ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE BOŞ ZAMAN DEĞERLENDİRME TERCİHLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (KOCAELİ ÖRNEĞİ)

Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin kişilik özellikleri ve boş zaman değerlendirme tercihleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmanın yöntemi, karşılaştırmalı türden ilişkisel tarama modeli, çalışma grubu ise 2016-2017 öğretim yılı Kocaeli ili İzmit ilçesindeki bir devlet lisesinde öğrenim gören 176 öğrencidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Myers ve Briggs tarafından geliştirilen ve Kabadayı tarafından Türkçe’ye uyarlanan Myers Briggs Tip Göstergesi ile araştırmacılar tarafından geliştirilen Boş Zamanları Değerlendirme Anketi kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise yüzde, frekans ve ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırmada, ortaöğretim öğrencileri arasında; içedönüklerin, dışadönüklere göre, duyusalların ise sezgisellere göre, düşünsellerin duygusallara göre ve algısalların yargısallara göre daha fazla olduğu ve öğrencilerinin boş zamanlarında en çok sosyal medyada dolaşmayı tercih ettikleri, bunu müzik dinleme ve arkadaşlarıyla vakit geçirmenin izlediği sonucuna varılmıştır. Araştırmada, ortaöğretim öğrencilerinin dışa dönük-içe dönük kişilik özelliği ile spor yapma, spor müsabakalarına gitme ile gezi ve seyahatlere gitme sıklığı açısından aralarında anlamlı bir ilişki olduğu; dışadönüklerin, içedönüklere göre daha sık spor yaptıkları, spor müsabakaları ile gezi ve seyahatlere daha sık gittikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca, algılayan- yargılayan kişilik özellikleri ile kitap ve gazete okuma sıklığı açısından aralarında anlamlı bir ilişki olduğu, algısal kişilik özelliğine sahip öğrencilerin yargısal olanlara göre daha sık kitap ve gazete okudukları sonucuna ulaşılmıştır.

EVALUATION OF PERSONALITY CHARACTERISTICS AND SPARE TIME PREFERENCES OF HIGH SCHOOL STUDENTS (KOCAELI EXAMPLE)

This study aims at defining the relations between personality characteristics and the choice of spare time preferences of secondary school students. The research method is correlational survey method, the sample group is composed of 176 students from a state supported high school in İzmit in 2016-2017 school year. Data was collected by Myers Briggs Type personality scale translated and validated by Kabadayı and Spare Time preferences were determined by a questionnaire developed by researchers. Data was analyzed using percentages, frequencies and two- way chi square statistics. The findings put that there are more introverted than extroverted students, more sensing than intuitive students, more thinking than feeling students and more judging than perceiving students. The next finding is that students mostly spent their spare time surfing in social media. The following popular activities are listening music and spent time with friends. In terms of relations between personality characteristics and spare time activities, the first significant relation is between introvert-extrovert types and doing sports, watching sports, and travelling choice. Extroverts prefer sports activities and travelling more than introverts. Another significant relation is between judging and perceiving types and reading frequency. Perceiving students read books and newspapers more than judging students.

___