AHMET HAŞİM’DE EV-YUVA VE DOĞA İMGESİ

Ev ve yuva imgeleri şiirde çok kullanılan imgelerdendir. Şairin kendini güvende hissettiği bir sığınaktır ev. Ahmet Haşim'in şiirlerinde doğa imgesi üzerinde en fazla durulan konulardan olmuştur. Ayrıca şairin karamsarlığı ve gerçek dünyadan hayali dünyaya kaçma isteği üzerinde de değerlendirmeler yapılmıştır. Fakat Haşim'in neden gerçek dünyadan hayali dünyaya kaçtığı konusu üzerinde pek durulmamıştır. Çünkü Haşim'in şiirlerinde yarattığı hayali dünya, gerçek dünyadan daha zengindir. Bunun yanı sıra Haşim'in eve ve doğanın içinde bir yuvaya ya da sığınağa duyduğu ihtiyaç da dikkat çekici bir konudur. Haşim, evin içinde, daha dar bir mekânda daha huzurludur. Bu durumu şairin "Evim" adlı şiirinde görebiliriz. Ayrıca Haşim, daha geniş bir sığınağı "O Belde" adlı şiirinde betimlenmektedir. O belde, doğanın bir parçası ve doğadaki bir kuytuluktur. Dolayısıyla tıpkı bir kuş yuvası gibi şairin hisleriyle, yüreğiyle yapılmıştır. Geçek olup olmaması şair için önemli değildir. Çünkü aslında şair, bu betimlediği yerin zihninin sığınağı olduğunu bilir. Gerçek dünyadan kaçmak isteyen onun zihni ve hayalidir. Zihni, gerçek dünyadan kaçmak ister. Çünkü gerçek dünya karamsar ve güvenli olmayan bir yerdir. Bol "hareket" ve bol ışık vardır. Bu hareket ve ışık bolluğu şairi ürkütmektedir. Daha az aydınlık, daha sessiz, daha doğayla iç içe ve daha samimi bir dünyayı ancak zihninin "el değmemiş" bölgelerinde bulur. Bulduğu bu yer ev-yuva, "o belde"dir

HOME-NEST AND NATURE IMAGES İN AHMET HAŞİM

Home and Nest images are commonly used images in poetry. Home is a shelter within the poet feels himself safe and secure. Image of nature in Ahmet Hasim’s poems, has been the most focused subjects on. Furthermore, assessments have been made on the poet's pessimism and desire that escape to an imaginary world from the real world. But, It hasn’t been dwelled enough on subject why Haşim escape from the real world to an imaginary world. Because, imaginary world that was created in Haşim’s poems, is richer than the real world. It is alsa a remarkable issue, the need of Haşim for a home and a nest or a shelter in nature. Haşim is more peaceful in a narrower space, inside the home. We can see this situation in poet’s poem called "Evim". Furthermore Hashim described a larger shelter in his poem called "O Belde”. “O Belde” is a part of nature and a nook in nature. Therefore, just like a bird's nest, it has been made with the poet's feelings, his heart. Actually it is not important to be real or not for poet. Because in fact the poet knows the place that described, is mind’s shelter. It is the poet’s mind and dream, who wants to escape from the real world. His mind wants to escape from the real world, Because the real world is a place that is pessimistic and unsafe. There is plenty of "movement" and plenty of light. This plenty of movement and light has scared the poet. He can find the world that is less bright, more silent, more and more intimate with nature, in his "untouched" regions of his mind. This is the place that he found is home-nest, “O Belde”

___

AHMET HAŞİM, “Evim”, Seçmeler, Haz. Yüksel Kanar, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul, 2007, s.60.

AHMET HAŞİM, “O Belde”, Seçmeler, Haz. Yüksel Kanar, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul, 2007, s.45-47.

ALPTEKİN Turan, Ahmet Haşim Hayatı Sanatı ve Eserleri, Kastaş Yayınları, İstanbul, 1985.

ARGUNŞAH Hülya, “Milli Edebiyat”, Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı 1839-2000, Editör. Ramazan Korkmaz, Grafiker Yayıncılık, Ankara, 2011, s.183-233.

AYVAZOĞLU Beşir, Ömrüm Benim Bir Ateşti, Ötüken Neşriyat A.Ş, İstanbul, 2000.

BACHELARD Gaston, Mekânın Poetikası, Kesit Yayıncılık, İstanbul, 1996.

ÇETİN Nurullah, Şiir Çözümleme Yöntemi, Öncü Kitap Basımevi, Ankara, 2009.

ERCİLASUN Bilge, “Ahmet Hâşim‟in Sanatı”, Doğumunun Yüzüncü Yılında Ahmet Hâşim, Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Ankara, 1992, s.23-35.

GÜNTÜRKÜN Nâzan. “Ahmet Haşim ve Zaman”, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, S. 104, Ankara, 1960, s. 394-397.

HULUSİ Şerif, Ahmet Haşim Hayatı, Sanatı ve Seçilmiş Şiirleri, Bilgi Yayınevi. Ankara, 1967.

KANTER, Fatih, “Tevfik Fikret ve Ahmet Haşim‟in Şiirlerinde Ütopya”, Turkish Studies- International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 6/3 Summer 2011, s. 963-972.

KAPLAN Mehmet, “Yollar”, Şiir Tahlilleri I. Tanzimat’tan Cumhuriyet’e, Dergâh Yayınları, İstanbul, 2003, s.138-146.

KAPLAN Mehmet, “O Belde‟nin Tahlili”, Türk Edebiyatı Üzerine Araştırmalar I, Dergâh Yayınları, İstanbul, 2004, s.413-424.

KOLCU, Ali İhsan, Albatros’un Gölgesi, Salkımsöğüt Yayınevi, Erzurum, 2011.

KOLCU Ali İhsan, Ahmet Haşim’in Poetikası, Salkımsöğüt Yayınevi, Erzurum, 2009.

ÖZMEN Kemal, “Ahmet Hâşim Sembolist mi Empresyonist mi”, Çağdaş Türk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış, Nevin Önberk Armağanı, Ankara: Simurg Kitapçılık, Ankara, 1997, s.295-322.

PARLATIR İsmail. “Ahmet Hâşim‟in Şiirinde Karamsarlık”, Doğumunun Yüzüncü Yılında Ahmet Hâşim, Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Ankara,1992, s.13-23.

TANPINAR Ahmet Hamdi, “Ahmet Haşim‟e Dair”, Edebiyat Üzerine Makaleler, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1969, s.305-311.

TURAL Sadık Kemal, “Ahmet Hâşim‟in Hayatının Ana Çizgileri”, Doğumunun Yüzüncü Yılında Ahmet Hâşim, Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Ankara, 1992, s.23-35.

YAVUZ Hilmi, Okuma Biçimleri Varlığın ve Sanatın Dili, Timaş Yayınları, İstanbul: 2010.

YİVLİ Oktay, “Ahmet Haşim‟in Ütopyası Üzerine Bir Deneme”, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, S. 536, Ankara, 1996, s.173-177.