Elif Şafak’ın İskender romanında bir töre cinayeti bağlamında anne-oğul ilişkisine bakış

Elif Şafak, son romanı İskender’de bir töre cinayeti bağlamında trajik bir anne-oğul ilişkisini anlatır. Töre cinayetini kadın bakış açısından yansıtan Şafak, yıllarca erkek egemen yazar dünyasında baba-oğul ilişkisi biçiminde işlenen Oedipus kompleksine farklı bir noktadan yaklaşır ve bu psikanalitik üçgende geri planda bırakılan anne figürünü öne çıkarır. Bu önceleme, Oedipus temasının sınırlarını genişletir, farklı ve zengin çağrışımlarla değerlendirilmesine olanak sağlar. Öte taraftan Türkiye’nin önemli toplumsal dertlerinden “töre/namus cinayetlerine” feminist bir duyarlılıkla bakması da bu anne-oğul ilişkisinin boyutlarını genişletir.

An view to relation of mother-son in the context of an honor killing in Elif Şafak’s novel İskender

Elif Şafak narrates a tragic relation of mother-son in the context of an honor killing, in her last novel İskender. Şafak, who tells this honor killing with the point of view woman, approaches with a different point to oedipus comlex which has been written in the male dominated author world as a relation of father-son and Şafak puts forward mother figure that has been remained background in this psychoanalytic triangle. This prominence, extends the limits of oedipus theme, provides to evaluate this theme with various and wealthy connotations. On the other hand, as she also discusses “custom/honor crimes”, one of the important social problems, in a feminist sensitivity, she extends this mother-son relation as part of Turkish novel’s ancient themes like convention-modernity, mysticism, and East-West.

___

  • AKYOL Tuba, (Röp) “Edebiyat Âlemi Tipimden Rahatsız”, Milliyet Gazetesi, 25.07.2002.
  • ERCİYES Cem, (Röp) “Hafızayı Kuşaktan Kuşağa Kadınlar Aktarıyor”, Milliyet Sanat Dergisi, Mart 2006. http://www.elifsafak.us/roportajlar. (19.11.2006).
  • DEMİR Fethi, “Orhan Pamuk’un Romanlarında Babaya İade-i İtibar”, Türk Edebiyatı Dergisi, Kasım 2010, s.26-34.
  • GÜMÜŞ Emine B., “Denizde Seken Taş Gibi Zifir Edebiyat”, E Dergisi, S.3, 24.09.2004. http://www.elifsafak.us/roportajlar. (18.11.2006).
  • "Kadınsılığı Törpülemek Bir Öğreti." Milliyet Gazetesi, 8.03.2004.
  • PARLA Jale, Babalar ve Oğullar Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri, İletişim Yayınları, İstanbul 1993.
  • ŞAFAK Elif, Med Cezir Yazıları, Metis Yayınları, İstanbul 2006.
  • ŞAFAK Elif, İskender, Doğan Kitap, İstanbul 2011.
  • ŞAFAK Elif, “Mezar Taşlarını Okuyamayan Bir Toplum, Zaman Gazetesi, 08.08.2006.
  • YILMAZ Zerrin, (Röp) “Aşk Bir Milat, Bir Başlangıç…”, E Dergisi, Nisan 2004, http://www.elifsafak.us/roportajlar. (18.11.2006).