Ülkeler Yönünden Değerlendirmesi, Türkiye Ekonomi Kurumu, 2. Baskı, İstanbul, 230 s.

Anonim, 1968. International Standard Industrial Classification of all Economic Activities, Statistical Papers, Rev.2, New York.

Anonim, 2007. Uluslararası Doğrudan Yatırımlar 2006 Yılı Raporu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Ankara, 85 s.

Anonim, 2008. International Standard Industrial Classification of all Economic Activities, Statistical Papers, Rev.4, New York.

Bali, R., 2002. Trade links strengthening as Turkey’s forest sector is modernized Turkey’s forest products markets, Forest Products Annual Market Review, 3: 41-51.

Genceli, M.,1991. Yabancı Sermaye Yatırımlarının Duyarlılık Analizi, İTO Yayın No: 20, İstanbul,

Göver, Z.T., 2005. Doğrudan Yabancı Yatırımların Uluslararası Ticarette Etkileri: Türkiye Değerlendirmesi, Hazine Müsteşarlığı Matbaası, Ankara, 112 s.

Karluk, R., 2001. Türkiye’de yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyümeye katkısı, Ekonomik İstikrar, Büyüme ve Yabancı Sermaye Seminer Programı, T.C. Merkez Bankası, Ankara.

Kerlinger, F.N., 1985. Foundations of Behavioral Research, 3. Edition, Harcourt Brace Jovanovich. Norisis, M.J., 1983. SPSS Professional Statistics 6.1, SPSS İnc., Chicago, 397 p.

Oksay, S., 1998. Çok uluslu şirketler teorileri çerçevesinde, yabancı sermaye yatırımlarının incelenerek değerlendirilmesi, Dış Ticaret Dergisi, 8: 14-27.

ÖİB, 2007. Özelleştirilen kuruluşların faaliyet bilgileri, T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi (http://www.oib.gov.tr/program/uygulamalar/orus1.htm), Erişim: 9 Aralık 2007.

Soyak, A., 1995. Özelleştirme: Sorun yalnızca etkinlik mi?”, Ekonomik Yaklaşım, 17-18: 127-150

Soydal, H., 2006. Türkiye’de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının verimlilik analizi: Otomotiv sektörü üzerine bir uygulama, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16: 577-604.

TOBB, 2008. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Veritabanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Resmi İnternet Sitesi (http://sanayi.tobb.org.tr/yabanci_sermaye_adres.php), Erişim 26 Ocak 2008.

Zafer, Y., 2005. Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları ve İş/Yatırım Ortamı İlişkisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ankara, 39 s.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000