THE EFFECT OF MADE-UP INSTRUCTION BASED ON OPEN AND CLOSED-ENDED EXPERIMENTAL TECHNIQUES ON THE ACHIEVEMENTS AND ATTITUDES OF SCIENCE EDUCATION STUDENTS

The aim of this study is to examine the effect of teaching on open and closed end experimental techniques on the achievements and attitudes of students taking Physics Laboratories III course. In the study, geometrical optics experiments in Physics Laboratories III course were chosen as research area. The research was conducted with 56 students studying in the second class in the Science Teacher Education Program. Experimental and control groups were formed in the research and teaching based on the open-ended experimental technique prepared by the researchers was applied to the experimental group and closed-ended experimental technique was applied to the control group. The following questions were tried to be answered. Is there a meaningful difference between the pre-test and the post-test mean scores of the Optical Achievement Test of the students who have been taught by the open- ended test technique? Is there a meaningful difference between the pre- test and the post-test mean scores of the Optical Achievement Test of students who have been taught by closed-end test technique? Is there a significant difference between the mean scores of the Optical Achievement Tests of the open and closed end experimental groups? Is there a meaningful difference between the mean scores of the Physics Laboratory Attitude Scale of open and closed end experimental groups? Physics Laboratory Attitude Scale and Optical Achievement Test were used as data collection tools in the study. They were applied before and after the application. It was concluded that the test and control group students had a significant difference in the final test scores in favor of the final test scores of the experimental group. There was no significant difference between attitude scores in the post test scores of the experimental and control groups. It was concluded that there was a significant difference in the pre-post test success and attitude scores of both groups in favor of the post test scores.

AÇIK VE KAPALI UÇLU DENEY TEKNİKLERİNE DAYALI YAPILAN ÖĞRETİMİN FEN BİLGİSİ EĞİTİMİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARINA VE TUTUMLARINA ETKİS

Bu çalışmanın amacı, açık ve kapalı uçlu deney tekniklerine dayalı yapılan öğretimin Fizik Laboratuvarları III dersini alan öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırmada çalışma konusu olarak Fizik Laboratuvarları III dersindeki geometrik optik deneyleri seçilmiştir. Araştırma Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı’nda 2. sınıfta öğrenim gören 56 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grupları oluşturulmuş ve deney grubunda araştırmacılar tarafından hazırlanan açık uçlu deney tekniğine dayalı öğretim, kontrol grubunda ise kapalı uçlu deney tekniğine dayalı öğretim uygulanmıştır. Açık uçlu deney tekniği ile ders işlenen öğrencilerin Optik Başarı Testi ön test ortalamaları ile son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? Kapalı uçlu deney tekniği ile ders işlenen öğrencilerin Optik Başarı Testi ön test ortalamaları ile son test ortalamaları arasında anlamlı bir fark var mıdır? Açık ve kapalı uçlu deney tekniği gruplarının Optik Başarı Testi son test ortalama puanları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır? Açık ve kapalı uçlu deney tekniği gruplarının Fizik Laboratuvarı Tutum Ölçeği son test ortalama puanları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır? Sorularına yanıt aranmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Fizik Laboratuvarı Tutum Ölçeği ve Optik Başarı Testi kullanılmıştır. Uygulamadan önce ve sonra Fizik Laboratuvarı Tutum Ölçeği ve Optik Başarı Testi uygulanmıştır. Açık uçlu ve kapalı uçlu grubu öğrencilerinin son test puanlarında açık uçlu grubunun son yana anlamlı bir fark olduğu neticesine varılmıştır. Açık uçlu ve kapalı uçlu grubu öğrencilerinin son test puanlarında tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Her iki gruptaki öğrencilerin ön-son test başarı ve tutum puanları arasında son test puanlarından yana anlamlı bir fark olduğu neticesine varılmıştır.

___

Akpınar, E. ve Yıldız, E. (2006). Açık uçlu deney tekniğinin öğrencilerin laboratuvara yönelik tutumlarına etkisinin araştırılması. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 69-76.

Bahadır, F. ve Tuncer, M. (2017). Öğretmen adaylarının bilimsel araştırma özyeterlikleri ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları açısından değerlendirilmesi. Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 12/17 Spring 2017, p. 55-72, ISSN: 1308-2140, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.11938 ANKARA-TURKEY

Bayraktar, Ş., Erten, S. ve Aydoğdu, C. (2006). Fen ve teknoloji öğretimi.Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Colin, P. & Viennot, L. (2001). Using two models in optics: students’ difficulties and suggestions for teaching. American Journal Of Physics, 69 (7), 36-44.

Çelik, F. (2009). Açık ve kapalı uçlu deney tekniklerinin öğrencilerin başarı, tutum ve psikomotor davranışları üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Cepni, S. ve Ayvaci, H.Ş. (2006). Kuramdan uygulamaya fen ve teknoloji öğretimi. (5. baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Demircioğlu, T. (2011). Fen ve teknoloji öğretmen adaylarının laboratuvar eğitiminde argüman temelli sorgulamanın etkisinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Duru, M.K., Demir, S., Önen, F. ve Benzer, E. (2011), Sorgulamaya dayalı laboratuvar uygulamalarının öğretmen adaylarının laboratuvar algısına tutumuna ve bilimsel süreç becerilerine etkisi. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 33, 25-44.

Galili, I. & Lavrik, V. (1998). Flux concept in learning about light: a critique of the present situation. Culture and comparative studies. 23:591- 613.

George, D. & Mallery, P. (2010). SPSS for Windows Step by Step. A Simple Study Guide and Reference (10. Baskı); Pearson Education.

Hofstein, A., Shore R., &Kipnis, M. (2004). Providing high school chemistry students with opportunities to develop learning skills in an inquiry-typelaboratory: a case study. International Journal of Science Education, 26(1), 47-62.

Karasar, N. (2014). Bilimsel araştırma yöntemi, Ankara: Nobel Yayın, 26. Baskı

Nuhoğlu, H. ve Yalçın, N. (2004). Fizik laboratuvarına yönelik bir tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve öğretmen adaylarının fizik laboratuvarına yönelik tutumlarının değerlendirilmesi. Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 317–327.

Şengören, Kaya, S. ve Kavcar, N. (2009). İşbirlikli öğrenmenin fizik öğretmen adaylarının duyuşsal ürünleri üzerine etkisi. E-Journal of New World Sciences Academy, 4(2), 357-371.

Tabachnick, B.G. & Fidell, L.S. (2013). Using multivariate statistics (6. ed.). Pearson, Boston.

Gazi Eğitim Fakültesi Ofmea Bölümü Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı. Optik laboratuvarı deney kılavuzu (2007).

Yıldırım, H.İ., Kansız, F.(2017). Ortaokul Öğrencilerinin Fen Dersine Yönelik Tutum Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi – 2. Turkish Studies - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 12/25, p. 779-806 DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.12306 ISSN: 1308-2140, ANKARA- TURKEY

Yıldız, M. (2012). Geometrik optik öğretiminde yapılandırmacı öğrenme kuramına dayalı olarak geliştirilen laboratuvar materyallerinin etkililiğinin değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.