ORTAÖĞRETİM MÜZİK DERSİNE YÖNELİK BAŞARI TESTİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Genel müzik eğitiminin verildiği ortaöğretim kurumlarında müzik derslerinin planlanması, programlanması, yapılandırılması, çeşitli açılarından düzenlenip geliştirilmesi ve bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi bakımından öğrencilerin elde etmeleri beklenen kuramsal bilgilere ne derece ulaştıkları belirlenmelidir. Müzik kuramları eğitiminin ortaöğretim aşamasında kapsamca genişlemesi ve ilerlemesi göz önüne alındığında müzik derslerinde öğrencilerin bilişsel becerilerinin ölçülmesinin önemi belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Bu nedenle, müzik derslerine yönelik akademik başarı testlerinin geliştirilmesinin gerekliliği ön plana çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı ortaöğretim düzeyinde müzik dersi alan öğrencilerin kazanmaları hedeflenen temel müzik bilgilerini ölçmeye yarayan, geçerlik ve güvenilirlik çalışması yapılmış bir başarı testi geliştirmektir. Kapsam geçerliği için uzman görüşlerine başvurulan ölçme aracının güvenirliği için başarı testi içerisindeki maddelerin çoktan seçmeli olması ve 1-0 madde yapısı göstermesi nedeniyle KR-20 iç tutarlılık katsayısı kullanılmış madde güçlük indeksi ile madde ayırt edicilik indeksleri hesaplanmıştır. Bu analizler için ITEMAN analiz programından yararlanılmıştır. Buna göre, ortalama madde güçlük ve ayırt edicilik indeksleri sırasıyla 0,411 ve 0,384 olarak belirlenmiştir. Uzman görüşleri ve madde analizi sonunda 25 maddeye indirgenen başarı testinin geçerliliğinin yüksek olduğu saptanmıştır. Güvenirlik çalışmaları 180 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Analiz sonucunda ölçme aracının KR-20 güvenilirlik katsayısı 0,76 bulunmuştur. Sonuç olarak Ortaöğretim Müzik Dersi Başarı Testi’nin, ortaöğretim öğrencilerinin müzik dersindeki akademik başarılarını ölçmede kullanılabilecek yeterli düzeyde geçerlik ve güvenirlik değerlerine sahip bir ölçek olduğu saptanmıştır.

DEVELOPING THE ACHIEVEMENT TEST FOR THE SECONDARY EDUCATION MUSIC COURSE

In the scope of planning, programming, configuration, development of music lessons in secondary education institutions, where general music education is trained, and their assessment in accordance with an integral point of view, it should be determined what extent the students reach the expected theoretical knowledge. The importance of measuring cognitive skills of students in music lessons shows up distinctly, when scope enlargement and progress of music theories education in secondary education level is considered. For this reason, the necessity for developing academic success tests in music lessons comes to the forefront. This research aims at developing an achievement test with validity and reliability work to measure the basic music knowledge targeted for secondary education students taking the music course to gain. For the content validity, expert opinion was requested; and due to the fact that the items in the test were designed in the form of multiple-choice and that it was in the 1-0 item structure for the reliability of the measurement tool, KR-20 internal consistency coefficient was used, items’ distinctive indices were calculated through item difficulty index. The ITEMAN analysis programme was employed for those analyses. Accordingly, averaged item difficulty and distinctiveness indexes have been determined as, respectively, 0,411 and 0,384. At the end of specialist opinions and item analysis, it’s been specified that the validity of success test, which has been reduced to 25 articles, is high. The reliability work was conducted with 180 students. In consequence, the KR-20 reliability coefficient for the measurement tool was found to be 0.76. To conclude, it was found that the secondary education music course achievement test was a scale with sufficient level of validity and reliability which could be used to measure the secondary education students’ academic achievement in the music course.

___

ABRAHAM, vd., Understanding and Misunderstanding of Eighth Graders of Five Chemistry Concepts Found in Textbooks, Journal of Research in Science Teaching, S:29, (1992), s.105-120.

ABRAHAM, M.R., WILLIAMSON, V.M. ve WESTBROOK, S.L., A Cross-Age Study of the Understanding Five Concepts, Journal of Research in Science Teaching, S:31, (2), (1994), s.147-165.

AHMANN, J.S. ve GLOCK, M.D., Evaluating Pupil Growth: Principles of Tests and Measurements, (3rd ed.), Allyn and Bacon. Boston 1971.

AKANDERE, M., ÖZYALVAÇ, N. ve DUMAN, S., Ortaöğretim Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutumları ile Akademik Başarı Motivasyonlarının İncelenmesi (Konya Anadolu Lisesi Örneği), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S: 24, (2010), s.1-10.

AKBULUT, E., Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin Denetim Odaklarına İlişkin Algıları, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, S:26, (3), (2006), s.171–180.

AYAS, A. ve DEMİRBAİ, A., Turkish Secondary Students‟ Conception of Introductory Chemistry Concepts, Journal of Chemical Education, S:74, (5),(1997), s.518-521.

BAYKUL, Y., Eğitimde ve Psikolojide Ölçme: Klasik Test Teorisi ve Uygulaması, ÖSYM Yayınları, Ankara 2000.

CARTER V. ve GOOD E., Dictionary of Education. 4nd ed., McGraw Hill Book Company, New York 1973.

BLOOM, B.S., İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme, Çev.: Durmuş Ali Özçelik, 3. Baskı, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. İstanbul 1998.

BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi Yayınları, Ankara 2011.

ÇALIK, M. ve AYAS, A., Öğrencilerin Bazı Kimya Kavramlarını Anlama Seviyelerinin Karşılaştırılması, 2000’li Yıllarda I. Öğrenme ve Öğretme Sempozyumu, İstanbul 2002.

ÇALIK, M. ve AYAS, A., Çözeltilerde Kavram Başarı Testi Hazırlama ve Uygulama, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 2, (14), (2003), s.1-17.

ÇEVİK, S., Ülkemizde Müzik Öğretimine Genel Bir Bakış, Ortaöğretim Kurumlarında Müzik Öğretimi ve Sorunları, Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulu Yayınları, Ankara 1989, s. 103-107.

DALKIRAN, E., Keman Eğitiminde Performansın Ölçülmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S:5, (2), (2008), s.116-136.

ERCAN, İ. ve KAN, İ., Ölçeklerde Güvenirlik ve Geçerlik, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, S:30 (3), (2004), s.211-216.

ERDOĞDU, Y.M., Yaratıcılık ile Öğretmen Davranışları ve Akademik Başarı Arasındaki İlişkiler, Sosyal Bilimler Dergisi, S:5, (17), (2006), s.95-106.

GAY, LR., Educational Evaluation and Measurement, (2nd ed.), A Bell & Howell Company, London 1985.

GÖNEN, S., KOCAKAYA, S. ve KOCAKAYA, F., Dinamik Konusunda Geçerliği ve Güvenirliği Sağlanmış Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, S:8 (1), (2011), s.40-57

GÜRSAKAL N., Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Bursa 2001.

KOÇ, N., Standart Başarı Testlerinin, Bir Eğitim Sisteminde Verilen Çeşitli Kararlardaki Yeri ve Önemi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, S:1, (17), (1984), s.159-172.

KUBISZYN, T. ve BORICH, G., Education Testing and Measurement, (7th ed.), John Wiley, Hoboken 2003.

KURTULDU, M.K., Piyano Eğitiminde Başarısızlık Nedenlerine Yönelik Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Kastamonu Eğitim Dergisi, S:18, (3), (2010), s.917 930.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI, Ortaöğretim Müzik Dersi Öğretim Programı, (2009), http://ttkb.meb.gov.tr, (ET:23.05.2010).

MEHRENS, W.A., ve LEHMANN, I.J., Measurement and Evaluation in Education and Psychology, Fourth Ed., Harcourt Brace Collage Publishers, USA 1991.

ÖZÇELİK, D.A., Ölçme ve değerlendirme, ÖSYM Yayınları, Ankara 1992.

ÖZGÜVEN, İ.E., Psikolojik Testler, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Yayınları, Ankara 1994.

ŞENDURUR, Y. ve BARIİ, D.A., Müzik Eğitimi ve Çocuklarda Bilişsel Başarı, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, S:22, (1), (2002), s.165-174.

TEKİN, H., Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Yargı Yayınevi, Ankara 1991.

TEZBAİARAN, A. Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu, Türk Psikologlar Derneği Yayınları. Ankara, 1996.

TREAGUST, D.F., Development and Use of Diagnostic Tests to Evaluate Students‟ Misconceptions in Science, International Journal of Science Education, S:10, (2), (1988), s.159-169.

TURGUT, M.F., Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Saydam Matbaacılık, 9. Baskı. Ankara 1992.

UÇAN, A., Müzik Eğitimi, Evrensel Müzikevi, Ankara 2005.

YILDIRIM, C., Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, ÖSYM Yayınları, Ankara 1999.