Tekirdağ kent merkezinde kullanıcıların yaya bölgeleri hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi

Kentsel mekanların asıl kullanıcısı olan yayaların bu alanlardaki düzenlemelere katılımının sağlanması, istek ve önerilerinin belirlenmesi yapılacak çalışmalar için önemlidir. Bu çalışmada, kent halkı ve işyeri sahiplerinin kent merkezindeki yayalar için yapılan düzenlemeler ile ilgili görüşleri ve isteklerinin neler olduğu, mevcut durumun yeterliliği belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan iki farklı anket çalışması ile hem kent halkının hem de işyeri sahiplerinin görüşleri alınarak değerlendirmeler yapılmıştır. Kentte yaya bölgeleri oluşturulması ile ilgili soruya kent halkının % 81’i, işyeri sahiplerinin ise %50’si evet cevabını vermiştir. Bu çalışmayla kent halkının açık yeşil alan sisteminin bir parçası olan yaya bölgelerine ihtiyaçları olduğu ortaya çıkmıştır.

Determining the opinions of user on pedestrian zones in Tekirdağ city center

It is important to get the contributions and opinions of the pedestrians who are the real users of urban spaces, during the design process of these places. In this study, the suggestions and demands of the citizens and shopkeepers on arrangements of the pedestrian zones and the affordability of the spaces have been investigated. Two different questionnaires have been applied taking both the citizens and the shopkeepers opinions on the subject. 80% of the citizens and 50% of the shopkeepers have approved the question on designing new pedestrian zones in the city. The need of pedestrian zones of the citizens has been appeared by this study.

___

Altınçekiç, M. 1997. Ankara Bahçelievler 7. caddede yaya zonu düzenleme olanakları üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi. Ziraat Fak. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış), Ankara, 156s.

Anonim, 2002. “Tekirdağ İli 1/5000 Nazım İmar Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planı ve Raporları”, Tekirdağ Belediyesi, Promer Planlama, İstanbul.

Anonim 2006. Türkiye İstatistik Yıllığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara. Ateş, T.,1991. Yaya Bölgeleri. Peyzaj Mimarlığı Dergisi, 29:18-22.

Armony, A., 1980. Ramat Gan, Pedestrian Links in the City. Garten + Landschaft, 8: 637.

Bayraktar, A., Aslanboğa İ.,. Özkan B, Güney A., Türkyılmaz B., 1987. İzmir Kenti İçinde Halkın Açık Alan Gereksinimini Karşılamak Amacı İle Bazı Yol ve Meydanların Taşıt Trafiğinden Arındırılması Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniv. Araştırma Fonu Proje No:063, Bornova, İzmir, 20s.

Cebeci, Ö.F, Çakılcıoğlu M., 2001. Ulaşımda Gözden Kaçan Ayrıntı: Yaya. İstanbul’da Kentiçi Ulaşım Sempozyumu. TMMOB Makine Mühendisleri Odası, 28-29 Haziran, İstanbul.

Engel H., Hansjakob G., Pfister F., Schiffler, J., 1980. Augsburg pedestrian zone and green square in an old city center. Garten + Landschaft, 9:756.

Fiaschi, L., Bomfim, J., 1980. The design of a pedestrian street and square in Santo Andre S.P. Garten + Landschaft, 3:192.

Göçer, O., 1977. Şehirsel Alanların Performanslarının Saptanmasında Yardımcı Olabilecek Standartlar. İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yayınları Sayı:2, İstanbul.

Hepcan Ş., Özkan M .B., Kaplan A., Küçükerbaş E.V., Kara B., Deniz B., Coşkun Hepcan Ç., Altuğ İ., 2006. Yaya Erişiminde Süreklilik Sorunu ve Çözüm Olanaklarının Bornova Kent Merkezi Örneğinde Araştırılması . Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., , 43(2):121-132 .

Kaplan H., Yıldız D., 2002. Ankara kent merkezi otopark alanları ile yaya alanları ilişkisinin Kızılay çekirdeği örneğinde yol ve trafik güvenliği açısından irdelenmesi. Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği Kongresi, Gazi Üniversitesi, Ankara

Kuntay, O. 1994. Yaya Mekanı. Ayıntap Yayıncılık, Ankara, 170s.

Oruçkaptan, A., 1991. Kızılay Meydanı Çevresindeki Yaya Bölgelerinin İrdelenmesi ve Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Yüksek lisans tezi (Yayınlanmamış), Ankara.

Öztan, Y., 2004. Yaşadığımız Çevre ve Peyzaj Mimarlığı. Tisamat Basım San., Ankara, 304s.

Payaslı, L., 1992. Kent İçi Yaya Bölgeleri ve Adana Kenti İçin Yaya Bölge Önerileri. Ç.Ü.Ziraat Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Yüksek lisans tezi (Yayınlanmamış), Adana.

Şişman, E.E. Kırzıoğlu, I., 2002. Erzurum Kent Merkezinde Yaya Bölgesi Olabilecek Kent Mekan Birimlerinin Saptanması ve Projelendirilmesi Üzerinde Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Dergisi B Serisi, Fen Bilimleri, 3 (2): 127-139.

Türkyılmaz, B., 1985. İzmir’de Bazı Yolların Kapatılarak Yaya Bölgeleri Oluşturma ve Kent Peyzajını Geliştirme Açısından Yeniden Planlanması Üzerinde Araştırmalar. E.Ü. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Yüksek lisans tezi (Yayınlanmamış) Bornova, İzmir, 134s.

Yaşlıca, E., 1991. Kamu Alanlarındaki Kullanıcı Katılımı ve Ankara’daki Konur Sokak’ta Çevre Tasarımı İçin Kullanıcıya Dönük Bir Araştırma. Kamu Mekanları Tasarımı ve Kent Mobilyaları Sempozyumu. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İstanbul, s:137–141.

Yip, S., 1994. Encouraging integration. Landscape Design. December 1994, pp: 57-60.

Yıldırım, T.B., Özel A.E, Oktay, P., 2002. Yaya bölgeleri planlama ve tasarımı: Çanakkale çarşı caddesi yaya yolu örneğinde. Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği Kongresi, Gazi Üniversitesi, Ankara

Zafer, B., 1998. Aydın Germencik Belediyesi yaya bölgesi tasarımı üzerine bir araştırma, Ekoloji Dergisi, 26: 27-30.