ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ VE EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ülkemizde hizmet veren kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin, girişimciliği geliştirmeye yönelik faaliyetleri özellikle 2000’li yıllardan itibaren artış göstermiş, küreselleşmenin de etkisiyle ulusal ve uluslararası boyutta önem kazanan girişimcilik, son yıllarda genç nüfusun ve özellikle üniversite öğrencilerinin kariyer açısından yakından ilgilendikleri bir kavram haline gelmiştir. Son yıllarda gerek Türkiye’de gerekse diğer ülkelerde girişimci bireyler yetiştirilmesine yönelik uygulamalar da giderek yaygınlaşmıştır. Girişimcilik eğitimleri üniversitelerin yanısıra lise düzeyinde eğitim veren kurumlara kadar indirgenmiş durumdadır. Üniversiteler, rekabetçi küresel yapının gereklerine uygun olarak, ders plan ve müfredatları çerçevesinde uyguladıkları girişimcilik eğitimleriyle birlikte genç neslin girişimciliğe yönelik özelliklerini ortaya çıkarmaya ve güçlendirmeye çalışmaktadırlar. Bu çalışmanın ana amacı, girişimcilik eğitimi alan üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesidir. Nicel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada, verilerin elde edilmesinde anket tekniğinden yararlanılmış, anket yoluyla elde edilen veriler istatistiki analizlere tabi tutulmuştur. Verilerin elde edilmesinde olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilere ilişkin yüzde, frekans dağılımı, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi ve one way anova testi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların; girişimcilik açısından yeniliklere açık, yardımsever ve kararlı bir eğilim gösterdikleri tespit edilmiştir. Diğer yandan öğrencilerin; kurallara uyulmaması, yapılan işlere müdahale edilmesi ve dikkat dağıtıcı durumların girişimcilik eğilimlerini olumsuz yönde etkiledikleri belirlenmiştir. Önlisans öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre girişimcilik seviyelerinin farklılık gösterdiği çalışmada, elde edilen diğer önemli bir sonuç da demografik değişkenlerin, öğrencilerin girişimcilik eğilimlerini etkilemesi olmuştur.

A RESEARCH ON UNDERGRADUATE STUDENTS’ ENTREPRENEURSHIP TRAININGS AND TENDENCIES

Activities of public institutions and non-governmental organizations serving in our country to develop entrepreneurship have increased especially since the 2000s. Entrepreneurship, which has gained national and international importance with the effect of globalization, has become a concept that young people and especially university students are interested in in terms of career. In recent years both in Turkey entrepreneurial individuals in other countries has become widespread applications for training. Entrepreneurship trainings are reduced to universities as well as institutions providing high school education. In accordance with the requirements of the competitive global structure, universities are trying to reveal and strengthen the entrepreneurial characteristics of the young generation with the entrepreneurship trainings they implement within the framework of their course plans and curricula. The main purpose of this study is to determine the entrepreneurship tendencies of university students who are educated in entrepreneurship. In this study, which was designed as a quantitative research, questionnaire technique was used to obtain the data and the data obtained through the survey were subjected to statistical analysis. In order to obtain the data, one of the non-probability sampling methods was used easily. Percentage, frequency distribution, arithmetic mean, standard deviation, t test and one way anova test were performed. According to the results of the research; in terms of entrepreneurship, it is determined that they tend to be innovative, helpful and determined. On the other hand; noncompliance with the rules, intervening in the works and distractions affect the entrepreneurship tendencies negatively. In the study where the level of entrepreneurship varies according to the gender variable of the associate degree students, another important result obtained is that the demographic variables affect the entrepreneurship tendencies of the students.

___

  • Acar, D. ve Tuğay, O. (2007). Üniversite Sanayi İşbirliği Bağlamında Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğrencilerinin KOBİ’lerde Staj Olanakları: Burdur’da Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(1), 1-12.
  • Aidis, R. (2003). Entrepreneurship and Economic Transition. Tinbergen Institute Discussion Paper, Amsterdam.
  • Akdemir, A. (2016). Kariyer Alternatifi Olarak Girişimcilik, Ed. H. Karadal, Girişimcilik, s.49-50, Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • Aksel, İ. ve Bağcı, Z. (2016). Girişimcilik Eğilimi; Bir Kamu Üniversitesinin İİBF’sinde Öğrenim Gören Son Sınıf Öğrencilerinde Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(7), 2120-2133.
  • Aksoy, C. ve Yalçınsoy, A. (2017). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 9(4), 341-359.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (7. Baskı). Sakarya Yayıncılık, Sakarya
  • Avşar, M. (2007). Yüksek Öğretimde Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimlerinin Araştırılması, Çukurova Üniversitesinde Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Arslan, K. (2002). Üniversiteli Gençlerde Mesleki Tercihler ve Girişimcilik Eğilimleri. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6, 1-11.
  • Balaban, Ö. ve Özdemir, Y. (2008). Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Eğilimi Üzerindeki Etkisi: Sakarya Üniversitesi İİBF Örneği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3(2), 133-147.
  • Başar, M. (2004). Girişimcilik ve Girişimcinin Özellikleri, Ed. Y. Odabaşı, Girişimcilik, s.1-18, Açık Öğretim Fakültesi Yayını No:824, Eskişehir.
  • Bilge, H. ve Bal, V. (2012). Girişimcilik Eğilimi: Celal Bayar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(16), 131-148.
  • Bozkurt, Ç. Ö. (2011). Dünyada ve Türkiye’de Girişimcilik Eğitim. Detay Yayıncılık, Ankara
  • Brandstätter, H. (2011). Personality Aspects of Entrepreneurship: A Look at Five Meta-Analyses. Personality and Individual Differences, 51(3), 222-230.
  • Cansız, E. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerinin Belirlenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Carsrud, A. L. ve Brännback, M. E. (2007). Entrepreneurship. Greenwood Press, Westport.
  • Chelariu, C., Brashear, T. G., Osmonbekov, T. ve Zait, A. (2008). Entrepreneurial Propensity in a Transition Economy: Exploring Micro-Level and Meso-Level Cultural Antecedents. Journal of Business & Industrial Marketing, 23(6), 405-415.
  • Crant, J. M. (1996). The Proactive Personality Scale as a Predictor of Entrepreneurial Intentions. Journal of Small Business Management, July, 42-49.
  • Culhane, J. H. (2003). The Entrepreneurial Orientation-Performance Linkage in High Technology Firms: An International Comparative Study. Thesis for the Degree of Doctor of Philosopy, Graduate School of The University of Massachusetts, Amherst.
  • Cuervo, Á., Ribeiro, D. ve Roig, S. (2007). Entrepreneurship Concepts, Theory and Perspective. Springer, Berlin.
  • Dolu, Ç. İ., Temucin, D. E. ve Özkan, A. H. (2016). Hemşirelik Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeyleri ile Bazı İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 11(2), 293- 315.
  • Ekici, E. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimini Belirlemede Planlanmış Davranışlar Teorisi ve Girişimcilik Eğitiminin Rolü. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Ferrell, O. C. ve Hartline, D. M. (2014). Marketing Strategy Text and Cases (6. Baskı). SouthWestern, USA.
  • Fifield, P. (2008). Marketing Strategy Masterclass. Elsevier, Oxford. Friis, C., Karlsson, C. ve Paulsson, T. (2004). Relating Entrepreneurship to Economic Growth. Ed. B.
  • Johansson, C. Karlsson ve S. R. Roger, The Emerging Digital Economy: Entrepreneurship, Clusters and Policy, s. 83-111, Springer, Berlin.
  • Gilligan, C. ve Wilson, M. S. R. (2009). Strategic Marketing Planning (2. Baskı). Elsevier, Oxford.
  • Hooley, G., Piercy, F. N. ve Nicoulaud, B. (2008). Marketing Strategy and Competitive Positioning (4. Baskı). Pearson Education Limited, England.
  • Israr, M. ve Saleem, M. (2018). Entrepreneurial Intentions Among University Students in Italy. Journal of Global Entrepreneurship Research, 8(20), 1-14.
  • İşcan, F. Ö. ve Kaygın, E. (2011). Potansiyel Girişimciler Olarak Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 275-286.
  • İyigün, N. Ö. (2017). Editörde. İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi, 1(1), ii.
  • Jones, G. ve Wadhwani, R. D. (2006). Entreneurship and Business History: Renewingthe Research Agenda. Harvard Business School Research No:07-007.
  • Karimi, A., Malekmohamadi, I., Daryani, A. M. ve Rezvanfar, A. (2011). A Conceptual Model of Intrapreneurship in the Iranian Agricultural Extension Organization Implications for HRD. Journal of European Industrial Training, 35(7), 632-657.
  • Kaya, M. D., Güzel, D. ve Çubukçu, B. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinin Araştırılması: Atatürk Üniversitesinde Bir Araştırma. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2), 76-89.
  • Keleş, H. N., Özkan, K. T., Doğaner, M. ve Altunoğlu, E. A. (2012). Önlisans Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 5(9), 107-118.
  • Kılıç, R., Keklik, B. ve Çalış, N. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma: Bandırma İİBF İşletme Bölümü Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2), 423-435.
  • Koçak, O. ve Kavi, E. (2010). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimleri: Yalova ve Kadir Has Üniversitelerinde Yapılan Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Uluslararası II. Trakya Bölgesi Kalkınma - Girişimcilik Sempozyumu, s. 175-192, Kırklareli.
  • Kulothungan, G. (2010). What do We Mean by “Social Enterprise”? Defining Social Entrepreneurship. Ed. R. Gunn ve C. Durkin, Social Entrepreneurship: A Skills Approach, s.19-27, Policy Press, Great Britain.
  • Küçükaltan, D. (2009). Genel Bir Yaklaşımla Girişimcilik. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 4(1), 21- 28.
  • Littunen, H. (2000). Entrepreneurship and the Characteristics of the Entrepreneurial Personality. International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, 6(6), 295-310.
  • Malhotra, K. N. (2004). Marketing Research an Applied Orientation (4. Baskı). Pearson Prentice Hall, New Jersey.
  • Mirze, S. K. (2010). İşletme. Literatür Yayıncılık, İstanbul
  • Mueller, L. S., Thomas, S. A. (2001). Culture and Entrepreneurial Potential: A Nine Country Study of Locus of Control and Innovativeness. Journal of Business Venturing, 16(1), 51-75.
  • Olaposi, T. O., Binuyo, O. G. ve Ayanlade, O. S. (2015). The Impact of Gender on the Entrepreneurial Start-Up Activities of Selected Obafemi Awolowo University Students. Journal of Entrepreneurship and Innovation Management, 4(1), 45-61.
  • Oliver, S. (2007) Public Relations Strategy (2. Baskı). Kogan Page Limited, London.
  • Örücü, E., Kılıç, R. ve Yılmaz, Ö. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinde Ailesel Faktörlerin Etkisi, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 2(2), 27-47.
  • Paley, N. (2005). The Manager’s Guide to Competitive Marketing Strategies (3. Baskı). Thorogood, London.
  • Porter, E. M. (1996). What is Strategy? Harvard Business Review, November-December, 61-78.
  • Proctor, T. (2000). Strategic Marketing - An Introduction. Routledge, London.
  • Rauch, A. ve Frese, M. (2007). Let's Put the Person Back into Entrepreneurship Research: A MetaAnalysis on the Relationship Between Business Owners' Personality Traits, Business Creation, and Success. European Journal of Work and Organizational Psychology, 16(4), 353-385.
  • Strazdiené, G. ve Garalis, A. (2008). Identification of College Students' Entrepreneurship Qualitie. Socialiniai Tyrimai / Social Research, 4(14), 132-140.
  • Taş, A. (2016). Girişimcilik Eğitimi ile Girişimcilik Eğilimi Arasındaki İlişkinin Parametrik Tekniklerle Analizi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Thompson, E. R. (2009). Individual Entrepreneurial Intent: Construct Clarification and Development of an Internationally Reliable Metric. Entrepreneership Theory and Practice, 33(3), 669-694.
  • Türeli, E. ve Türeli, Ş. N. (2017). Geleneksel El Sanatları Öğrencilerinin Girişimcilik Yatkınlıklarının Değerlendirilmesi Süleyman Demirel Üniversitesinde Bir Araştırma. International Journal of Social Sciences and Education Research, 3(4), 1200-1215.
  • Wang, K. C. ve Wong, P.-K. (2004). Entrepreneurial Interest of University Students in Singapore. Technovation, 24, 163-172.
  • Wilson, M. S. R. ve Gilligan, C. (2005). Strategic Marketing Management - Planning Implementation and Control (3. Baskı). Elsevier, Oxford.
  • Yüzüak, E. (2010). Üniversitelerde Öğrenim Gören Kız Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimlerini Etkileyen Faktörler: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İ.İ.B.F. Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • Zengin, Y. (2015). Girişimcilik Becerilerinin Firma Rekabetçiliğine Etkisi: TRA2 Bölgesinde Bir Araştırma. Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.