KAYSERİ/ TARİHİ TALAS EVLERİ GİRİŞ CEPHE TASARIMLARI

Talas'ın ilçe ve köyleri etnik ve dini açıdan kozmopolit bir yapıya sahip olup burada bulunan tarihi kâgir evlerin giriş cepheleri tipolojik olarak incelenmiştir. Evlerin ana kütlesi içerisinde yer alan sadece asıl giriş kapıları ve avlu giriş kapıları değerlendirilmiştir. Girişler üzerindeki kitabelerden evler genellikle XIX. yy.'a tarihlenmekte olup süslemenin Rönesans, Klasik, Barok, Art Nouveau gibi eklektik üslup ağırlıklı olduğu görülmektedir. Talas'ın tarihi kâgir evleri ve her birinin bir tabloyu andıran giriş cepheleri mimari tasarımlarının zenginliği ile merkezin tarihi süreçteki önemini açıkça ortaya koymaktadır. Evlerin giriş cepheleri sahibinin ekonomik gücüne göre değişen büyüklük ve süslemesi ile ayrıca evde yaşayan insanlarla ilgili dini ve sosyo-kültürel açıdan önemli bilgiler sunan alanlardır. Girişlerdeki bezemenin çok azı birbirinin tekrarı şeklindedir ve cephelerde bezeme anlayışı hareketli ve zengin karakterlidir. Mimari olarak güçlü ve özgün eserlerin meydana getirildiği cephelerde en önemli unsur malzeme kullanımındaki ustalıktır. Taş malzeme ile her cepheye özgün ifadelerin kazandırılması, taş ustalarının konu ile ilgili teknik donanımı ve kabiliyeti ile açıklanabilmektedir. Farklı mimari sentezlerin ve süslemenin bir arada başarılı bir şekilde harmanlandığı merkezde teknik ve işçilik en olgun seviyededir. Evlerin giriş cepheleri, bilgi birikiminin kaliteli malzeme, sanat ve estetikle buluşturulması ile eve gelen kişiyi karşılayarak arkada yer alan yaşam ve yaşayanla ilgili fikirlerin de verildiği sembolik ifadeler içermektedir

KAYSERİ/ DESIGN OF ENTRANCE FACADE OF HISTORIC TALAS HOUSES

Towns and villages of Talas has in terms of ethnic and religious was a cosmopolitan structure, entrance facades of hıstorical stone houses found here were examined as typological. only located within the main mass of the houses have been evaluated that the main entrance doors and the entrance gates of the courtyard. Generally houses are dated to the XIX. th. century from inscriptions on door entries, and accordingly eclectic style is weighted consist of decorations like Renaissance, Classical, Baroque style, Art Nouveau. Talas historic stone houses, and entrance facades with a wealth of architectural desıgns that each one is smilar to the table reveals the importance in the historical process of the center. Entrance facade of houses that size and decoration varying according to the economic strength of the owner, also these are the areas that offer important information that religious and socio-cultural perspective of the people who lived in the house.Very few of the decoration in entrance is a repetition of each other and decorations in facades is moving and rich charachter. İn facades that architecturally strong and original works was created, factor in the use of materials to mastery the most ımportant. each facade to gain a unique expression with stone material, about the subject can be explained by capability and technical equipment to the related topics of stone masters. synthesis of different architectural and decorations together successfully blended, in center, tecnicaland workmanship are the most mature level. Entrance facade of houses that to bring together with quality meterial of knowledge, art and aesthetics the man who came to the house meets back in about life and living too it includes symbolic expressions

___

  • Altuner, H. (2013). “Geleneksel Niğde Evleri Giriş Düzenlemeler” Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/8 Summer 2013, p. 1643-1670, Ankara-TURKEY.
  • Ateş, A. S. (1997). Kayseri Sivil Mimarisinde Değişimler ve Etkenleri, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış) Yüksek Lisans Tezi Ankara.
  • Bayram, Ş. (2004). Kapı/Giriş Mekânı, Anlam ve Tasarımı İçin Tipolojik Araştırma. 19. yy. Beyoğlu (Pera) Örneği, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış) Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Binan, M. (1995). Ahşap Kapılar ve Metal Tamamlayıcı Elemanlar, İstanbul.
  • Büyükmıhçı, G. (2005). Kayseri’de Yaşam ve Konut Kültürü, Kayseri.
  • Çakıroğlu, N. (1952). Kayseri Evleri, İstanbul.
  • Cömert, H. (2013). “19. Yüzyılda Kayseri’de Ortak Yaşam Kültürü”, Erciyes’in Rüyası Kayseri (Haz. Filiz Özden), YKY., İstanbul, 345-357.
  • Çakmak, Ş. (2001). Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (1300-1500), Ankara.
  • Çınar, S. (2012). “Cephe Bezemeleri ile Öne Çıkan Bir Grup Erzurum Evi” Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research, Cilt:5 Sayı:22, Volume: 5, Issue: 22 Yaz 2012, Summer 2012, 367-390.
  • Erpi, F. (1991). “Sosyo-Kültürel Yapının Yerel Konut Mimarisindeki Yansıması Üzerine Kıyaslamalı Üç Örnek: Anadolu’daki Türk, Rum ve Levanten Konut Mimarileri”, Türk Halk Sempozyumu Bildirileri 5-7 Mart 1990 Konya, Ankara.
  • Eyice, S. (1974). “Türk Kapılarının Madeni Süsleri” Sanat Dünyamız, S.1, 20-29.
  • Güngör Açıkgöz, Ş. ve Ahunbay, Z. (2008). “19. yy. Kayseri Kiliseleri İçin Koruma Önerileri” İTÜ Dergisi/a Mimarlık, Planlama, Tasarım, C.7,S.2, İstanbul, 26-37.
  • İmamoğlu, V. (1992). Geleneksel Kayseri Evleri, Ankara.
  • İmamoğlu, V. (2010). Gesi Evleri Mimar Sinan’ın Yetiştiği Yöredeki Köyler ve Geleneksel Evler, Kayseri.
  • İmamoğlu, V. (2013). “Kayseri’de Yaşam ve Sivil Mimari: Geleneksel Kent ve Bağ Evleri” Erciyes’in Rüyası Kayseri (Haz. Filiz Özden), YKY., İstanbul, 253-319.
  • İnbaşı, M. (2000). "Kayseri Kalesi", Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Osmanlı Tarih Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, OTAM, S.11, Ankara 2000, 825-848.
  • İpşirli, M. (2002). “Kayseri”, TDV. İslam Ansiklopedisi, C.25, Ankara, s.94-101.
  • Kartal, M. (1990). “Eski Kayseri Evinde Taşın Kullanımı” İlgi, S.61, İstanbul, 9-11.
  • Özkul, I. F. (2001). Geleneksel Kayseri Konutlarında Ahşap Kullanımı, Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi ABD., Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kayseri.
  • Özsoy, H. (1991). Dünden Bugüne Talas, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Ana Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kayseri.
  • Skylıfe. “Bir Bozkır Türküsü: Talas”, İstanbul, 2005-Kasım, 86-94.
  • Tali, Ş. (2008). “Germir Evlerinin Giriş Kapı Tasarımları Üzerine Tipolojik Bir Araştırma” Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, S.21, Erzurum, 165-185.
  • Tali, Ş. (2014). Kayseri Erkilet’te Türk Devri Mimari Eserleri, Karınca A., Ankara.
  • Türkmen, K. (1997). “Talas’ta Türk Devri Yapıları” Vakıflar Dergisi, S.26, Ankara, 153-192.
  • Ünal, R. H. (1982). Anadolu Türk Mimarisinde Taçkapılar, İzmir.