Sınıf öğretmeni adaylarının eğitsel internet kullanımına yönelik öz-yeterlik inançları

Bu araştırmada sınıf öğretmeni adaylarının eğitsel internet kullanımına yönelik öz yeterlik inançları araştırılmıştır. Araştırma Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği programında öğrenim gören 183 öğretmen adayı üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak eğitsel internet kullanım öz yeterlik ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Bağımsız gruplar t testi, Mann Whitney U testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, sınıf öğretmeni adaylarının eğitsel internet kullanımına yönelik öz yeterlik algıları arasında cinsiyet ve kişisel bilgisayara sahip olma durumu açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bunun yanında sınıf öğretmeni adaylarının eğitsel internet kullanımına yönelik öz yeterlik algıları arasında öğrenim türü, internet kullanma süresi, öğrenim görülen sınıf ve internete bağlanma ortamına göre anlamlı fark bulunmuştur. Araştırma kapsamında ayrıca öğrenim düzeyinin arttıkça interneti eğitim amaçlı kullanmaya yönelik öz yeterlik inancının da arttığı gözlenmiştir. Öğretmenlerin teknolojiyi etkili kullanabilmeleri için öğretmen yetiştiren kurumlardaki bilgi ve iletişim teknolojileri temelli derslerin yeniden düzenlenmesi ve bu derslerde öğretmenlerin teknolojiyi öğretimde kullanmalarına olanak sağlayacak uygulamalı bir eğitim anlayışının oluşturulması önerilmektedir. Bunun yanında öğretmen yetiştiren kurumlardaki teknolojik altyapının iyileştirilmesinin de öğretmen adaylarının bilgisayar ve internet becerilerinin gelişmesine, teknolojiye yönelik olumlu tutum kazanmalarına olanak sağlayacağı düşünülmektedir.

Self-efficacy perception of preservice class Teachers to Educational internet usage

In this research, self-efficacy of preservice class teachers to educational internet usage has been investigated. Research was made on 183 preservice teachers who study Primary School Teaching in Faculty of Education in Fırat University. In the research, self-efficacy scale of educational internet usage has been used as data collection tool. In the conclusion of the research, independent samples t test, Mann Whitney U test and one-way analysis of variance were used. According to the research findings, there is no significant difference among the self-efficacy perceptions of preservice class teachers to educational internet usage in terms of sex or having a personal computer. Besides this, among the perceptions of self-efficacy of preservice class teachers, it has been found that there is a significant difference according to the type of education, the classroom, the duration of internet usage and the place in which they enter the internet. Under the research, it has also been observed that the selfefficacy perception to the usage of internet for learning increases accordingly with the level of education. In order for teachers to use technology efficiently, it is suggested that courses which are based on technology and knowledge to be reorganized and a practical understanding of education which will provide teachers use technology in teaching be formed. Besides, reformation of the technological basis in the institutions which raise teachers is thought to provide preservice teachers to get a positive attitude towards technology and help their computer and internet skills improve.

___

  • AKIN, M. ve BAŞTUĞ, A. (2005). Erzincan eğitim fakültesi ilköğretim bölümü sınıf öğretmenliği anabilim dalı öğrencilerinin bilgisayar ve internet teknolojilerinden yararlanma düzeylerini belirlemeye yönelik bir ön araştırma. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, 47-58.
  • AKKOYUNLU, B. ve ORHAN, F. (2003). Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi (böte) bölümü öğrencilerinin bilgisayar kullanma öz yeterlik inancı ile demografik özellikleri arasındaki ilişki. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, Volume 2, Issue 3, Article 11, 86-93.
  • AKPINAR, Y. (2005). Bilgisayar Destekli Eğitimde Uygulamalar. Ankara: Anı Yayıncılık
  • ASTON, P., T. (1984). Teacher efficacy: a motivational paradigm for effective teacher education. Journal of Teacher Education, 35 (5), 28-32.
  • AŞKAR, P. ve UMAY, A. (2001). İlköğretim matematik öğretmenliği öğrencilerinin bilgisayarla ilgili özyeterlik algısı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 1-8.
  • BAHAR, H. H., ULUDAĞ, E. ve KAPLAN, K. (2009). İlköğretim öğretmenlerinin bilgisayar ve internet tutumlarının incelenmesi (Kars ili örneği). Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2), 67-83.
  • BANDURA, A. (1977). Self-efficacy: toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84, 191-215.
  • BERKANT, H. G. ve TUNCER, M. (2010). Öğretmen adaylarının fen ve teknoloji öğretimi özyeterlik inançlarının ve öğrenme stillerinin değerlendirilmesi. Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu II , 16–18 Mayıs 2010 – Hacettepe Üniversitesi, Beytepe-ANKARA
  • BERKANT, H. G. ve EFENDİOĞLU, A. (2010). Sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin bilgisayarla ilgili öz-yeterlik algıları ve bilgisayar destekli eğitim yapmaya ilişkin tutumları. 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, 20 -22 Mayıs 2010, Elazığ, S. 951-955.
  • BIKMAZ, H. F. (2004). Sınıf öğretmenlerinin fen öğretiminde öz yeterlilik inancı" ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Milli Eğitim Dergisi, Sayı:161. http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/161/bikmaz.htm
  • BÜLBÜL, H. İ. (1997). Yeni bir eğitim ortamı olarak İnternet. Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 5, 21-28.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • CERİT, Y. (2010). Öğretmen ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması ve sınıf öğretmeni adaylarının öz-yeterlik inançları. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 6(1), 68-85.
  • ÇALIŞKAN, S., SELÇUK, G., S. ve ÖZCAN, Ö. (2010). Fizik öğretmen adaylarının öz-yeterlik inançları: cinsiyet, sınıf düzeyi ve akademik başarının etkileri. Kastamonu Eğitim Dergisi, 18(2), 449-466.
  • ÇETİN, B. (2008). Marmara üniversitesi sınıf öğretmeni adaylarının bilgisayarla ilgili özyeterlik algılarının incelenmesi. D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 101-114.
  • DEMİRCİ, A., TAŞ, H. İ. ve ÖZEL, A. (2007). Türkiye’de ortaöğretim coğrafya derslerinde teknoloji kullanımı. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:15, 37-54.
  • DOĞRUER, N., MENEVIŞ, İ. ve EYYAM, R. (2010). Öğretmen adaylarının internet kullanımı. International Conference on New Trends in Education and Their Implications, 11-13 November ANTALYA-TURKEY.
  • ERDEMIR, N. BAKIRCI, H. ve EYDURAN, E. (2009). Öğretmen adaylarının teknolojiyi kullanabilme özgüvenlerinin tespiti. Türk Fen Eğitimi Dergisi, Yıl 6, Sayı 3, 99-108.
  • ENOCHS, L. G. ve RIGGS, I. M. (1990). Further development of an elementary science teaching efficacy belief instrument. A preservice elementary scale. School Science and Mathematics, 90(8), 694-706.
  • KARADAĞ, R., YILMAZ, F. ve AKTAY, S. (2006). Türkiye de İnternet Kafeler ve İlköğretim. XI. Türkiye’de İnternet Konferansı,2-23 Aralık, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
  • KARAMAN, M. K. (2010). Öğretmen adaylarının TV ve İnternet teknolojilerini kullanma amaç ve beklentilerinin medya okuryazarlığı bağlamında değerlendirilmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 51-62.
  • KARASAR, N. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • KILIÇ, H. ve COŞKUN, Y., D. (2010). Öğretmen adaylarının eğitsel amaçlı internet kullanım özyeterlik inanç düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. 19. Eğitim Bilimleri Kurultayı, 16-18 Eylül 2010 Uluslar arası Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefkoşa- KKTC.
  • KINZIE, M. B., DELCOURT, M. A. B. ve POWERS, S. M. (1994). Computer technologies: Attitudes and self-efficacy across undergraduate disciplines. Research and Higher Education, 35, 745-768.
  • KOPARAN, Ş., ŞAHİN, E. ve KUTER, F. (2010). A comparison on of self-efficacy perception and social physical anxiety levels of teacher candidates at physical education department. Procedia Social And Behavioral Sciences, 2, 3932–3937.
  • ORAL, B. (2008). The evaluation of the student teachers’ attitudes toward Internet and democracy. Computer and Education, 50, 437-445.
  • ORAL, B. (2004). Öğretmen adaylarının internet kullanım durumları. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, MALATYA:
  • ÖZDEMİR, S. M. (2008). Sınıf öğretmeni adaylarının öğretim sürecine ilişkin öz-yeterlik inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,sayı 54, 277-306.
  • ÖZERBAŞ, M., A. (2010). Öğretmen adaylarının internet kullanım amaçlarının belirlenmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl 14, Sayı 2, 77-93.
  • POLAT, H. ve Güzel, E. (2011). Üniversite öğrencilerinin bilgisayar ve internet kullanımına yönelik tutumları. 5th International Computer&Instructional Technologies Symposium, 22-24 Semptember 2011 Fırat University, Elazığ-TURKEY.
  • SARACALOĞLU, A. S. ve YENİCE, N. (2009). Fen bilgisi ve sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik inançlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi. Eğitimde Kuram Ve Uygulama, 5 (2), 244-260.
  • SCHUNK, D. H. (2000). Learning theories. Prentice hall, Third edition.
  • SNYDER, C. R. ve LOPEZ, S. (2002). Handbook of positive psychology, Oxford University Press Us.
  • ŞAHİN, Ş. (2009). Eğitsel internet kullanım öz-yeterliği inançları ölçeğinin geçerliği ve güvenirliği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, 461-471.
  • TARMAN, B. ve BAYTAK, A. (2011). Teknolojinin eğitimdeki yeni rolü: Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının bakış açıları. Gaziantep Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2),891-908.
  • TAŞPINAR, M. ve GÜMÜŞ, Ç. (2004). Öğrenmeyi öğrenme kapsamında internet kafelerin eğitsel bir araç olarak kullanımı. XIII. Eğitim Bilimleri Kurultayı., 6-9 Temmuz 2004, İnönü Üniversitesi, Malatya.
  • TUNCER, M. ve KAYSİ, F. (2011). Teknik altyapı, sunulan hizmet ve kullanıcı eğilimleri bakımından internet kafelerin değerlendirilmesi (İstanbul ve Elazığ Örneği). 2nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications, 27-29 Nisan ANTALYA.
  • TUNCER, M., YILMAZ, Ö. ve TAN, Ç. (2011). İnternetin bilgi edinme kaynağı olarak bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi. 5th International Computer&Instructional Technologies Symposium, 22-24 Semptember 2011 Fırat University, Elazığ-TURKEY.
  • TUNCER, M. ve TANAŞ, R. (2011). Eğitim fakültesi öğrencilerinin bilgisayar öz-yeterlik algılarının değerlendirilmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl 4, Sayı 6, 222-232.
  • USTA, E., BOZDOĞAN, A. E. ve YILDIRIM, K. (2007). Sınıf öğretmeni adaylarının internet kullanımına ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 8, Sayı 1, 209-222.
  • UŞUN, S. (2004). Bilgisayar Destekli Öğretimin Temelleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • YALÇIN, F. A. (2011). Fen bilgisi öğretmen adaylarının bazı değişkenlere göre öz-yeterlik inançlarının incelenmesi. International Online Journal of Educational Sciences, 2011, 3(3), 1046-1063.
  • YALÇINALP, S. ve AŞKAR, P. (2003). Öğrencilerin Bilgi Arama Amacıyla İnternet’i Kullanım Biçimlerinin İncelenmesi. The Turkish Online Journal of Educational Technology, Volume 2, Issue 4, 100-107.
  • YANPAR, T. (2006). Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • YAYLACI, H. S. (2000). İnternet’te Eğitim. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, K. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  • YENİLMEZ, K. TURGUT, M., ANAPA, P. ve ERSOY, M. (2011). İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının eğitsel internet kullanımına yönelik öz-yeterlik inançları. 5th International Computer ve Instructional Technologies Symposium, 22-24 Septemder 2011 Fırat University, Elazığ-TURKEY.
  • Yİ, M.Y. ve HWANG, Y. (2003). Predicting the use of web-based information systems: selfefficacy, enjoyment, learning goal orientation and the technology acceptance model. International Journal of Human-Computer Studies, 59, 431- 449..