İlköğretim ikinci kademe Türkçe öğretiminde kullanılan öğrenci çalışma kitaplarının işlevselliğinin belirlenmesi

Eğitim kurumlarının temel görevi öğrencilere gerekli bilgileri öğretmekten öte, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri beceriye dönüştürebilmelerinin yollarını göstermektir. Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri beceriye dönüştürebilmelerinin etkili yollarından biri öğrenci çalışma kitaplarındaki etkinliklerin zamanında ve yerli yerince işlenmesidir. Bu çalışmanın amacı, ilköğretim ikinci kademede Türkçe dersi öğrenci çalışma kitaplarındaki etkinliklerin gerçekleştirilme durumunu inceleyerek bu kitapların işlevsel olarak kullanılıp kullanılmadığını belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde doküman inceleme yöntemi ve tarama tekniği kullanılmıştır. İncelenecek Türkçe öğrenci çalışma kitaplarının toplanacağı ilköğretim okulları, amaçlı ve tabakalamalı örnekleme yolu ile belirlenmiştir. Bu çerçevede 2008-2009 öğretim yılı sonunda Kayseri’de Melikgazi, Kocasinan ve Tomarza ilçelerinin her birinden 3 olmak üzere toplam 9 ilköğretim okulu belirlenmiştir. Okulların 6. ve 7. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler arasından seçkisiz olarak 3’er öğrenci belirlenerek 6. ve 7. sınıf düzeyinde 27’şer olmak üzere toplam 54 Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı (ÖÇK) toplanmıştır. Her sınıf düzeyinde bir seçmeli bir de zorunlu olmak üzere 4 tema seçilmiştir. Öğrenci çalışma kitaplarının belirlenen temalarında yer alan etkinliklerin gerçekleştirilme düzeyini belirlemek amacıyla her bir etkinlik incelenerek durum tespiti yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, incelenen kitaplarındaki gerçekleştirilen etkinliklerin gerçekleştirilmeyenlerden oransal olarak fazla olsa da öğrenci çalışma kitaplarının işlevsel olarak kullanılmadığı kanaatine varılmıştır.

___

AKTURAN, Ulun (2008). Doküman İncelemesi (ss. 117-126), Nitel Araştırma Yöntemleri (Editörler: Türker Baş ve Ulun Akturan), Ankara: Seçkin Yayıncılık.

AYDIN, Özgür (1996), Yabancı Dil Olarak Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi, Üretgen Dönüşümlü Dil Bilgisi Kuramının Kısa Bir Tanıtımı, Ankara: (Yayınevi/basımevi belirtilmemiş).

COŞKUN, M. Volkan (2008). Yapılandırmacı Yaklaşım Çerçevesinde İlköğretim Türkçe Öğretmen Kılavuz Kitabında Strateji, XVI Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi,

Tokat. Bildiriler Kitabı, s. 334-337, Ankara: Pegem Akademi.

DEMİREL, Özcan (1999), İlköğretim Okullarında Türkçe Öğretimi. İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.

DURUKAN, Erhan (2008). Türkçe Dersi Öğretim Programının (6-8. Sınıflar) Hedef ve Kazanımları Doğrultusunda 7. Sınıf Türkçe Dersi Öğrenci Çalışma ve Öğretmen Kılavuz Kitaplarının Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

EKİZ, Durmuş (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (Genişletilmiş 2. Baskı), Ankara: Anı Yayıncılık

ERDOĞAN, Tolga (2007). İlköğretim 3. Sınıf Türkçe Dersi Öğretmen Kılavuz Kitabı ve Öğrenci Çalışma Kitabının Yapılandırmacı Yaklaşıma Uygunluğu. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 163-172.

GÖÇER, Ali (2007), Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Ders Kitaplarının Ölçme ve Değerlendirme Açısından İncelenmesi, Dil Dergisi, 137, 30-46.

HALİS, İsa (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Ankara: Nobel Yayınları.

KILIÇ, Durmuş (2008), Ders Kitabının Öğretimdeki Yeri (ss. 37-53), Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi (2. Baskı; Editörler: Özcan Demirel ve Kasım Kıroğlu), Ankara: Öğreti/Pegem Akademi Yayıncılık.

KÜÇÜKAHMET, Leyla (2003), Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

MEB (2006). Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı İlköğretim Okullarında Okutulacak Ders Kitaplarının Yarışma Yoluyla

Hazırlatılmasına İlişkin Şartname (2563 Sayılı Tebliğler Dergisi, Ağustos 2004: 740-762), http://ttkb.meb.gov.tr (İnternet eriĢim tarihi: 11 Aralık 2009).

PUNCH Keith, F. (2005). Sosyal Araştırmalara Giriş: Nitel ve Nicel Yaklaşımlar (Çevirenler: D. Bayrak, B. Aslan ve Z. Akyüz), Ankara: Siyasal Kitabevi.

YANGIN, Banu (2008), Ders Kitabına Yardımcı Materyaller (ss. 55- 77), Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi (2. Baskı; Editörler: Özcan Demirel ve Kasım Kıroğlu), Ankara: Öğreti/Pegem Akademi Yayıncılık.

YILDIRIM Ali ve Şimşek, Hasan (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (Genişletilmiş 5. Baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.

İNCELENEN KİTAPLAR

EROL, Abdullah ve diğerleri (KOMİSYON), (MEB, 2007a). İlköğretim Türkçe 6 Öğrenci Çalışma Kitabı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.

ALTAN, Abdulkadir ve diğerleri (KOMİSYON), (MEB, 2007b). İlköğretim Türkçe 7 Öğrenci Çalışma Kitabı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.