ORTAOKUL TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDA VE ÖĞRETMEN KILAVUZ KİTAPLARINDA YER ALAN YAZMA ETKİNLİKLERİNE DAİR ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Yazma eğitiminin amacı öğrencilerin tüm derslerde anlatmak istediklerini açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edebilmelerine yardımcı olmaktır. Anlatımdaki sorunlar iletişim sorunlarına yol açacağı için bu eğitimin özenle yerine getirilmesi çok önemlidir. Bu amaçla Türkçe yazma öğrenme alanı konusunda birçok çalışma yürütülmüş ve türlü sonuçlara ulaşılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen son Türkçe dersi programında yer alan yazma öğrenme alanı ile ilgili de çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalarda biçim kadar biçem ve içeriğe de önem verilmiştir. Bazı çalışmalar yazma öğrenme alanına ilişkin öğretmen görüşlerini de ele almıştır. Bu çalışmaların çeşitlendirilmesi ve çalışmalara öğretmen kılavuz kitaplarındaki etkinliklerinin de katılması önemlidir. Bu yüzden bu çalışma ortaokullarda görev yapan Türkçe öğretmenlerinin Türkçe ders kitapları ve öğretmen kılavuz kitaplarında yer alan etkinliklerle ilgili görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma için Manisa ve Burdur illerinde yer alan okullarda çalışan 30 Türkçe öğretmeni ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. kullanılmıştır. Toplanan nitel veri içerik analizi yoluyla incelenmiş, kodlar ve temalar belirlenmiştir. Bu temalardan hareketle, elde edilen bulgular üç başlık altında tartışılmıştır: 1) yazma etkinliklerinin türü ve niteliği, 2) öğrencilerin yazma etkinliklerini algılama biçimi ve 3) öğretmenlerin öğretmenlerin genel anlamda etkinlikleri yeterli bulduğunu, öğrencilerin yazmaya karşı isteksiz olduğunu, sınıfların kalabalık olmasının ve zaman yetersizliğinin eğitim sürecini olumsuz etkilediğini ve değerlendirme koymuştur.

VIEWS OF TEACHERS ON THE WRITING ACTIVITIES IN MIDDLE SCHOOL TEXTBOOKS AND TEACHER'S BOOKS OF TURKISH LANGUAGE

The aim of the writing instruction is to help the students explain themselves in writing clearly and comprehensibly. Any problem in writing could end with problems in communication. With this caveat in mind, a lot of research in writing instruction in Turkish language has been conducted to reach various findings. Some research has also been carried out on the Turkish language teaching program developed by Ministry of Education. Those studies have focused on style, form and content. Some of them have aimed to obtain the views of the teachers on the implementation of the program. The mentioned studies should be expanded including the activities in the teacher's boks as well as the textbooks. Therefore, this study aimed to explore the views of the teachers of Turkish language on the activities in textbooks and teacher's books. The participants of the study were 30 teachers working at the middle schools in the provinces of Manisa and Burdur. A semistructured interview form was developed for data collection. The qualitative data were analyzed through content analysis to reach significant codes and themes. Consequently, the findings were discussed under three sub-headings: 1) types and the quality of the writing activities, 2) students' perceptions of the writing activites, and 3) teachers' perceptions of the writing activites. The findings revealed that teachers find those activities satisfactory, that students hesitate to write, that the crowded number of students and lack of time influence the writing instruction negatively, and that further progress about evaluation of the writings should be made.

___