Denizli'de aşıklık geleneği ve sorunları

Âşıklık geleneği günümüzde sözlü, yazılı ve elektronik kültür ortamlarında üretilmekte, aktarılmakta ve yayılmaktadır. Ancak sosyo-kültürel hayatta meydana gelen değişimler, âşıklık geleneğini de büyük ölçüde etkilemiştir. Bildirimizde, Denizli yöresinde âşıklık geleneğinin geçmişi ve günümüzdeki durumu hakkında bilgi verilerek, toplumsal yaşamdaki değişmelere bağlı olarak yöre âşıklarının yetişme biçimleri, icra ortamları ve işlenen konulardaki değişim tartışılıp değerlendirilecektir. Ayrıca bu geleneğin yeni nesillere aktarılması ve tanıtılması noktasında bazı tekliflerde bulunulacaktır.

The tradition of minstrelsy and its problems in Denizli

The tradition of minstrelsy, nowadays, is transferred and conveyed orally, literally and on the electronic culture platforms. However, the changes, which occurred in the socio-cultural areas, have affected the tradition of minstrelsy on a large scale, too. In our paper, information about the past of the tradition of minstrelsy in Denizli and its present condition will be given, while the upbringing style of the regional minstrels, depending on the alterations in the societal life, their performance environments and the change in the subject matters will be discussed and evaluated. Moreover, some offers will be put forward about transferring and introducing this tradition to the new generations.

___

  • DURBİLMEZ, Bayram; Âşık Edebiyatı Araştırmaları-Taşpınarlı Halk Şairleri, Ürün Yayınları, Ankara 2008.
  • ÇOBANOĞLU, Özkul; Âşık Tarzı Kültür Geleneği ve Destan Türü, Akçağ Yayınları, Ankara 2000.
  • GÜNAY, Umay; Türkiye’de Aşık Tarzı Şiir Geleneği ve Rüya Motifi, Akçağ Yayınları, Ankara 1999.
  • KALLİMCİ, Hasan; “Âşık Ali Taş”, Tarla, 19/9, 1991.
  • KALLİMCİ, Hasan; “Batı Anadolu‟da Bir Âşık: Ozan Nihat”. Birinci Türk Medeniyetlerinde Sözlü Kültür Geleneği (Türküler ve Ozanlar) Sempozyumu (12–14 Eylül 2002).
  • KAPTAN, Şükrü Tekin; “Egeli Bir Ozan: Ali Taş (Kimliği, Şahsiyeti, Sanatı-Eserleri). Birinci Türk Medeniyetlerinde Sözlü Kültür Geleneği (Türküler ve Ozanlar) Sempozyumu (12–14 Eylül 2002).
  • ÖZARSLAN, Metin; Erzurum Âşıklık Geleneği, Akçağ Yayınları, Ankara 2001.
  • ÖZDEMİR, Nebi; “Türk Anlatım ve Gösterim Geleneği İçinde Özay Gönlüm‟ün Yeri”, Milli Folklor, S. 53, Bahar / 2002.