İLKOKUL BİRİNCİ SINIF GÖRSEL SANATLAR EĞİTİMİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Eğitim sürecinde görsel okuryazarlık; bireyin görsel mesaj oluşturma ve yorumlama yeteneklerini zenginleştiren, aynı zamanda öğrencilerin görsel imgeleri kullanarak okuma ve yazma becerilerinin gelişimini sağlayan yeni eğitim programlarıyla mümkün olacaktır. Günümüzde düşünme, öğrenme ve imgeler yoluyla kendini ifade edebilme ancak görsel sanatlar yoluyla mümkün olabilecektir. Görsel sanat eğitimi, bireylerin sanat ve kültür alanlarında yetiştirilip, bilinçlendirilme etkinliğidir. Bu eğitim süreci hem teorik hem de uygulamalı çalışmaları içermesinden dolayı yaratıcılığı da önemli ölçüde etkilemektedir. Görsel sanatlar dersi çocuğun ruhsal ve bedensel gelişimini destekleyen önemli araçlardan bir tanesidir. Bu nedenle tüm bireylerin faydalanması gereken bir alandır. Sanat eğitimi, bireylerin sanat ve kültür alanlarında yetiştirilip, bilinçlendirilme etkinliğidir. Teorik ve uygulamalı çalışmalarla verilen sanat eğitimi kimi zaman sadece plastik sanatları, kimi zaman da diğer sanat dallarını da içerisine alır. Sanat eğitimi süreci uygulamalı çalışmaları da içerdiğinden dolayı yaratıcılığı etkilediği bilinmektedir. Çok yönlü verilen bir sanat eğitimi ile dış dünyayı algılaması değişen bireyin, daha yaratıcı, kendine güvenen, üretici, çevresini olumlu yönde değiştirmeye ve yeni biçimler vermeye çalışan biri olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, ilkokul birinci sınıf görsel sanatlar eğitimi dersinin öğretim programında yer alan kazanımlar analiz edilmektedir. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Görsel Sanatlar Eğitimi Öğretim Programına bir bütün olarak bakıldığında, kazanımların kademe öğrencisinin bilişsel ve duyuşsal düzeyine yeterince uygun olmadığı söylenebilir

___

DEMİREL, Ö. (2007). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme, Ankara: Pegem A Yayıncılık.

DOLL, R. (1992). Curriculum Improvement: Decision Making and Process. Boston: Allyn and Bacon.

ERTÜRK, S. (1992). Eğitimde “Program” Geliştirme, 5. Baskı, Ankara: Yelkentepe Yayınları, 1984

GÜNDOĞDU, K. "Ölçülebilir Öğrenme Amaçlarının Oluşturulması", Ölçme ve Değerlendirme, (Editör: E.Karip), s.17-50, Ankara: Pegem A Yayınları, 2007.

İŞBİLEN, A. (2002). "Türkiye’de sanat eğitiminde öğretmen yetiştirme", Türkiye’de Sanat Eğitimi ve Öğretmen Yetiştirme Sempozyumu. (ss.137–150 ). (08–10 Mayıs 2002). Ankara: Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Matbaası.

KIRIŞOĞLU, O. (2002). Sanatta Eğitim, Ankara: Pegem Yayıncılık.

MEB (2006). Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programı (1-8. Sınıflar),Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

ÖZSÖY, V. (2003). Resim-İş Eğitiminin Tarihsel ve Düşünsel Temelleri, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

SÖNMEZ, V. (2007). Program Geliştirmede Öğretmen Elkitabı, Ankara: Anı Yayıncılık.

TANNER, D.& TANNER L.N.(1980). Curriculum Development, New York: Macmillan Publishing.

TEKİN, H. (1982). Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme, 3. Baskı, Ankara: daily News Web Ofset Tesisleri, 1982.

TURGUT, F. (1986). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metotları, Ankara: Saydam Matbaası.

TÜRKKAN, B. (2008). İlköğretim görsel sanatlar dersi bağlamında görsel kültür çalışmaları: Bir eylem araştırması. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

YILDIRIM, A. Ve H.ŞİMŞEK (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Genişletilmiş 9. Baskı, Ankara: Seçkin Yayınları.

YÜKSELGÜN, Ö. Ve B. TÜRKCAN (2012). İlköğretim Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programındaki "Görsel Sanat Kültürü" Öğrenme Alanının Uygulanması AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:12, 20. Yıl, Özel Sayı: 12, s.337-366.