Cemal Süreya'nın şiirinde ölüm teması

İnsan yaşamını sonlandıran ölüm, insanlık tarihi boyunca üzerinde düşülen ve anlamlandırılmaya çalışılan bir olgu olmuştur. Ölüm üzerinde düşünmek ve anlamlandırmak da kişinin inancı ve kültürüne bağlı olarak bir değişkenlik gösterip farklı düşüncelerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Şiirin de başat temalarından biri olan ölüm, toplumdaki siyasî, sosyal ve kültürel değişimlere paralel olarak her dönem farklı bir duyarlılıkla işlenmiştir. İkinci Yeni şairlerinden Cemal Süreya da evrensel bir temaya dönüşen ölüme şiirinde yer vermiş, ölümü metafizik bir algıdan uzak olarak yaşamının belli dönemlerinde değişen bir bakış açısıyla ortaya koymuş bir şairdir. Bu çalışmada Cemal Süreya’nın şiirindeki ölüm temasının biyografik hayattan, güncele ve tarihe yöneltilen eleştirel bir bakıştan, sıkıntı ve yaşlanmadan kaynaklanan psikolojik yönüne dikkat çekilerek ilk şiirlerinden son şiirlerine kadar ölüm algısının nasıl değiştiği tespit edilerek örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır.

Cemal Süreya's poem the theem of death

Terminating human life to death, throughout history has been written off and sense of a case attempted. Think about death and faith and culture of one’s sense of dependence on the show, led to the emergence of different ideas. One of the dominant themes of the poems is death, society, political, social and culturel cahanges covered in paralel with a different sensivity of each period covered. A unıversal theme, Cemal Süreya of Second New Poet has incorporated into his poem to death, cahanging of metaphysics in terms of life changing, away from a perception point of view demonstrated a poet. İn this study, the theme of death Cemal Süreya’s biographical poetry of life, posed a critical view on current and historical, psychological distress caused by aging and by drawing attention to the last poems of the first poems were found to vary how much the perception of death is explained with examples.

___

ÇONOĞLU, Salim; “İdeolojik Ölüm Algısı”, Cumhuriyet Dönemi Türk Şiirinde Ölüm 1920- 1950, Akçağ Yayınları, 1.bs., Ankara 2007, s.63.

ÇÜÇEN, A.Kadir; Heidegger’de Varlık ve Zaman, Asa Kitabevi, 3.bs., Bursa 2003

DAVLETOV, Timur B.; “Türklerde Hayat Ağacı Bilgeliği”, (http://www.turkforum.net/670897- turk-kulturunde-agac-kultu.html) (E.T: 15.01.2011)

FREUD, Sigmund; Psikanaliz Üzerine, (Çev. A. Avni Öneş), Say Yay., 12.bs., İstanbul 2001

GRİMAL, Pıerre; Mitoloji Sözlüğü/ Yunan ve Roma, Sosyal Yayınlar, 1.bs., İstanbul 1997.

HORWİTZ, Tem; “Ölümüm/ Varolmayışa Yolculuğu Üzerine Düşünceler”, (Ed.Malpas-Solomon), Ölüm ve Felsefe, İthaki Yayınları, 1.bs., İstanbul 2006.

LOPTSON, Peter; “Ölüm Çatışkısı”, (Ed.Malpas-Solomon), Ölüm ve Felsefe, İthaki Yayınları, 1.bs., İstanbul 2006.

RANK, Otto; Doğum Travması, Metis Yayınları, 1.bs., İstanbul 2001.

SEBER, Cemal Süreya;Günler, YKY, 2.bs., İstanbul 2002.

SEBER, Cemal Süreya; “Enver Ercan: Şairlik Dervişlik Değil mi Zaten”, Güvercin Curnatası, 2.bs., İstanbul 2002

SEBER, Cemal Süreya; Onüç Günün Mektupları, YKY, 4.bs., İstanbul 2005.

SEBER, Cemal Süreya; Sevda Sözleri, YKY, 27.bs., İstanbul 2005.

SOLOMON, Robert C.; “Ölüm Fetişizmi, Marazi Tekbencilik”, (Ed.Malpas-Solomon), Ölüm ve Felsefe, İthaki Yayınları, 1.bs., İstanbul 2006.

YÜCEL, Müslüm; Edebiyatta Ölüm ve İntihar, Agora Kitaplığı, 3.bs., İstanbul 2007.