YETİŞKİN ÇALGI ÖĞRETMENİ ÖZELLİKLERİ

Bu çalışmada, 22 yaş sonrasında müziğe amatör olarak yaklaşan yetişkin öğrencilere eğitim veren çalgı öğretmeninin özellikleri üzerinde durulmuştur. Araştırma, genel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Yetişkin, çalgı eğitimi, amatör çalgı eğitimi ve öğretmen başlıkları ile literatür taraması yapıldıktan sonra 22 yaş üstü, meslek sahibi amatör çalgı eğitimi alan 33 yetişkine çalgı öğretmeninin hangi karakteristik özelliklere ve mesleki becerilere sahip olması ile ilgili sorular sorulmuştur. Araştırmada kuramsal veriler alan araştırması/belgesel kaynak tarama yoluyla, nicel veriler ise uzman görüşüne dayalı oluşturulan anket ve görüşme ile elde edilmiştir. Anket aracılığıyla elde edilen nicel veriler; frekans (f) ve yüzde (%) dağılımı ile tablolaştırılmıştır. Ankette yer alan açık uçlu sorular ve görüşme yoluyla elde edilen cevaplardaki benzer ifadeler bir araya getirilerek bulgularda tablolaştırılmıştır. Tablolar yetişkinlerin kendi ifadelerine göre oluşturulmuştur. Anket ve görüşmelerden elde edilen sonuçlara göre; yetişkin çalgı öğretmeninin karakteristik özellikleri konusunda %90 oranında güler yüzlü, hoşgörülü, dostça davranan, sabırlı, empati kurabilen, sevecen, idealist, esnek ve geçimli olması ile mesleki beceriler konusunda öncelikle öğretmeninin çalgısını en üst düzeyde öğretebilme becerisine sahip olmasını, ankete katılan yetişkinlerin %76'sının derse çalışamadan gittiklerinde öğretmenin tavrının olumlu olması, %24'ünün ise olumsuz olması görüşünde oldukları, çalgı öğretmeninin çalgıyı sevdirebilmesini, sonra çalgısını iyi düzeyde çalması ile deneyimli olmasını önemsedikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.

QUALITIFICATIONS OF ADULT MUSICAL INSTRUMENT TEACHERS

This study focuses on the qualificiations of adult musical instrument teachers who teaches adult students aged 22 and older who started music as amateurs. This research is a descriptive research designed as a relational survey method. After doing a literature review in topics of adult, instrument education, amateur instrument education and teacher, 33 proffesional adults aged 22 and older were asked which personality traits and proffesional skills they want in musical instrument teachers. Theoretical data of this study is acquired from field researches and documentary literature surveys, quantitive data is collected from questionnaire and interviews formed with experts' opinions. Similar statements from the interviews and open-ended questions are given together in the tables. Tables are created with statements of adults' own opinions. The data acquired through the questionnaire is analyzed by means of frequency and percentage values and shown in tables. As results of questionnaires and interviews, the outcome of adult musical instrument teachers' personal charecteristics must be genial, leniant, friendly, patient, tender, idealist, flexible, compatible with the attribute to emphaty for the %90, for the %76 teachers should show negative attitude in the lessons when the student didn't study, although %24 states that teacher should show positive attitude About the proffesional skils, first the teacher to have the ability of teaching the instrument in the best level, making the musical instrument loveble, after playing the musical instrument in a good level and being experienced.

___

CLAVIER, (2003). "Questions and Answers" Mart sayısı.

ERCAN, N.(1998) Yetişkinlerde Piyano Eğitimi ve Karşılaşılan Sorunlar, GÜGEF dergisi, cilt 18,sayı 2

HOLT, J.(2011).Never too late: My Musical life story

JOHNSON, R.(1996). The Adult Student: Motivation and Detention American Music Teacher, October- November.

KAPTAN, S. (1989). Bilimsel Araştırma Gözlem ve Teknikleri. Tek ışık Aş.,Ankara.

LEWIS, M.B(1996). (Çeviren)Eskioğlu I.(2002) "Yetişkin Öğrencilerin Özel İhtiyaçları", "Piyano eğitiminde ilke ve yöntemler" yüksek lisans dersi ders ödevi

MACH, E.(1990)."Well Tempered Keyboard Teacher- The Adult as a student" sy :15

MYRA, B.- T.(2007). "Joyfull Teaching with Adult Students" Clavier, Mayıs/ Haziran.

ONUR, B.(2006). " Gelişim Psikolojisi" Yetişkinlik-Yaşlılık- Ölüm

ORHAN, YILDIRIM Ş. (2012). "Yetişkin Öğrencilere Uygulanan Amatör Çalgı Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" NWSA, Ekim sayısı, 2012

Türk Dil Kurumu (1998),Türkçe Sözlük

TÜRKMEN, U. (2010). Çocuğun Bireysel Toplumsal ve Kültürel Gelişiminde Amatör Müzik Eğitiminin Yeri Problemleri ve Çözüm Önerileri, İlköğretim online,9 (3)

USLU, M. (2006).Türkiye'de Çalgı Eğitiminin Yaygınlaştırılmasında ve Geliştirilmesinde Çoksesli Müzik Eğitimi Görüşü, Müzik ve Bilim Dergisi: Mart sayısı.