Hakikati yeterice savunmak: Sultan Rayev

Bu çalışmada Kırgız yazar Sultan Rayev’in “güneşi tutan çocuk” adlı hikâyesi incelenecektir. Sultan Rayev’in hikâyesindeki Sovyet döneminde sistem tarafından ötekileştirilen/mankurtlaştırılan insanlar karşısında saf ve temiz kalmış bir çocuğun trajik öyküsü anlatılmaktadır. Öyküde özellikle gizlenen hakikat ve geleneklerinden koparılan bireylerin durumu aktarılır. Kolhoz başkanı Basıt Reis’in, ölüm döşeğindeki şuur kaymaları ve bu anlarda kendi mezarını kazan Çoban ile karşılaşması ilginç bir hadise olarak yer almaktadır. Çoban hayatta iken inandığı hakikati yeterince savunamadığı için toprak kendisini kabul etmemektedir.

Defending enough the truth: Sultan Rayev

This work examines “The Child who holds the Sun” the long story of Sultan Rayev from Kirgizistan. In his work the writer narrates the tragic life of a child who kept his innocence and purity among those others made by the Soviet regime. The social situation of individuals who were ripped off their tradition and the truth is narrated. The head of the region Basit Reis while being unconscious and about to die sees a shepard who is digging his grave because the soil is not accepting him. The reason was that he did not or could not defend the truth in his life.

___

  • RAYEV, Sultan (2011), Haftanın Beşinci Günü (Çevirenler: Orhan Söylemez, Halit Aşlar, Kemal Göz) Bengü Yayınları, Ankara
  • AYTMATOV, Cengiz (1990), Dişi Kurdun Rüyaları, (Çev. Refik Özdek), Ötüken Yayınları, İstanbul
  • AYTMATOV, Cengiz (1991), Gün Olur Asra Bedel, (Çev. Refik Özdek), Ötüken Yayınları, İstanbul
  • AYTMATOV, Cengiz (2009), Beyaz Gemi (Çev. Refik Özdek), Ötüken Yayınları, İstanbul
  • NURMEMMET, Annaguli (2001), Çark-ı Felek Bütün Eserleri 1, (Çev. Annaguli Nurmemmet), Devran Matbaacılık, Ankara
  • ELÇİN, (2003), Sarı Gelin, (Çev. Yusuf Gedikli), Ötüken Yayınları, İstanbul
  • ELÇİN, (2007), Ölüm Hükmü, (Çev. Yusuf Gedikli), Ötüken Yayınları, İstanbul