BİLİM ALANLARINDA TERİMLERİN ÖNEMİ VE "KÜÇÜREK ÖYKÜ" TERİMİ

Bir bilim alanından söz edebilmek için gerekli olan en temel unsurlardan biri terimlerdir. Terimler; bilimin bildirişim aracı, özel göstergeleridir. Her ne kadar yöntemleri ve malzemesi bakımından evrensel olsa da, bilim, dili ve terimleri yönünden ulusal olmalıdır. Çünkü insanlar varlığı, dünyayı, eşyayı ve olayları en iyi kendi ana dillerinin sistemi içinde kavrayabilir, anlamlandırabilir ve anlatabilirler. Varlıkların zihnimizdeki tasavvuru olan kavramların, bir zihinden diğer bir zihne ya da bir merkezden diğer bir merkeze iletilebilmesi, üzerinde uzlaşılan göstergelerle sağlanır. Bilim alanlarının bildirişim aracı olan özel göstergeleri, terimlerdir. Dil olmadan nasıl ki düşüncenin işletilmesi ve bildirişimin sağlanması mümkün değilse, terimler olmadan da bilim, sanat ve meslek alanı mensuplarının düşüncelerini işletmesi, anlatması ve anlaşması mümkün değildir. Edebiyat da bir bilim ve sanat dalıdır. Hem bilim dalı olarak hem de sanat dalı olarak edebiyatın kendine özgü terimlerinin olması kaçınılmazdır. Bu yazıda, dünya edebiyatında 20. yüzyılın son çeyreğinde öne çıkmaya başlayan ve "short short story, flash-fiction story, sudden fiction, quick fiction, fast fiction" vs. gibi terimlerle karşılanan, edebiyatımızda da yeni yeni benimsenip yaygınlaşmaya başlayan "çok kısa öykü, minimal öykü, öykücük, minicik öykü, hızlı kurgu, mini kurgu, kıpkısa öykü, kısa kısa öykü, küçük öykü, mesel" gibi terimlerle adlandırılan bir anlatı türü için önerdiğimiz ,,"Küçürek Öykü"" teriminin yapısı ve uygunluğu üzerinde durulmuştur.

THE IMPORTANCE OF TERMS IN SCIENCE AND THE TERM ,,KÜÇÜREK ÖYKÜ"

Terms, as one of the most basic components, have an extraordinary role in scientific communication. Terms are special signs for a branch of science. Even though science is universal with its materials, methods and results, it must be national in terms of language and terminology. Because objects, events, in broad terms the world around us can best be understood and described in native language. The transmission of consepts, as a vision of beings in our mind, is provided by the agreed signs. The special signs of scientific communication are terms. Without language, it is impossible to arrange a communication and it is just like for the members of sciences, arts and same proffesion area, without terms communication is not feasible. Literature is also a branch of science and arts. Therefore, it is inevitable for literature to have peculiar terms. In this study, we talked about short short story (flash-fiction story, sudden fiction, quick fiction, fast fiction/çok kısa öykü, minimal öykü, öykücük, minicik öykü, hızlı kurgu, mini kurgu, kıpkısa öykü, kısa kısa öykü, küçük öykü, mesel as called in Turkish literature) which came into prominence by the late 20th. century, and discussed its correspondents in Turkish. And we suggested the term küçürek öykü as a correspondent for the term short short story.

___

CAFEROĞLU Ahmet, Kitabü'l-İdrak li-Lisani'l-Etrak, Evkaf Matbaası, İstanbul, 1931.

GÜLENSOY Tuncer, Türkiye Türkçesindeki Türkçe Kökenli Sözcüklerin Köken Bilgisi Sözlüğü, TDK Yay., Ankara, 2007.

KARAAĞAÇ Günay, Türkçe Verintiler Sözlüğü, TDK Yay., Ankara, 2008.

KORKMAZ Ramazan-DEVECİ Mutlu, Türk Edebiyatında Yeni Bir Tür: Küçürek Öykü, Grafiker Yay., Ankara, 2011.

KORKMAZ Zeynep, Gramer Terimleri Sözlüğü, TDK Yay., Ankara, 2003.

NİŞANYAN Sevan, Sözlerin Soyağacı, Adam Yay., İstanbul, 2002.

SERTKAYA Osman Fikri, ,,"Kiçig, Küçük ve Bedük Kelimeleri İle Türevlerinin Etimolojileri"", Türk Dili, Mayıs, S. 713, s. 409-416.

Şemseddin Sami, Kamus-ı Türkî (Haz. Paşa Yavuzarslan), TDK Yay., Ankara 2010.

Türkçe Sözlük, TDK Yay., Ankara, 2005.