CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA KADIN MECMUALARININ ROLÜ VE ÂSÂR-I NİSVÂN MECMUASI

20. asırda dünyada yaşanan bilimsel, kültürel ve ekonomik farklılaşmalar toplumların yapısında önemli değişimler meydana getirmiştir. Modernleşmeye doğru adım adım gidilirken, bu çağda en çok kadın hakları ve kadının toplumsal konumu sorgulanmaya başlanmıştır. Bu açıdan bakıldığında en büyük değişimi yaşayan ve çağdaş birçok hakka kavuşan Türk kadını olmuştur. Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte hızlı bir şekilde sosyal ve kültürel hayatın içine giren kadınların eğitimden siyasal yaşama, kültürel yaşamdan iktisadi kalkınmaya kadar her alanda çeşitli faaliyetlerde bulundukları görülmektedir. Millî mücadelede maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen kadınların, Cumhuriyet'in ilanından sonra da edebî ve kültürel çalışmalara yöneldikleri ve eğitime destek oldukları görülmektedir. Basın yayın organları aracılığı ile kendi ilmî ve kültürel düşüncelerini yaymaya, özellikle gelecek nesilleri yetiştirecek olan kadınları aydınlatmaya çalışmışlardır. Bu dönemde kadınların yayın hayatına atıldıkları, halkın bilgilendirilmesini sağlamak ve sosyokültürel kalkınmaya destek olmak amacıyla birçok mecmua yayımlandıkları bilinmektedir. Bunlardan bir tanesi de Âsâr-ı Nisvân'dır. Kadın duyarlılığının hâkim olduğu ve yazıların daha çok kadınlar tarafından yazıldığı mecmuada, konu yelpazesi çok geniştir. Kadın, eğitim, aile, çocuk bakımı ve eğitimi, moda, güzellik vs. üzerinde en çok durulan konulardandır. Özellikle kadın ve eğitim üzerinde durulan yazılarda Cumhuriyet döneminde kadınların eğitime ve hayata bakış açısını görmek mümkündür. Bu çalışmada Cumhuriyet'in ilk yıllarında yayın hayatına giren Âsâr-ı Nisvân mecmuasında kadın ve eğitim konusuna dair yaklaşım incelenmiştir

THE ROLE OF WOMEN IN THE EARLY YEARS OF REPUBLIC AND THE MAGAZINE OF ÂSÂR-I NISVÂN

Scientific, cultural and economical innovations that have been in the world in the 20th century, have brought important change in the foundations of society. While being modern step by step, women rights and women's place in the society have been started to be interrogated in this age. When looked from this perspektive, it has been Turkish women who have changed the most and have many contemporary rights.With the declaration of the Republic, It has been seen that women, quickly entering into the social and cultural life, have been involved in various activities in all areas from political life to education, from cultural life to economic development. Women who did not spare their material and spiritual assistance in the national struggle have been seen that they headed towards the literary and cultural studies and supported education even after the proclamation of the Republic. They have worked to spread their cultural thoughts and knowledge and to brighten women who would be the ones who would raise the future generations via broadcasting.During this period, it has been known that women began to work in broadcasting and published many magazines to inform the public and support the socio-cultural development. One of them is Asar-ı Nisvân. Range of topics is very wide in the magazine in which women's sensitivity is dominated and texts were written by women more. Women, education, family, child care and their education, fashion, beauty, etc are the subjects which are put emphasis on a lot. It is possible to see women’s perspective on life and education, especially in the texts which have emphasis on women and education. In this study, the approach on the issue of women and education in the Asar-ı Nisvan magazine, which entered in broadcast life in the early years of Republic, has been examined

___

  • DOĞAN, Sabiha (2012). Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Aydın Kadınlar Şair ve Yazarlar (1850- 1950). Akademik Kitaplar: Ġstanbul.
  • FAROOQHİ, Suraiya (2005). Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam Ortaçağdan Yirminci Yüzyıla. Tarih Vakfı Yayınları: İstanbul.
  • GÖKÇİMEN, Semra (2008). Ülkemizde Kadınların Siyasal Hayata Katılım Mücadelesi. YASAMA Dergisi, S.10.
  • GÜVEN, İsmail (2001). Tanzimattan Cumhuriyet’e Kadın Eğitiminin Düşüncesi Osmanlı Düşünürlerinin Kadın Eğitimine Bakışları. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt 34, sayı 1.
  • KARABACAK, Melike (2009). Cumhuriyet’in İlk Beş Yılında Kadın Dergileri; Bir Değişimin Kadınca Hikâyesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. On Dokuz Mayıs Üniversitesi: Samsun.
  • KARATAŞ, Evren (2009). Türkiye’de Kadın Hareketleri ve Edebiyatımızda Kadın Sesleri. Turkish Studies, S. 4/8.
  • TAŞÇIOĞLU, Muhaddere (1958). Türk Osmanlı Cemiyetinde Kadının Sosyal Durumu ve Kadın Kıyafetleri. Akın Matbaası, Ankara.
  • TURAN, Refik vd. (2010). Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi. Okutman Yayıncılık, Ankara.