SAİT FAİK ABASIYANIK'IN HİKÂYELERİNİN SÖZ VARLIĞI ÜZERİNE

Toplumun önemli birer ferdi olarak şair ya da yazarların eserlerinden hareketle yapılan söz varlığı çalışmaları, ilgili yazar ya da şairin kavramlar dünyasını ve dünya görüşünü yansıtması açısından oldukça önemlidir. Bütün yazarlar yaşadıkları çevreden ve içinde bulunduğu toplumdan etkilenirler. İyi bir yazar yalnızca üslubuyla değil, kendine has sözcük kullanımıyla da konuşulabilmelidir. Sait Faik de hikâyelerinde şekil ve içerik bakımdan sağlam bir dil kullanmıştır. "Söz varlığı, en kısa tanımıyla kültürün aynasıdır. Bir toplumun yaşayışına, yaşayış şekline, hayata bakış tarzına, maddî ve manevî değerlerine, inançlarına kısacası kültürüne ilişkin ilk bilgileri söz varlığından elde edebiliriz. Söz varlığı toplumun konuştuğu dilin sözcüklerini, deyimlerini, hazır söz kalıplarını, atasözlerini kapsar. Bir dilin söz varlığı, aynı zamanda o dili konuşan toplumun kavramlar dünyası, dünya görüşünün bir kesitidir" (AKSAN 1997). Bu görüşten hareketle, bu makalede, Sait Faik Abasıyanık'ın kültürünün ve hayata bakış tarzının eserlerindeki yansıması anlatılmaya çalışılacaktır. Sait Faik Abasıyanık'ın on bir kitabı; Alemdağ'da Var Bir Yılan, Havada Bulut, Havuz Başı, Kayıp Aranıyor, Kumpanya, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi, Sarnıç, Semaver, Son Kuşlar ve Şahmerdan'ın genel dizinine ulaşılmıştır. Metinlerde geçen kelime ve kelime gruplarından hareketle söz varlığı ile ilgili kavramlar listesi oluşturulmuş, ayrıca Sait Faik'in üslubu için ipucu veren, üslubunu yansıtan cümlelerden yola çıkılarak genel söz varlığına dair neticelere ulaşılmaya çalışılmıştır.

ABOUT THE VOCABULARY OF SAIT FAIK ABASIYANIK'S STORIES

As an important member of society, the works of poets or authors mention the presence of motion studies the opinion of the writer or the poet and the world in terms of reflecting the world of concepts is very important. All authors are affected by the society in which they live at the environment. A good writer has to talk about the use of the word not only the style of its own. Sait Faik had used a strong sense of form and content. "The presence of the short description of the culture milieu. Living of a society, life form, your outlook on life style, material and spiritual values, beliefs in short, the culture of the existence of the first information we can get there. The words of the language spoken by the existence of society, statements, these patterns are ready, includes proverbs. The presence of such a language, but also the world of concepts that speak the language of society, a cross-sectional view of the world "(AKSAN 1997). Proceeding from such understanding, in this article, from the books of Sait Faik Abasıyanık the presence of such a culture, and life out of his.

___

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Alemdağ'da Var Bir Yılan, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Havada Bulut, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Havuz Başı, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Kayıp Aranıyor, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Kumpanya, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Lüzumsuz Adam, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Mahalle Kahvesi, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Sarnıç, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Semaver, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Son Kuşlar, YKY, İstanbul.

ABASIYANIK, Sait Faik (2004). Şahmerdan, YKY, İstanbul.

AFAL, Aylin (2007). Tanpınar'ın Makalelerinin Söz Varlığı, SAÜ- Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.

AKSAN, Doğan (1997). Türkçenin Söz Varlığı, TDK Yayınları, Ankara.

AKSAN, Doğan (2011). Her Yönüyle Dil ve Ana Çizgileriyle Dilbilim, TDK Yayınları, Ankara.

ANDI, Fatih (2005). "Sait Faik Abasıyanık'ın Şiirleri", (Ed. M. Mehdi ERGÜZEL) Sait Faik Abasıyanık'ı Anma Günleri (18-19 Ekim 2004) Bildiriler Kitabı, Sakarya Üniversitesi Yay., Sakarya.

CABAR, Ayşen (2008). Yahya Kemal'in Şiirlerinin Dizini, SAÜ- Lisans Tezi, Sakarya.

ÇÖKSE, Bahar (2011). Ziya Gökalp Nesirlerinin İndeksi, SAÜ-Bitirme Ödevi, Sakarya.

DURMAZ, Canan (2008). Yunus Emre Divanı ve Risaletü'n - Nushiyye'de Söz Varlığı, SAÜ-Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.

ERGÜZEL, M. Mehdi (2005). "Sait Faik'in Hikâyelerinde Kavramlar ve İfade Kalıpları", Sait Faik Abasıyanık'ı Anma Günleri (18-19 Ekim 2004) Bildiriler Kitabı, 2005. (Editör M. Mehdi ERGÜZEL), Sakarya Üniversitesi Yay., Sakarya.

ERGÜZEL, M. Mehdi (2007). Dil ve Kültür Üzerine Yazılar I, TEDEV Yayınları, İstanbul.

ERGÜZEL, M. Mehdi (2010). Türkçenin Söz Varlığının Tespitinde Şair ve Yazar Sözlüklerinin Önemi, III. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, Ege Üniversitesi, 16-18 Aralık 2010, İzmir, Sunulmuş bildiri.

ERGÜZEL, M. Mehdi ve AYDIN, Ayşe (2012). "Hamdullah Suphi Tanrıöver'in Eserlerinin Söz Varlığı Üzerine", Bir Fikir Hareketinin Yüz Yılı Türk Ocakları Uluslararası Sempozyumu, 7-9 Mayıs 2012, İstanbul, Sunulmuş bildiri.

ERGÜZEL, M. Mehdi ve CEVHER, Özlem Yahşi. "Peyami Safa'nın Söz Varlığı Üzerine Bazı Tespitler", XI. Uluslararası Dil-Yazın-Deyişbilim Sempozyumu, Sakarya Üniversitesi, 13-14 Ekim 2011, Sakarya, Sunulmuş bildiri.

ERGÜZEL, M. Mehdi ve CEVHER, Özlem Yahşi. Ziya "Gökalp ve Ömer Seyfettin'in Söz Varlığı Üzerine Bazı Tespitler", Yüzüncü Yıldönümü Dolayısıyla Yeni Lisan Hareketi Uluslararası Sempozyumu, Kocaeli Üniversitesi, 11-13 Nisan 201, Sunulmuş Bildiri.

ERTUĞRUL, Elif, (2008). Fuzuli Divanında Kelime Grupları ve Söz Varlığı, SAÜ Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.

KAHRAMAN, Sercan (2007). Peyami Safa'nın 12 Romanındaki Kelime Kadrosu ve Sıklık Sayıları, SAÜ-Bitirme Ödevi, Sakarya.

KIR, Ebru (2008). Yahya Kemal'in Nesirlerinin Dizini, SAÜ-Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.

PÜSKÜLLÜOĞLU, Ali (2000). Yaşar Kemal Sözlüğü, Y.Kredi Yayınları, İstanbul.

SEVİNDİM, Yasemin (2007). Nef'î Divanının Söz Varlığı, SAÜ-Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.

TOKGÖZ, Fatma (2009). Ömer Seyfettin'in Şiirler ve Mensur Şiirler İndeksi, SAÜ-Bitirme Ödevi, Sakarya.

TOPALOĞLU, H.Damla (2010). Ömer Seyfettin Hikâyeler İndeksi, SAÜ-Bitirme Ödevi, Sakarya.

YILMAZ, Zeynep (2010). Tanpınar'ın Edebiyat Tarihi'nin Dizini, SAÜ-Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.