ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALMAN DİLİNE YÖNELİK MOTİVASYON DÜZEYLERİNİN SAPTANMASI

Bu çalışmanın amacı, Almanca öğretmen adaylarının Alman diline yönelik katılımcılarını, 2012-2013 öğretim yılında Türkiye'nin 7 bölgesinde yer alan 9 devlet üniversitesi Almanca Öğretmenliği programlarının son sınıfında öğrenim gören 300 Almanca öğretmen adayı oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında "Almanca Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği (AÖYMÖ)" ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Ölçeğin Alman kültürüne ilgi, olumlu sınıf ortamı, sosyal ve eğitim olanakları, başarı isteği olmak üzere dört alt boyutu vardır. Kişisel bilgi formunda katılımcılarına araştırmada bağımsız kullanılacak olan cinsiyet, yaş ve akademik ortalama hakkında sorular yöneltilmiştir. Bu değişkenlerin Almanca öğrenmeye yönelik motivasyon düzeylerinin ortalama puanı ile farklılaşma durumu belirlenmeye çalışılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, Almanca adaylarının genel Almanca öğrenmeye yönelik motivasyon düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Ölçeğin alt boyutları olan Alman kültürüne ilgi, olumlu sınıf ortamı, sosyal ve eğitim olanakları ve başarı isteği boyutlarında da orta düzeyde bir motivasyon düzeyi hesaplanmıştır. Almanca öğretmen adaylarının kişisel bilgi formunda cevaplamış oldukları bağımsız değişkenler ile motivasyon düzeylerinin farklılaşma durumunu saptamak amacıyla, bağımsız gruplar t-test ve tek yönlü varyans analizi tekniği kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının Alman diline yönelik motivasyon düzeyleri ile bağımsız değişkenler arasında yapılan fark analizleri sonucunda, her iki cinsiyette de motivasyon düzeyi açısından cinsiyet değişkeninin anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Yaş ile akademik ortalamanın puanları motivasyon düzeyi puanları ile analiz edildiğinde, genel motivasyon düzeyi açısından yaş ve akademik ortalama değişkenlerinin de anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir

___

AKTAġ, T. ve ĠġĠGÜZEL, B., “Almanca Öğretmen Adaylarının Almanca KonuĢma Becerilerine

ĠliĢkin Yeterlik Düzeylerinin Ġncelenmesi”, Turkish Studies International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, S: 8/7, (2013- Baskıda).

ALBAYRAK, B., Die Rolle der Motivation beim Fremsprachen-verlust. (YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi), Çukurova Üniversitesi, Adana 2006.

ALBAYRAK, B. ve SERĠNDAĞ, E., “Der Fremdspracheverlust: Eine Empirische Studie beim Universitären Lernen des Deutschen”, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, S: 16 (1), (2007), s. 21-32.

APELTAUER, E., Grundlagen des Erst-und Fremdsprachenerwerbs. Eine Einführung, Fernstudieneinheit 15, Langenscheidt, Kassel 1997.

ÇAM, S. ,SERĠNDAĞ, E. ve ĠġĠGÜZEL,B., “Almancanın Öğrenilmesine Yönelik Motivasyon Ölçeğinin ’nin Türkçeye Uyarlama, Geçerlik Ve Güvenirlik ÇalıĢması”, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, S: 19(2), (2010), s. 302-312.

ÇETĠNKANAT, C. , Örgütlerde Güdülenme ve ĠĢ Doyumu, Anı Yayıncılık, Ankara 2000.

ÇUHADAR, C. ve YÜCEL, M., “Yabancı Dil Öğretmeni Adaylarının Bilgi ve ĠletiĢim Teknolojilerinin Öğretim Amaçlı Kullanımına Yönelik Özyeterlik Algıları”, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 27, (2010), s. 199-210.

HECKHAUSEN, H., “Motivation: Kognitionspsychologische Auf-spaltung eines summarischen Konstruktes”, Psychologische Rund-schau, S:28, (1977), s.175-189.

KAĞITÇIBAġI, Ç. ,Ġnsan ve Ġnsanlar, Ġstanbul Matbaası, Ġstanbul 1988.

KIDD, J. R.. Wie Erwachsene Lernen, Westermann Verlag, Braunschweig 1979.

KORKUT, E. ve AKKOYUNLU, B., “Yabancı Dil Öğretmen Adaylarının Bilgi ve Bilgisayar Okuryazarlık Öz-Yeterlikleri”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 34, (2010), s. 178-188.

KRAMER, U., Lebenserfolg visionär organisiert .Management für mein Leben, meine Familie, mein Unternahmen, unsere Zukunft, Verlag Peter Jentschura, Münster 2006.

KÜLEKÇĠ, G., (2012), “Yabancı Dil Öğretmen Adaylarının Mesleki Yeterlikler Açısından Kendilerini GeliĢtirme Ġsteklerinin Belirlen-mesi”, Kastamonu Eğitim Dergisi, S: 20 (3), (2012), s. 793-806.

KULLMANN, H. M. & SEĠDEL, E., Lernen und Gedächtnis im Erwachsenenalter, W.Bertelsmann Verlag, Bielefeld 2000.

ÖZGÜVEN, E., Psikolojik Testler, Yeni DoğuĢ Matbaası Ankara 1994.

SCHUMANN, A., “Zur Förderung der Motivation im Französisch-unterricht durch Inhaltsorientierung” ,(in) BÖRNER, W. & VOGEL, K., Emotion und Kognition im Fremdsprachenunterricht, Gunter Narr Verlag, Tübingen 2004.

SCHRÖDER, H., Grundbegriffe der Pädagogischen Psychologie:Von “Abnormalität“ bis“Zugpferd- Effekt“, Arndt Verlag, München 1992.

TAVġANCIL, E., Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi, Nobel Yayıncılık, Ankara 2002.

WAHRIG- BURFEIND, R., Schüler Wahrig, Fremdwörterlexikon, Wissen Media Verlag, München 2008.