FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDE WEB DESTEKLİ ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE ÖĞRENDİKLERİ BİLGİLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ

Bu çalışmada web destekli öğretim yönteminin ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin başarısına ve öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına etkisi araştırılmıştır. Uygulama konusu olarak "Maddenin Yapısı ve Özellikleri" ünitesi seçilmiş ve araştırma ön test-son test kontrol gruplu modele göre düzenlenmiştir. Araştırmada, uygulama okulunun iki şubesinden biri deney ve diğeri kontrol grubu olarak kura yöntemiyle yansız olarak belirlenmiştir. Her iki grupta 28' er öğrenci olmak üzere toplam 56 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan web sayfası ve akademik başarı testi kullanılmıştır. Araştırmanın uygulamasına geçilmeden önce, akademik başarı testi deney ve kontrol gruplarına ön test olarak verilmiştir. Gruplar akademik başarı ön test sonuçlarına ve önceki döneme ait fen ve teknoloji dersi karne notlarına göre denk olup, deney grubuna web destekli öğretim uygulanmış, kontrol grubuna ise öğretim programının gerektirdiği uygulamalar devam etmiştir. Uygulama sonrasında akademik başarı testi her iki gruba son test olarak verilmiştir. Kalıcılığı ölçmek için uygulamadan bir ay sonra akademik başarı testi iki gruba da tekrar uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçları; web destekli öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarının ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığının, kontrol grubu öğrencilerine göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur

THE EFFECT OF WEB BASED TEACHING METHOD ON 7TH GRADE STUDENT ACHIEVEMENT AND RETENTION OF KNOWLEDGE IN A SCIENCE AND TECHNOLOGY LESSON

In this study, any effect of the web-based teaching of achievement of the 7th grade students in the primary education school on retention of information learnt by them is examined. The unit “Structure and Characteristics of the Matter” subject to the application is selected and the study is arranged according to the pre-test and post-test control group model. In the research, two branches of the application school are determined impartially by casting lots as one is the test group and the other is the control group. Totally 56 students participate in the research as each group consists of 28 students. Website and academic achievement test prepared by the research in collecting data are used. Before the research is started to apply, the academic achievement test is given as a pre-test for the testing and control groups. The groups are equal according to the academic achievement pre-test results the report card points of a science and technology lesson in the previous semester. A web-based teaching is applied to the test group, and any applications required by the training programme are maintained. Upon application the academic achievement test is a post-test for both groups. To measure retention of information, the academic achievement test is applied again both groups one month later than the application. SPSS 15.0 programme is used in resolving data. The research results reveal that academic achievement of the students of the test group, on whom the web-based teaching method is applied, and retention of information learnt by them are higher statistically than the students of the control group

___

  • AKBULUT, Ö. ve KARAKUŞ, F. (2008). Öğretim amaçlı geliştirilen bir web sitesi hakkında öğretmen adaylarının görüşleri. 18 Nisan 2009, ietc2008.home.anadolu.edu.tr/ietc2008/54.doc.
  • AKÇAKAYA V. Ve TANRISEVER, T. (2007). Eğitimciler İçin Yeni Bir Web Aracı. XII. “Türkiye’de İnternet” Konferansı. (8-10 Kasım 2007). Ankara.
  • AKPINAR, E., AKTAMIŞ, H. ve ERGİN, Ö. (2005). Fen bilgisi dersinde eğitim teknolojisi kullanılmasına ilişkin öğrenci görüşleri. TOJET, 4 (1).
  • ARSLAN, A., 2008, Web Destekli Öğretimin ve Öğretimsel Materyal Kullanımının Öğrencilerin Matematik Kaygısına, Tutumuna ve Başarısına Etkisi, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı, 259s.
  • BAKİ, A. ve ÇAKIROĞLU, Ü. (2009). Öğrenme ortamları için tekrar kullanılabilir öğrenme nesneleri tasarımı. 12 Kasım 2009. inet-tr.org.tr/inetconf11/bildiri/69.doc.
  • BAKİ, A.; KARAKUŞ, F.; KÖSA, T. The views of teachers and students about learning of fractal geometry concepts with the help of web-based teaching. In: INTERNATIONAL EDUCATIONAL TECHNOLOGY CONFERENCES, 8th, 2008, Eskisehir Turkey. Proceedings... Eskisehir Turkey: IETC, 2008. p. 109-114. Available at: . Accessed in: 20 June 2011]
  • BÜLBÜL, H., BATMAZ, İ., ŞAHİN, Y., KÜÇÜKALİ, M., BALTA, Ö. ve BALTA, C. (2006). Web destekli ders çalıştırıcı tasarımı. TOJET, 5 (2).
  • EKİNCİ, M., 2007, İstihdam Edebilme Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Web Destekli Öğretimin Öğrenmeye Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Anabilim Dalı, 74s.
  • GÖMLEKSİZ, M. ve BULUT, İ. (2007). Yeni fen ve teknoloji dersi öğretim programının uygulamadaki etkililiğinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 76-88.
  • KELEŞ, E., 2007, Altıncı Sınıf Kuvvet ve Hareket Ünitesine Yönelik Beyin Temelli Öğrenmeye Dayalı Web Destekli Öğretim Materyalinin Geliştirilmesi ve Etkililiğinin Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı, 445s.
  • KENANOĞLU, R. “Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Sistemlerinin Öğrenci Başarısına ve Tutumlarına Etkisi”, Dicle Üniversitesi, 2008.
  • MAHİROĞLU, A. COŞAR, M. (2008). Web Tabanlı Uzaktan Eğitimde Sıra, Hız ve İçerik Kontrollerinin Akademik Başarıya Etkisi,. G. Ü. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi,, C.6 S.1
  • ÖZMEN, H. (2004). Fen öğretiminde öğrenme teorileri ve teknoloji destekli yapılandırmacı öğrenme. TOJET, 3 (1), 2-11.
  • PETTERSSON, R. (1993) Visual Information Englewood Cliffs, NJ: Educational Technology Publications.
  • SALGUT, B. (2007). İlköğretim 5. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Işık ve Ses Ünitesinde İnternetinde Kullanıldığı Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi. [The Effects of Computer Assisted Instruction along with Internet for 5th Grade Primary School Students Acquisition in Science and Tecnology Lessons Light and Voice Unit]. Unpublished Doctoral Thesis, Çukurova Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Adana
  • SODENBERG, P., PRİCE, F. (2003) “An examination of problem-based teaching and learning in population genetics and evolution using evolve, A computer simulation”. International Journal of Science Education, 25 (1), 35-55.
  • TANDOĞAN, M., ÖZER, B., AKKOYUNLU, B., KAYA, Z., ODABAŞI, F., DERYAKULU, D. ve İMER, G. (1998). Çağdaş Eğitimde Yeni Teknolojiler. B. Özer, (Ed.), Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • TOKMAN, L. (1999). Eğitim ve öğretimde uzaktan erişim, 5. Türkiye’de İnternet Konferansı, Ankara Üniversitesi.
  • UZUNBOYLU, H. (2002). Web destekli İngilizce öğretiminin öğrenci başarısı üzerindeki etkisi. Doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • YUMUŞAK, A. ve AYCAN, Ş. (2002). Fen bilgisi eğitiminde bilgisayar destekli çalışmanın faydaları; Demirci (Manisa)’ de bir örnek. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 16, 197-204.