FATİH ERDOĞAN’IN KİTAPLARINDA MİZAH ÖĞESİNİN BİLİŞSEL VE DUYUŞSAL İŞLEV AÇISINDAN İNCELENMESİ

Mizah yaşamın birçok alanında duygu, düşünce ve davranışlarımızın bir ifade ediş biçimidir. Mizah bir tepki ve eleştiri biçimidir. Mizahi söylemlerde bir amaç ve niyet vardır ve bu durum karşı tarafa ustalıkla yansıtılmaya çalışılır. Güldürme işlevinin yanında eleştirme, düşündürme, tepki gösterme gibi işlevleri de vardır. Mizah dendiğinde genel olarak yetişkinlerdeki mizah anlayışı akıllara gelmesine rağmen yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da bir mizah anlayışına sahiptir. Dolayısıyla çocuklar için kaleme alınan kitaplar incelendiğinde bu durum net bir şekilde görülmektedir. Bu kitaplardaki mizahi unsurlar çocuk okurların bilişsel ve duyuşsal gelişimlerine katkı sağlamakta, onların günlük hayatta kendilerini mizahi söylemlerle ifade etmelerine imkân sağlamaktadır. Bu araştırmada Fatih Erdoğan'ın kitaplarında yer alan mizah öğesinin nasıl ele alındığı ve bunun, çocukların duyuşsal, zihinsel gelişimlerine katkısı okur odaklı bir yaklaşımla incelenmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu bağlamda söz konusu yapıtlar incelenmiş ve mizah unsuru içeren anlatımlardan örnekler sunulmuştur. Yapılan çözümlemeler sonucunda Erdoğan'ın mizahi uyaranlara sıklıkla başvurduğu görülmüştür. Eserlerinde mizahı, çocuklara onların evrenine ve gelişim evrelerine uyarlayarak aktarmıştır. Erdoğan mizahı sadece güldürme amacıyla kullanmamış, çocuğun eleştirmesine, düşünmesine ve sosyalleşmesine katkı sağlayacak bir unsur olarak ele almıştır. Dolayısıyla araştırma sonucunda Erdoğan'ın kitaplarındaki mizahi anlatımların çocuk okurların bilişsel ve duyuşsal gelişimlerine katkı sağlayabileceği görülmüştür

INVESTIGATION OF HUMOR ITEMS IN THE FATİH ERDOGAN'S BOOKS FROM THE VIEWPOINT OF COGNITIVE AND EMOTIONAL FUNCTION

Humor is a form of expression our thoughts and behaviors in many areas of life. Humor is a form of response and criticism. There is a purpose and intention in the humorous speech and this is tried to be reflected expertly to the opposite side. Besides laughing function has it also function such as criticizing, reacting und thinking. General when the humor called, come to the mind the humor in adults, but the children haben a sense of humor as in adults. Thus, it is clearly seen when the books that are written for children examining. The humorous elements in this books contribute to the cognitive and emotional development of children and provide opportunities to express themselves in their daily life with humorous discourse. In this study was examined with an approach oriented readers, how the humor element in the Fatih Erdoğans books located and that their contribution to the entellectual, emotional development of children. In this study was used a qualitative research method “document examination”. In this context were examined in that kind of books and presented examples of narrative that humor include. The results of the analyses showed that Erdoğan has often resorted to humorous stimuli. He transferred in his books to children their stages of development und their cosmos. Erdoğan didn’t just used to humor in order to laughing but also considered humor as a factor that contribute to the thinking and socializing of children. Therefore have been found that the humorous narration in Erdoğan’s books contribute to cognitive and emotional development of readers

___

  • Aydın, Seçkin, (2006). Çocuk Yazınında Mizah Kullanımının Bilişsel, Duyuşsal ve Toplumsal Yönden Önemi. II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  • Bacanlı, H. (1997). Eğitim Psikolojisi, Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Erdoğan, Fatih, (2015). Hamburgere Dönüşen Anne. İstanbul: Mavibulut yayıncılık.
  • Erdoğan, Fatih (2013). Böyle de Ödev mi Olur!, İstanbul: Mavibulut yayıncılık.
  • Gander, M. ve Gardıner, H. (2007). Çocuk ve ergen gelişimi 6. Baskı, (çev. Bekir Onur). Ankara: İmge Kitabevi.
  • Hamzadayı, Ergün/ Çetinkaya, Ergün, (2013). Çocuk Okurların Bilişsel, Duyuşsal ve Toplumsal Gelişimlerindeki İşlevleri Açısından Aytül Akal’da Mizah Öğesinin Kullanımı, Turkish Studies, International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/4 Spring 2013, p. 489-498, Ankara-Turkey.
  • Koçer Hale, Eskidemir Seda, Özbek Tuğçe, (2012). 6 Yaş Çocuklarının Mizahi Tepkilerinin Paul E. Mcghee’nin Mizah Gelişim Evrelerine Göre İncelenmesi, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Kasım 2012, Cilt 1, Sayı 4, Makale 10, ISSN: 2146-9199, S. 82-93. Journal of Research in Education and Teaching
  • Mcghee, P. E. (1971). The role of operational thinking in children’s comprehension and appreciation of humor. Child Development, 42, 733-34 (18.04.2016 tarihinde Ebscohost veri tabanından alınmıştır.
  • Mcghee, P. E. (2011). Head, shoulders, knees and peanut butter : What makes young children laugh? (25.02. 2016 tarihinde www.LaughterRemedy.com adresinden alınmıştır).
  • Loızou, E. (2005). Humour: A Different Kind of Play. European Early Childhood Education Research Journal, 13(2), 97-109.
  • Nesin, A. (2002), Mizah = Gülmece, Gülme’ nin Kitabı, YGS Yayınları, İstanbul, 2002.
  • Oruç, Ş. (2006). Sosyal bilgiler öğretiminde mizah. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Öngören F.(1983). Cumhuriyet Dönemi Türk Mizahı ve Hicvi, Ankara: İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Özünlü, Ü. (1999). Gülmecenin Dilleri. Ankara: Doruk Yayıncılık.
  • Reın, R. P.; Reın R. (2005). Çocuğunuzun Beceri ve Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirsiniz? (Çev. Selda Göktan). İstanbul: Özgür Yayınları.
  • TDK. (2005). Türkçe Sözlük, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Yardımcı, İsmail (2010). Mizah Kavramı ve Sanattaki Yeri. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S. 3/2, s.1-41.
  • Yavuz, K. E. (2004). 0-12 Yaş Dönemi Çocuklarda Duygusal Zeka Gelişimi. Ankara: Ceceli Yayınları.